Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Dunarea Gandirii s-a varsat in Marea Neagra

Dunarea Gandirii s-a varsat in Marea Neagra

Doamna judecatoare Pivniceru sau, mai grav, pur si simplu doamna Mona Pivniceru vorbeste minute in sir stand in picioare.

Domnul Presedinte Basescu sau, mai grav, domnul Traian Basescu vorbeste cu dansa stand pe scaun. Nu-mi venea sa cred vazand ca dl. Basescu nu se ridica sau/si nu cere un scaun si pentru d-na Pivniceru. Si daca avea de gand s-o ia la palme pe d-na Pivniceru, s-o faca "moldoveanca imputita" (mult nu mai avea), dl. Basescu tot trebuia sa se ridice...

Omeneste vorbind, asta se cheama nesimtire. Politic si administrativ, situatia descrie exact gandul cu care a venit presedintele la CSM: sa porunceasca televizat judecatorilor sa inceteze greva, castigand astfel niste voturi in plus de la cei care se dau in vant dupa politica pumnului in masa. Ceea ce nu inseamna ca magistratii au dreptate continuand greva: daca sunt o categorie profesionala cu un grad ridicat de responsabilitate sociala, asa cum se pretind, cerand sa fie platiti in consecinta, atunci trebuie sa inteleaga ca, aidoma Armatei, nu pot intra in greva. Revendicarile salariale si cele privind conditiile de munca in Justitie trebuie luate in considerare de puterea politica pe toate caile legale, dar tinand seama si de cererile nenumaratilor bugetari revoltati de guvernarea Boc. O rectificare bugetara in favoarea Justitiei a fost deja aprobata. Nu magistratii sunt in cea mai grea situatie in clipa de fata. Si tot ei trebuie sa fie constienti ca protestul lor, justificat in principiu, este folosit ca bata in campania electorala de diverse grupari politico-jurnalistice (nu prea mai e mare deosebire). O actiune de mediere a presedintelui Romaniei era mai mult decat necesara in cazul magistrati versus guvern. Juristii sunt, sau ar trebui sa fie, oameni ai dialogului si ratiunii. Însa dl. Basescu n-a mediat nimic, niciodata. "Daca instantele isi reiau activitatea, pot fi partenerul dvs". Fals, dl. Basescu n-a fost partenerul nimanui, niciodata. Acest om nu cunoaste alt tip de relatii umane decat cele bazate pe forta, pe raporturi de putere. Nu discuta in mod real cu nimeni, nu doreste decat sa-si impuna pozitia prin orice mijloace. Pentru dl. Basescu singura morala e politica personala.

Cand liberalii erau la guvernare, dl. presedinte a putut sa semneze inaplicabila lege 50% pentru profesori, deoarece, potrivit propriei declaratii, nu voia sa afecteze sansele in alegeri ale PD-L aflat in opozitie. Acum PD-L e la guvernare, deci presedintele e foarte "scrofulos" constitutional cu magistratii. Ale cui sanse in alegeri vrea sa le conserve astfel?
Agresivitatea innascuta il face sa rastoarne orice masa de tratative. "Daca as fi eu judecator, v-as condamna imediat...", ii spune d-nei Pivniceru. O prostie amenintatoare, de proportii prezidentiale: imediat condamnau judecatorii nazisti si comunisti, intr-o tara democratica un judecator mai judeca o vreme inainte de a da sentinta. Cand i se atrage atentia ca, in ceea ce priveste competenta juridica, d-na Pivniceru are doua doctorate, seful statului reactioneaza ca un scandalagiu de bodega: "Lasa ca stim noi cum se iau doctoratele astea..." Fireste ca exista destui impostori cu doctorat in toate domeniile, dar nu poti sa jignesti prin astfel de afirmatii atatia doctori in stiinte juridice care si-au obtinut titlul prin munca intelectuala cinstita - intamplator, am avut candva o discutie cu d-na Pivniceru si, dincolo de stridentele "sindicale", mi s-a parut un specialist bine documentat si posedand logica. De fapt, e vorba de o zicere complexat-agresiva din seria "ospatari, nu filosofi" si "scoala produce tampiti" care semnaleaza inca o data faptul ca Dunarea Gandirii s-a varsat in Marea Neagra. Dar d-lui presedinte nu i-a fost de-ajuns, a continuat prezentand orasele Alexandria si Caracal drept exemple de prostie si inapoiere urbana care n-ar putea da natiei vreun doctor si deci nici pe dr. Pivniceru. Totul, fireste, pentru ca se stia in fata camerelor de luat vederi si isi facea numarul pentru nucleul sau dur de fani marlani. Însa dupa ce a receptionat in barbie observatia foarte corecta a judecatorului Dan Lupascu, care i-a atras atentia ca prezidarea unei sedinte CSM nu poate sa insemne comunicarea unui "mesaj" prezidential urmata de "Hai, pa!", s-a taiat dintr-odata transmisia.
Iar acest triumf de intelepciune si moderatie vine imediat dupa ce dl. Basescu a sters pe jos cu procurorul general Kovesi, indicand personal care procuror sa se ocupe de dosarele Revolutiei si Mineriadei, si anume procurorul Dan Voinea, inlaturat, cu acordul sefului statului, pentru incompetenta crasa si tergiversare in dosarele Revolutiei si Mineriadei. "Nu ma confundati cu un ziarist" i-a spus Basescu lui Kovesi. Pe scara dispretului fata de om al d-lui presedinte, ziaristul ramane pe ultima treapta.
Asa cum am mai scris si spus, nu sunt de partea nimanui in campania electorala. Nu comentez calitatile si defectele d-lui Basescu in raport cu cele ale altor candidati. Un singur lucru pot sa afirm dincolo de politica si de alegeri, pentru ca e vorba de un aspect profund uman: dl. Basescu poate sa mai fie inca o data presedintele Romaniei, poate sa ajunga si presedintele ONU sau secretar general NATO, dar daca incearca sa fie judecator de pace intre doi morti de-o saptamana, in urma procesului de mediere, acestia se vor ridica si se vor napusti asupra lui.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000