Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Diversiunea Basescu-Geoana

Diversiunea Basescu-Geoana

Recentul schimb de replici dintre Traian Basescu si Mircea Geoana a fost abordat de presa noastra zisa si de calitate in planul confruntarii dintre doi frizeri de mahala. Disproportia dintre badarania atacului prezidential si politetea raspunsului lui Mircea Geoana i-a facut pe toti jurnalistii sa-l declare knock-out pe liderul PSD.
Mie, in aceasta polemica, mi s-a parut insa ceva ciudat. E vorba de atacul lui Traian Basescu. La inceput, reactia presedintelui mi s-a parut a fi una a unui politician care, desi sef de stat, reactioneaza mai ovarian decat o pedichiurista. Evident, Traian Basescu e un ins caruia ii sare repede tandara. Reactia lui de mitocan la sintagma “centura de castitate” folosita de Mircea Geoana in replica la sintagma “centura de siguranta” pare a se inscrie in aceasta logica de ins cu nervii slabi. Traian Basescu nu e insa un sinucigas politic. Au fost ocazii anterioare cand atacuri mult mai dure nu i-au starnit nici o reactie. In cazul celei de luni seara, se contura riscul unei replici la fel de dure a lui Mircea Geoana, urmate rapid de o replica a lui Traian Basescu, astfel incat se putea ajunge la o rupere a actualei Coalitii. Un asemenea fapt ar fi insa catastrofal pentru Traian Basescu, a carui supravietuire nu numai politica, dar si de om liber, depinde fundamental de supravietuirea actualei coalitii. De ce sa fi riscat Traian Basescu o inrautatire atat de grava a relatiei cu Mircea Geoana?
Sub puterea acestei intrebari, dar si a surprinzatorului de slab raspuns al lui Mircea Geoana, m-am intrebat asupra disputei ca sa constat, nu fara surprindere, ca ea a acoperit cu galagia de maidan o alta disputa, cu adevarat profunda: cea privind acordul cu FMI.
Concentrata pe paruiala de tip lautaresc, presa a trecut cu vederea adevarata sfidare adusa de Traian Basescu lui Mircea Geoana.
Aflat la Varsovia, Traian Basescu a declarat ca un acord cu FMI trebuie sa se faca numai dupa o consultare a Parlamentului si a populatiei.
Sesizati de aceasta pozitie, jurnalistii si politicienii s-au grabit sa avanseze profetia ca domnul presedinte va folosi Mesajul adresat Parlamentului pentru a-i intreba pe alesii poporului daca sunt de acord cu o intelegere facuta cu FMI. Profetia se baza si pe faptul ca Mircea Geoana, vorbind in numele PSD, isi exprimase pozitia de refuz fata de un imprumut al tarii noastre la FMI.
Traian Basescu s-a referit in cuprinsul Mesajului la imprumutul extern pe care trebuie sa-l faca Romania. Nu insa sub formula unei consultari a Parlamentului, ci sub cea a punerii Parlamentului in fata faptului implinit. De altfel, in timp ce domnia sa vorbea despre acordul cu FMI ca despre ceva care nu mai poate fi discutat, FMI anunta sosirea unei delegatii in Romania.
Pozitia lui Mircea Geoana fata de acordul cu FMI nu-si are temeiul in faptul ca PSD n-a fost informat de negocierile incepute de Guvern fara ca PSD sa stie.
Pozitia lui Mircea Geoana isi are temeiul intr-o realitate politica esentiala:
Prin notele sale, un acord cu FMI inseamna angajarea Romaniei la respectarea unor conditii catastrofale pentru electoratul PSD.
De altfel, asa cum sesiza Ion Iliescu la emisiunea de vineri seara, de pe Antena 3, la care a participat si subsemnatul, acordul cu FMI e menit a asigura bani dintr-un imprumut extern pentru firmele private din Romania.
Daca tinem cont de conditiile impuse de FMI, putem spune ca acordul e o masura in favoarea celor putini si bogati, dar in defavoarea celor multi si saraci.
Partidul care se pretinde a reprezenta in Romania interesele celor multi si saraci e PSD.
In conditiile in care, desi PSD e partener de guvernare, PD-L si Traian Basescu au mers mai departe, pe calea acordului cu FMI, ar fi fost normal ca Mircea Geoana sa convoace forurile de conducere ale PSD pentru a pune in discutie alianta cu PD-L si Traian Basescu.
Mircea Geoana n-a facut-o. S-a multumit cu o replica ironica la Mesajul lui Traian Basescu si, mai ales, cu precizarea ca trebuie sa fim atenti la conditiile negociate.
Cu vreo saptamana in urma, domnia sa era categoric impotriva acordului cu FMI.
Acum si-a nuantat pozitia. N-are nimic impotriva, cu conditia sa fie negociat bine. Acordul cu FMI se va incheia.
Pe spatele electoratului PSD.
Fara ca PSD sa plece de la guvernare.
Aceasta adevarata realitate a confruntarii dintre Traian Basescu si Mircea Geoana a fost impinsa in plan secund de confruntarea verbala de mahala.
Ceea ce ma face sa cred ca aceasta confruntare de mahala a fost provocata dinadins de cei doi.
E drept, din ea Mircea Geoana a iesit din nou Prostanac.
Dar e mai bine, poate, sa iesi prostanac decat tradator al electoratului tau!


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000