Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Donatii de peste 430.000 de lei pentru campania fetei lu’ tata

Donatii de peste 430.000 de lei pentru campania fetei lu’ tata

Autoritatea Electorala Permanenta a dat publicitatii lista donatiilor facute in campania electorala pentru Parlamentul European, in contul partidelor politice si candidatilor independenti. Suma oficiala totala a donatiilor s-a ridicat la 6.160.958 de lei, adica aproximativ 1,5 milioane de euro, din care PDL a obtinut donatii de 2.570.043, urmat de Alianta PSD PC, cu 1.215.342 lei. Liberalii au obtinut donatii in valoare de 881.443, iar PNT-CD, cu donatii de 435.411 lei.
Candidatul "independent" Elena Basescu a reusit sa stranga din donatii peste 100.000 de euro, mai mult decat formatiuni precum UDMR sau PRM. UDMR a avut donatii in suma de 417.880 lei, iar PRM s-a limitat la 180.000 de lei. Candidatul independent Pavel Abraham n-a beneficiat decat de o suma modesta provenita din donatii, care s-a ridicat la 30.050 lei. Un singur partid, Forta Civica, nu a reusit sa adune nici un leu din donatii, dar nici sa acceada in Parlamentul European
Succesul Elenei Basescu este pus de unii politicieni pe seama “ajutorului taticului”. “Exista o singura pozitie referitoare la suma de campanie a Elenei Basescu, “pozitia taticului”, care a fost decisiva in strangerea sumei de bani. Poate ca si eu..., pentru a intra in gratiile domnului presedinte, as cotiza”, a spus vicepresedintele PSD Ion Stan. “Daca nu era seful statului, Elena Basescu nu avea sanse”, a precizat fostul candidat independent la PE, Pavel Abraham
Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Electorala Permanenta, mezina presedintelui a declarat ca a beneficiat pentru campania electorala pentru alegerile europarlamentare de 430.800 de lei din donatii, in timp ce UDMR, PRM au avut mai putin. Cele mai multe donatii au fost contorizate la PDL, care a fost “sponsorizat” cu 2.570.043 lei. Pe locul secund se afla Alianta PSD PC, care a obtinut sponsorizari in suma de 1.215.342 lei, urmat de PNL, cu 881.431 lei, si PNT-CD, cu 435.441 lei. Elena Basescu ocupa locul 5, devansand UDMR, care a obtinut donatii in suma de 417.880 lei. PRM a beneficiat de donatii de 180.000 de lei, iar independentul Pavel Abraham nu a avut pentru campanie decat 30.050 de lei. Partidul Forta Civica declara ca nu a avut niciun fel de donatie.
Donatiile substantiale pentru partide si independenti s-au facut in ultimele doua saptamani ale campaniei, cand in conturile acestora s-a varsat grosul banilor. Asa rezulta dintr-un alt document pezentat de Autoritatea Electorala Permanenta, care arata cuantumul donatiilor la data de 24 mai a.c.. La acea data, totalul donatiilor primite era de 1.624.572. PDL avea aproximativ o treime din suma finala, respectiv 741.251 lei, in timp ce PSD avea doar 297.540 lei, PNL, 165.881, UDMR - 175.350, PNT-CD - 58.500 iar PRM, 150.000. In ceea ce o priveste pe independenta Elena Basescu, in 24 mai, avea disponibili pentru campanie doar 16.000 de lei, in comparatie cu Pavel Abraham, care, tot atunci, avea 20.050 de lei.
EBa ar trebui sa-si faca publici sponsorii
In ultimul timp, exista unele speculatii privind provenienta donatiilor facute pentru Elena Basescu. Monica Iacob Ridzi si ministrul turismului Elena Udrea au declarat la unison, in perioada campaniei electorale, ca o sprijina pe Elena Basescu, Udrea afirmand chiar ca este dispusa sa-i ofere si unele donatii. Mezina prezidentiala chiar a afirmat intr-o prima declaratie facuta pe 10 mai ca a strans suma de 35.000 de euro, ceea ce nu corespundea cu datele furnizate pe 24 mai de Autoritatea Electorala Permanenta. Legat de incidentul creat atunci, Elena Basescu a promis ca donatiile vor fi facute publice.
Ce spun reprezentantii partidelor
Pentru a spulbera mitul donatiilor, in conditiile in care EBa a avut o suma apropiata cu cea a unui partid, propunerea de a dezvalui sponsorii este intarita de liderii politici. Succesul Elenei Basescu la alegerile europarlamentare a fost pus pe seama ajutorului oferit de “pozitia taticului”, decisiva in strångerea sumei de bani din care si-a finantat campania, cåt si a faptului ca aceasta campanie a fost facuta “murdar”, cum afirma contracandidatul sau Pavel Abraham.
