Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Drobul de sare al lui Marian Vanghelie

Drobul de sare al lui Marian Vanghelie

Duminica, 4 aprilie 2009, Marian Vanghelie, liderul PSD pe Bucuresti si noua stea a partidului, a facut naveta intre Realitatea TV si Antena 3, pentru a face urmatoarea declaratie: "Pe holuri, in afara si pe unde am mai fost se discuta ca domnul presedinte Traian Basescu urmeaza sa aresteze alte trei persoane importante. Oameni importanti din mass-media".

Marian Vanghelie nu e vrajitoarea Pruna-Neagra si nici un clovn de iarmaroc. E primarul Sectorului 5, presedintele PSD Bucuresti si un important lider PSD pe tara. Obisnuit sa iau in serios declaratiile oamenilor politici, plecand de la premisa ca au o minima responsabilitate, am recitit declaratia lui Marian Vanghelie. Supus nu logicii lui Aristotel, ci logicii de care dispune pana si rata de pe tapsan, textul emis de liderul unui partid care face parte din coalitia de guvernare te face sa razi in hohote. In materie de surse ale acestei informatii nu numai senzationale, dar si extrem de grave, liderul PSD se multumeste sa faca referire la ce se discuta "pe holuri si in afara, si pe unde am mai fost". Pe care holuri? Marian Vanghelie nu ne raspunde, desi holuri au numeroase cladiri din Bucuresti: si cladirea PSD, si cea a Primariei Sectorului 5, si cea a Presedintiei, dar si cea a REBU. Fiind practic imposibil sa descoperim holurile precise invocate de Marian Vanghelie, e la fel de imposibil sa stabilim spatiile din "afara" acestor locuri. Cat despre "si pe unde am mai fost", ne-ar trebui o viata sa aflam cu exactitate pe unde a fost Marian Vanghelie, dat fiind ca domnia sa se putea referi si pe unde a fost in ultimul an.

Cine discuta? Jurnalistii, portarii, baiesitele, prostituatele de lux, politicienii, mogulii? Nici la acest capitol Marian Vanghelie nu ne da un raspuns. Sa trecem apoi la afirmatia: "Domnul presedinte urmeaza sa aresteze alte trei persoane importante". "Alte trei persoane" face referire la arestarea lui Gigi Becali. Din cate stim, nu Traian Basescu l-a arestat pe Gigi Becali. La o adica, putem admite ca a comandat arestarea lui Gigi Becali, in nici un caz insa ca s-ar fi dus in Pipera in persoana sa-l salte pe Latifundiar in halatul de casa. Acelasi lucru e valabil pentru cele alte trei persoane. Traian Basescu n-are cum sa le aresteze, fiind greu de imaginat ca domnia sa va pune catusele uneia din cele trei persoane. Cu atat mai mult cu cat formula "urmeaza" e de o ambiguitate urieseasca din punct de vedere temporal: Urmeaza, cand? A doua zi? A treia zi? Peste o luna? Peste un an? Fiind vorba despre un politician al unui partid de guvernamant, era normal ca ziarele si televiziunile sa consemneze declaratia. Daca nu, luand-o peste picior, cum am facut eu, atunci macar facand din ea o stire seaca, plasata insa la rubrica Fapt divers. Ceea ce s-a intamplat ulterior intrece insa orice imaginatie in materie de absurd gogolian. Ziare, televiziuni, moderatori, lideri de opinie au luat hazlia declaratie a lui Marian Vanghelie ca pe o axioma, in genul: Exista gheata la Poli. I s-au consacrat talk-show-uri in prime-time. Nu avand drept tema "Ce prostii pot debita politicienii" sau, macar, "Ce Dumnezeu a urmarit Marian Vanghelie?", ci "Dictatorul Traian Basescu va aresta trei jurnalisti". In Romania televizionistica nu poate lipsi emotia.
Declaratiei lui Marian Vanghelie i s-au dedicat multe emotii, toate avand drept premisa certitudinea ca Traian Basescu urmeaza sa aresteze trei jurnalisti: tristete, revolta, indignare, sarcasm. Lucrurile nu s-au oprit aici. La scurt timp, au inceput sa se vehiculeze numele a trei jurnalisti care ar urma sa fie victimele lui Traian Basescu: Sorin Rosca Stanescu, Cornel Nistorescu, Alecu Racoviceanu. De indata, televiziunile, luand in serios aceasta informatie, i-au dedicat emisiuni speciale. Celor trei li s-au publicat poza, biografiile, ba, mai mult, li s-a cainat soarta trista in inchisoare. Lucrez de ceva timp la o carte de proza satirica dedicata acestei tari care nu se va lecui in veci de prostia care l-a facut pe Caragiale sa se autoexileze la Berlin. Se intelege ca am urmarit tarasenia cu arestarea celor trei jurnalisti nu fara o anume invidie ca in materie de absurd viata bate literatura. Ca unele ziare si posturi tv au putut lua in serios cele spuse de Marian Vanghelie in sfanta zi de duminica, zi in care pana si inteligenta lui Dumnezeu intra in repaus, mai intelegeam. Declaratia lui Marian Vanghelie, urmata imediat de o luare de atitudine a lui Crin Antonescu, se inscrie, desigur, intr-o campanie vizand impunerea unei imagini a lui Traian Basescu drept in stare de orice abuz. Ziarele si televiziunile care facusera din ea o informatie sigura fac parte din dispozitivul de campanie electorala. Nu ma asteptam insa ca jurnalistii invocati hodoronc-tronc ca ar urma sa fie arestati, potrivit profetiei vangheliene, sa nu aiba simtul umorului. Spre stupoarea mea, nici unul din cei trei n-a facut haz cand au fost intrebati de televiziuni. Toti au inceput sa se considere deja victimele curajului lor de a-l critica pe Traian Basescu (Alecu Racoviceanu, cand Dumnezeu l-o fi criticat pe presedinte?!), incercand deja ipostaza de martiri ai libertatii de expresie.
In celebra Poveste cu drobul de sare a lui Creanga, barbatul casei, vazand-o pe nevasta-sa si pe soacra-sa bocind copilul pe care avea sa-l omoare drobul de sare de pe soba, daca se va sui mata acolo, exclama:
"- Bre! Multi prosti am vazut eu in viata mea, dar ca voi n-am mai vazut!".


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000