Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Dezastrul din Colectiv, un film tulburator

Dezastrul din Colectiv, un film tulburator

tragedie Colectiv

 Dezastrul din Colectiv, un film tulburator
“Înăuntru nu mai era nimeni viu, dar telefoanele continuau să funcţioneze. Le-am adunat şi le-am pus într-o grămăjoară, undeva afară. Sunau întruna şi pe toate ecranele erau numai două nume: tata sau mama” – declaraţie a căpitanului de pompieri Ştefan Olteanu, unul dintre primii care a ajuns la clubul Colectiv în noaptea tragediei).

În sala de cinema s-au aprins luminile şi e o linişte mormântală, ca în primele secunde după un vis urât, când îţi ţii răsuflarea şi speri că te-ai trezit. Tocmai s-a încheiat proiecţia specială a filmului “Dezastrul din Colectiv” iar intensitatea mărturiilor, a reconstituirilor şi a imaginilor de arhivă din noaptea respectivă ne-a întors pe toţi pe dos şi cu 4 luni în urmă.

Pe scenă, producătorul filmului, Mişu Predescu, învârte microfonul în mâini, căutându-şi cuvintele. “Noi am făcut propunerea către Discovery… am vrut să strângem mărturii despre această tragedie… să spunem tuturor povestea…” I se frânge glasul când vorbeşte despre mărturiile supravieţuitorilor. Pe multe nu le-a putut introduce în documentar. “Sunt prea dure”, şopteşte în microfon.

“După ce am încheiat filmările, l-am întrebat pe unul dintre supravieţuitori ce face acum, cum e viaţa lui. Stau în casă, mi-a zis. Cum, nu ieşi pe nicăieri, nu te vezi cu nimeni? Nu, pentru că pe mine nu mă mai sună nimeni; toţi prietenii mei au murit la Colectiv, mi-a răspuns.” – Mişu Predescu, producătorul filmului.

Iată un jurnalist de televiziune care a făcut şi-a întâlnit de toate într-un sfert de secol de carieră, şi bune, şi rele, dar care simte acum efectul post-traumatic al realizării unui film ca nici unul până acum.

Echipa s-a apropiat “cu atenţie şi delicateţe” de relatarea şi reconstituirea catastrofei. “Discovery a abordat povestea tragediei Colectiv cu echilibru şi fără să dea sentinţe. Am vrut să spunem ce s-a întâmplat, cine a fost afectat şi cum a fost afectat de catastrofă”, explică şi Charlotte Reid, producătorul executiv al Discovery Networks International.

Echipa de producţie a muncit non-stop de la sfârşitul anului trecut, de când Discovery a acceptat proiectul, până zilele trecute, când filmul a fost gata. Pentru filmări, clubul Colectiv a fost reconstruit pe un platou de cinema. S-au respectat dimensiunile, distanţele şi s-au folosit aceleaşi materiale – acelaşi tip de burete pe stâlpi şi pe plafon, acelaşi tavan fals din lemn, aceleaşi artificii montate pe scenă, pe care s-a refăcut acelaşi set up.

La a doua dublă, când a fost aprins al doilea rând de artificii, în prezenţa unora dintre supravieţuitori, care asistau la reconstituire, stâlpul din stânga a luat foc, exact ca în realitate. “Am fost chiar luaţi prin surprindere de cât de repede s-a întins flacăra pe stâlp”, spune Mişu Predescu. Nick Allder, expertul internaţional în efecte speciale invitat la Bucureşti să supravegheze acţiunea, anticipase ce urma să se întâmple şi stătea cu un extinctor în mână. A stins focul cu doar două puf-uri îndreptate înspre flacără. “Ar fi fost atât de simplu”, spune, şi pare aproape furios.

Am vrut să vorbim şi cu primul medic care a ajuns la Colectiv. Omul, foarte amabil. A ezitat câteva zile. În cele din urmă, ne-a refuzat. A spus că, pur şi simplu, nu mai poate retrăi noaptea respectivă. Ne-a rugat să-l înţelegem.” – Mişu Predescu, producătorul filmului.

Filmul va fi difuzat duminică, pe 13 martie, de la ora 22. Nu vor exista breakuri de publicitate în ora respectivă. Apoi, Discovery îl va difuza şi în alte ţări. Încă nu s-a stabilit unde.Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000