Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Elena Udrea, la un pas de a-si pierde imunitatea. Raportul comisiei, votat de deputati

Elena Udrea, la un pas de a-si pierde imunitatea. Raportul comisiei, votat de deputati

Raportul comisiei Udrea a fost adoptat de catre plenul Camerei Deputatilor cu 125 de voturi pentru, 98 impotriva si patru abtineri. Reprezentantii grupului parlamentar al minoritatilor nationale din Camera Deputatilor au anuntat ca nu vor participa la votul pe acest document. Acuzata de comisia parlamentara de ancheta pentru abuz in serviciu, neglijenta in serviciu, instigare la infractiunea de abuz contra interesului public si conflict de interese, ministrul Turismului mai are un pas pana la a ramane fara imunitate parlamentara si a putea fi supusa unei eventuale cercetari penale demarate de autoritatile abilitate. Raportul comisiei de ancheta va fi transmis Comisiei Juridice pentru un alt raport privind cererea de umarire penala a ministrului PDL.

Potrivit proiectului de hotarare, Camera urmeaza sa sesizeze Parchetul de pe langa Înalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la faptele semnalate in raportul comisiei de ancheta Udrea si solicita comisiei juridice a Camerei sa intocmeasca un raport privind inceperea urmaririi penale impotriva ministrului turismului Elena Udrea "pentru faptele care fac obiectul raportului comisiei de ancheta".
Udrea acuza "camarila" din jurul tandemului Geoana-Antonescu. Anastase, cat pe ce sa-i taie microfonul
Ministrul Turismului, Elena Udrea, a acuzat, marti de la tribuna Camerei Deputatilor, ca raportul Comisiei de ancheta constituie o incercare a presedintilor PSD si PNL de a-si creste cota in perspectiva alegerilor prezidentiale. Ea a sustinut ca membrii comisiei de ancheta au fost in campanie timp de 3 luni. Ministrul a incercat din nou sa treaca in revista realizarile mandatului sau la Turism, dar avantul sau oratoric i-a fost intrerupt de aceasta data de presedintele Camerei, Roberta Anastase care a avertizat-o ca ii va taia microfonul daca nu se limiteaza la minutele acordate pentru expunerea sa.
Elena Udrea i-a acuzat pe membrii Comisiei de ancheta ca au furat startul campaniei electorale, apreciind activitatea comisiei ca fiind eminamente electorala.
"Comisia a avut un singur scop: compromiterea mea, a unui ministru PDL, aducerea acestei mascarade in preajma perioadei de campanie electorale, in perspectiva alegerilor prezidentiale. Si cum pentru politicieni meschini, ca domnul Geoana sau domnul Antonescu, scopul scuza mijloacele, cei doi au ordonat camarilelor lor sa-mi fabrice dosar penal pentru fapte care nu exista. Întreaga mea activitate a fost cu respectarea legii, a Constitutiei", a declarat Udrea.
Ea a aratat ca a constatat ca toti cei care au vorbit critic despre ea in plen nu au "bun simt". Udrea a invocat la sumele cheltuite pentru turism in timpul Guvernului Tariceanu, aratand ca PNL a cheltuit, in 2008, 10 milioane de euro pe campania "Romanii in Europa", care nu a avut niciun efect, si 5 milioane de euro pentru Targul de la Saragosa.
"Nu-mi puteti reprosa atragerea de sponsorizari. Contractul cu BRD este o sponsorizare. Ministerul Turismului nu a platit niciun ban pentru clipul in care apar Nadia Comaneci, Ilie Nastase si Gheorghe Hagi, si care este difuzat pe canalele Euronews si CNN", a afirmat Elena Udrea.
Ministrul Turismului a mai sustinut ca nu are nimic sa-si reproseze deaorece Turismul romanesc a avut succes sub conducerea sa si ca nu este in cazul lui Adrian Nastase, ea fiind insa intrerupta de presedinta Camerei, Roberta Anastase, care a avertizat-o ca ii taie microfonul deoarece a depasit timpul alocat.
"Ati epuizat timpul. Va intrerup microfonul", i-a spus Roberta Anastase Elenei Udrea, care a renuntat sa mai vorbeasca.
Abuz si nelijenta in serviciu, delapidare de fonduri si uzurpare de calitati oficiale
"Comisia solicita Camerei Deputatilor sa ceara urmarirea penala a doamnei Elena Gabriela Udrea, Ministrul Turismului si deputat, pentru: instigare la savasirea infractiunii de "abuz in serviciu contra intereselor publice" prevazuta de art. 248 din Codul penal; savasirea infractiunii de "abuz in serviciu contra intereselor publice ", conform art. 248 din Codul Penal; savasirea infractiunii de "conflict de interese", prevazute de art. 253ケ din Codul Penal; savasirea infractiunii de "neglijenta in serviciu" prevazuta de art. 249 din Codul Penal si pentru savasirea faptelor prevazute de art. 8 alin. (1) lit. b) si alin. 2 lit.a) din Legea nr.115 din 28 iunie 1999 privind responsabilitatea ministeriala, republicata" se sustine in raportul final al acestui for.
"Comisia solicita Camerei Deputatilor sa aprobe cererea de revocare din functia de Ministru al Turismului a doamnei Elena Gabriela Udrea si de revocare din functia de presedinte al Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice a doamnei Cristina Traila" se arata in concluziile raportului.
Membrii comisiei mai propun legislativului sa aprobe sesizarea Parchetului de pe langa Înalta Curte de Casatie si Justitie in vederea efectuarii unei anchete referitoare la savasirea de catre persoanele care au semnat in numele Ministrului Turismului, a infractiunii de "uzurpare de calitati oficiale" prevazuta de art.240 din Codul Penal, cercetarea infractiunii de "deturnare de fonduri" prevazuta in art. 302 din Codul Penal, savasita de catre angajati din minister, cu atributii in domeniu cu ocazia realizarii executiei bugetare la Ministerul Turismului, cercetarea faptelor, care pot intruni elementele constitutive ale infractiunii de returnare de fonduri" prevazuta in art. 302 din Codul Penal si ale infractiunii de "abuz in serviciu contra intereselor publice ", conform art. 248 din Codul Penal cu ocazia derularii procedurilor de achizitii in cadrul programului "Paste in Bucovina".
ELENA UDREA: NU-MI REPROSEZ NIMIC

