Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Elena Udrea piloteaza bani pentru PDL

Elena Udrea piloteaza bani pentru PDL

strong>Scandalul de la Ministerul Turismului scoate in continuare la iveala increngaturile si interesele tesute in jurul banilor de catre colegii de partid ai duduiei Udrea.


Una dintre atribuirile facute de Ministerul Turismului si scoasa la lumina de scandalul risipirii banilor de catre Elena Udrea este aceea a unei sponsorizari facuta de institutie pentru pilotul de Formula 3 Mihai Marinescu. La doua saptamani dupa declansarea scandalului, ministerul a publicat un anunt de atribuire care trebuia sa fie public de doua luni. Este vorba despre contractul semnat la 10 iunie 2009 de Ministerul Turismului cu societatea District SRL din Brasov pentru "Servicii de publicitate out-door pe parcursul campionatului automobilistic World Series by Renault". Valoarea contractului este de 210.000 de lei, aproximativ 50.000 de euro, si se refera la promovarea campaniei MT de atragere a turistilor straini prin "impodobirea" unei masini de curse. Pentru suma de 50.000 de euro Udrea a obtinut imagine constand in afisarea unui banner de 1,4 metri in padocul monopostului, doua bannere de 1 metru afisate pe monopost, precum si un banner de 40 cm pe piciorul stang al costumului lui Marinescu si logo-ul "Land of choice" brodat pe sapca de concurs. Toate acestea urmau sa apara in cele cinci curse care au mai ramas din sezonul Formulei Renault.

Dar de ce s-a recurs la metoda negocierii cu o singura sursa? Mihai Marinescu nu este in nici un caz singurul pilot de Formula 3 din Romania, Doru Sechelariu fiind doar un alt exemplu. Sechelariu junior participa la Formula BMW, o competitie similara ca valoare Formulei Renault. De altfel, cei doi piloti au fost colegi anul trecut, luptand pentru aceeasi echipa in formula BMW.

BANI PUBLICI PENTRU PASIUNEA UNEI BEIZADELE
Mihai Marinescu este fiul lui Bogdan-Gabriel Marinescu, un potent afacerist brasovean si patron de presa - Transilvania Expres fiind ziarul pe care il controleaza. Din dorinta baiatului si ambitia tatalui, in octombrie 2004 a luat nastere Asociatia Sportiva Club District Racing, iar in noiembrie 2008, Mihai Marinescu a obtinut o victorie de prestigiu castigand cursa de la Macau, in circuitul organizat de BMW. Cum insa automobilismul nu starneste mari pasiuni in Romania, tanarul nu s-a bucurat de atentia sponsorilor, astfel incat politicienii brasoveni s-au grabit sa-i intinda o mana de ajutor. Primii au trecut la fapte, consilierii judeteni brasoveni, asa cum reiese dintr-un material de presa din Transilvania Expres, care au decis in octombrie anul trecut sa ii acorde tanarului, in urma unei asocieri cu Asociatia Sportiva fondata de familia Marinescu, un sprijin financiar de 100.000 de lei. Nici consilierii locali de la Brasov nu au stat cu mana in san. Ei au aprobat in sedinta de la 15 decembrie 2008 proiectul unei asocieri cu Asociatia Sportiva Club District Racing, punand la bataie 120.000 de lei. Numai ca, potrivit Hotararii Consiliului Local cu numarul 995 de la 15 decembrie 2008, sprijinul financiar este acordat pentru participarea la cursele BMW din chiar anul care tocmai urma sa se incheie in doua saptamani. Un adevarat semn care nu se poate explica decat prin faptul ca sedinta Consiliului Local a fost condusa de Vasile Kraila, un asociat in mai multe afaceri cu Bogdan Marinescu, tatal pilotului de Formula 3.

SPONSORI SI CONTRACTE
Kraila si-a publicat declaratia de avere fara sa mentioneze societatile in care se intalneste cu Bogdan Marinescu. Exemplul lui este urmat de alt asociat al lui Marinescu, Mircea Rata, care a devenit si el anul trecut consilier local. Nici o surpriza deci ca cei doi parteneri de afaceri ai lui Bogdan Marinescu se regasesc pe lista donatorilor Partidului Democrat Liberal (PD-L) de anul trecut. Kraila a contribuit la bugetul partidului cu 13.900 de lei, iar Mircea Rata cu 6.000 de lei. Este vorba despre bugetul partidului care a nominalizat-o pe Elena Udrea la Ministerul Turismului si care apoi i-a atribuit cu generozitate tanarului Mihai Marinescu cei 50.000 de euro.

De data aceasta, contractul este semnat insa de District SRL, proprietatea lui Bogdan Marinescu, tatal, si nu de Asociatia Sportiva Club District Racing. Aspect interesant fie si pentru ca societatea respectiva se ocupa cu transporturi rutiere de marfuri si nu cu servicii de publicitate cum s-ar intelege din obiectul contractului.

În acelasi timp, justificarea ministerului pentru atribuirea directa facuta este "protejarea unor drepturi de exclusivitate". Mihai Marinescu nu este insa nici singurul pilot care participa in cele cinci curse pentru care ministerul si-a aratat interesul, si care fac obiectul contractului, si nici singurul driver roman care ar fi putut plimba autocolantul "Romania - land of choice" pe o pista de curse.

Marea surpriza este data insa de faptul ca potrivit fotografiilor de la curse publicate de echipa austriaca Interwetten Racing pe site-ul oficial, Mihai Marinescu a aparut pe pista branduit si in luna aprilie, la prima cursa Renault a sezonului de la Barcelona, si in mai, in cursa de la Monaco, desi contractul cu ministerul i-a fost incredintat abia la 10 iunie 2009. Potrivit anuntului de atribuire, pilotul ar urma sa poarte insemnele campaniei vreme de cinci curse, ulterioare semnarii contractului. Numai ca, la cursa de la Silverstone, de la 4-5 iulie, Mihai Marinescu nu a mai participat. Potrivit celor publicate de el pe blogul personal, cauza ar fi fost lipsa banilor necesari pentru achitarea taxei de participare.

Conctractul este pastrat secret
Rezultatul contractului prin care Udrea a cumparat publicitate pentru cursele de Formula 3 desfasurate in Ungaria, Marea Britanie, Franta, Portugalia, Germania, Spania a fost transmis catre SEAP de abia la data de 11 august, desi a fost incheiat la data de 6 iunie. Si in acest caz, Ministerul Turismului, cea mai transparenta institutie a statului, a depasit termenul legal de 48 de zile in care trebuia sa trimita datele catre www.e-licitatie.ro. Ca si in cazul celorlalte sapte contracte trimise cu intarziere, Udrea risca o amenda cuprinsa intre 70.000 de lei si 100.000 de lei. Penalizarea va fi aplicata doar dupa ce ancheta Agentiei Nationale de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP) va ajunge la final.

Contractul incheiat cu District SRL nu a fost publicat nici pe site-ul Ministerului Turismului.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000