Puiu Hasotti: «Lasam in seama autoritatilor dezbaterile donatiilor»
Vicepresedintele PNL, Puiu Hasotti, a declarat pentru “Gardianul” ca lasa in seama autoritatilor verificarea banilor din campanie, problema pe care o ridica este aceea a gradului scazut de participare la vot a cetatenilor care au perceput alegerile europarlamentare ca pe semiprezidentiale. “Lasam in seama autoritatilor competente dezbaterile donatiilor si controlarea modalitatilor de sponsorizare a campaniilor pentru europarlamentare. Sa fim onesti, dezbaterile pe probleme europene sunt foarte greu de inteles chiar si de parlamentari cu experienta, sau alti reprezentanti. Europarlamentarele au provocat confuzie in randul cetatenilor, in primul rand din cauza neintelegerii scopului acestora. Cu atat mai mult cu cat s-a dus o campanie semiprezidentiala, nu pe probleme europene. Oamenii nu au fost la vot tocmai pentru ca au inteles ca ar trebui sa mearga pentru a baga in buzunarul candidatului salariul de europarlamentar, ori nu este o suma deloc neglijabila. PNL a investit in aceasta campanie suficient de mult, din pacate prezenta scazuta de la vot este de inteles, tocmai pentru ca cetatenii nu sunt suficient de informati”, a declarat acesta.
Ion Stan – PSD: «Interesant ar fi sa vedem actele de donatie»
Vicepresedintele PSD, Ion Stan, considera ca Elena Basescu nu ar fi putut sa cumuleze suma pentru campanie fara ajutorul “taticului”. “Exista o singura pozitie referitoare la suma de campanie a Elenei Basescu, “pozitia taticului”, care a fost decisiva in strangerea sumei de bani. Poate ca si eu... pentru a intra in gratiile domnului presedinte, as cotiza” a spus vicepresedintele pentru “Gardianul”. “Daca Elena Basescu ar fi fost vreo personalitate muzicala, sau ceva de genul, am fi putut spune ca are fani, dar tinerii despre care se sustine ca au votat-o... nu au venituri mari, sunt probabil oameni simpli, cu un salariu mediu pe economie”, a declarat acesta. “Interesant ar fi de vazut actele de donatie, care, conform reglementarilor, pot fi facute de persoane fizice sau juridice. Or, o persoana fizica poate dona pana la 5.000 de lei, persoanele juridice insa pot dona mult mai mult. Trebuie facuta precizarea ca o persoana juridica poate face acte de donatie doar daca are toate datoriile la stat platite la zi, clar firme mari. Ar fi trebuit aceste acte sa fie publicate in Monitorul Oficial, ca, mai apoi, sa putem urmari “favorurile” de care vor beneficia si cum vor fi recunoscatoare”, sustine Ioan Stan.
PRM: «Suntem un partid sarac, ne-am intins cåt ne-a fost plapuma»
Contactat de “Gardianul”, vicepresedintele PRM, Dan Claudiu Tanasescu, a declarat ca partea economica in campania electorala este una foarte importanta, insa nu si daca sustinatorii exista deja. Asta in conditiile in care donatiile pentru PRM au fost de 180.000 de lei, aproximativ de trei ori mai putin decat Elena Basescu, candidat independent. “Suntem un partid sarac, ne-am intins cat ne-a fost plapuma. Ne-am mobilizat mai mult in teritoriu, pentru ca am vrut sa fim mai aproape de oameni. Spre deosebire de Elena Basescu, noi avem totusi un bazin electoral fidel. Este adevarat, de data aceasta am contat si pe sprijinul simpatizantilor lui Gigi Becali, iar daca ar fi sa facem un calcul... am obtinut ce ne-am propus. De observat este faptul ca exista o tendinta a populatiei de reintoarcere la valorile PRM, satui de tot ce se intampla in tara”, a declarat vicepresedintele PRM.
Pavel Abraham: «Daca nu era seful statului, Elena Basescu nu avea sanse!»
Pavel Abraham, contra-candidatul Elenei Basescu la alegerile pentru Parlamentul European, a declarat, ieri, pentru “Gardianul” ca modul in care s-a facut eurocampania a fost unul murdar. “Nu vedeti ca s-a furat, ce mai conteaza ca Elena Basescu a primit donatii uriase. Daca nu era seful statului, Elena Basescu nu avea sanse”, a precizat Abraham. “In Bucuresti PDL–ul lui Basescu mi-a rupt afisele in campanie”, a conchis Pavel Abraham. Pe de alta parte, el a precizat ca a primit mai multe oferte de a se inscrie intr-o serie de partide politice.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000