Comisia mai solicita Camerei Deputatilor sa aprobe sesizarea Curtii de Conturi a Romaniei pentru verificarea modului in care a fost realizata executia bugetara la Ministerul Turismului, a oportunitatii si legalitatii cheltuirii banilor publici in cadrul campaniilor de promovare turistica analizate de membrii acestui for, sesizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru luarea masurilor legale care se impun si sanctionarea celor vinovati, in derularea contractului incheiat intre Ministerul Turismului si SC Eurofilm ART. SRL si sesizarea Bancii Nationale a Romaniei, in vederea cercetarii legalitatii acordarii rescadentarii si a stabilirii datei la care s-a luat decizia de rescadentare a creditului de la BRD Societe Generale al Ministrului Turismului.
Responsabilitate ministeriala
Udrea mai este acuzata de "prezentarea cu rea-credinta, de date inexacte Parlamentului sau Presedintelui Romaniei cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde savarsirea unor fapte de natura sa aduca atingere intereselor statului" si de "refuzul nejustificat de a prezenta Camerei Deputatilor, Senatului sau comisiilor permanente ale acestora, in termenul prevazut la art. 3 alin 2, informatiile si documentele cerute de acestea in cadrul activitatii de informare a Parlamentului de catre membrii guvernului, potrivit art. 111 alin (1) din Constitutia Romaniei, republicata".
"Prin refuzul nejustificat de a pune la dispozitia Comisiei de ancheta a tuturor documentelor si informatiilor solicitate de aceasta, Ministrul Turismului a incalcat prevederile articolulului 111 alineatul (1) din Constitutia Romaiei care prevede ca "Guvernul si celelalte organe ale administratiei publice, in cadrul controlului parlamentar al activitatii lor, sunt obligate sa prezinte informatiile si documentele cerute de Camera Deputatilor, de Senat sau de comisiile parlamentare, prin intermediul presedintilor acestora. În cazul in care o initiativa legislativa implica
modificarea prevederilor bugetului de stat sau a bugetului asigurarilor sociale de stat, solicitarea informarii este obligatorie" sustin semnatarii acestui document.
Raportul mai aminteste ca ministrul ar fi dat ordin propriilor subordonati sa nu se prezinte la audieri, fapta incadrata in art. 39 din codul penal care prevede: "Instigator este persoana care cu intentie, determina o alta persoana sa savarseasca o fapta prevazuta de legea penala".
"Crasa neglijenta" si "cheltuieli exagerate nejustificate"
Udrea mai este acuzata de "o crasa neglijenta intocmirea planului de achizitii" si de cheltuieli exagerate fara justificare de ordinul a peste 1,5 milioane de euro la nivelul ministerului pe care-l conduce. Printre aceste cheltuieli se numara cate 80.000 de euro pentru telefonia fixa si cea mobila in conditiile in care planul annual de achizitii prevedea un prag maxim de 10.000 de euro pentru cele doua categorii de servicii. 149.393 de euro ar fi fost risipiti pentru servicii de transport aerian, alti 121.000 pentru achizitii de pixuri, brichete si umbrele.
300.000 de euro au fost virati in conturile unei firme de consultanta si reprezentare juridica, 486.000 pentru servicii de promovare prin mediatizare cu materiale promotionale, iar jumatate de milioan de euro s-au dus in directia cumpararii si montarii de indicatoare rutiere cu specific turistic.
Comisia atrage atentia ca in majoritatea cazurilor de astfel de achizitii nu s-a respectat procedura licitatiei deschise, contractele fiind atribuite prin incredintare directa si fara publicarea unui anunt public.
Membrii comisiei mai apreciaza ca in ceea ce priveste transferul de sume de la Ministerul Turismului catre unitati ale administratiei publice locale - consilii locale si judetene, au observat ca sumele alocate acestora in urma rectificarilor de buget, in valoare de 260.436 mii lei, sunt nerealiste si supraevaluate.
"Sunt nerealiste in conditiile in care, din executia bugetara pe semestrul I s-au consumat numai 10.000 mii lei, ramanand ca diferenta de 250.436 mii lei sa fie utilizata prin transferarea catre unitati ale administratiei publice locale in semestrul II", se mai arata in raport.Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000