Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Departe de Romania

Departe de Romania

 Departe de Romania
Gândeşte-te bine: asta e România în care mai ai de trăit! Câţi ani? – te grăbeşti să mă întrebi, dar imediat îţi dai seama ce neghiobie ţi-a venit în minte. Ceea ce te sperie este că aici mai ai de trăit până la sfârşit.
 
Ce-ai trăit te-a nemulţumit. Şi ce trăieşti acum te nemulţumeşte. Şi cu fiecare zi care se adaugă la viaţa ta, nemulţumirea ţi se adânceşte. Plecarea n-a fost o soluţie ca să nu mai vezi, ca să uiţi relaţiile bolnăvicioase, aranjamentele, ipocrizia, pilele, mediocritatea, lenea, mizeria, minciunile, prostia, pupincurismul, blocajele, sistemul care nu-i normal, dar care este asimilat drept o normalitate cu specific naţional. Astfel, vei trăi mai departe în România. Cât îţi este „scris“.

Ai tot sperat să se schimbe ceva. În bine. Dar oamenii nu vor să schimbe. Tu ai vrut. Şi alţii, ca tine, au vrut. Direcţia este alta decât ţi-ai dorit-o. S-au construit în ultimii ani o mulţime de instituţii ale democraţiei (nu te bucuri?), dar sunt construite prost, nu pentru cetăţenii care mai au ceva de trăit în România, ci pentru nişte clanuri şi grupuri de interese, pentru lefurile şi privilegiile unor panarame. Da, panarame! (Eşti furios.) Apoi, s-au stricat educaţia şi sănătatea. Ah, sănătatea! Te sperie gândul că, în timpul cât mai de trăit în România, o să te îmbolnăveşti. Sigur nu vei scăpa! Sau cineva drag ţie se va îmbolnăvi. Şi atunci va trebui să te chinuieşti în spitalele din România. Singur. Şi ţi se va spune că asta e normalitatea, să te chinuieşti. Să mai trăieşti puţin în România, bolnav, foarte bolnav, sau alături de cineva bolnav, foarte bolnav, şi să-ţi distrugi „apusul“ vieţii în sistemul de sănătate grav bolnav din România. Gândul ăsta chiar te împinge într-o stare de panică şi revoltă. Te revolţi degeaba. Ce-ai fi preferat, să mori în lagăr?, la Canal?, la tăiat de stuf?, în temniţele de reeducare de la Piteşti? Mulţumeşte-i lui Dumnezeu că ai prins libertatea în România, ţară frumoasă şi binecuvântată! Dar mai ai puţin de trăit. Puţinul ăsta nu-ţi dă tihnă. Deloc. Cu puţin ai trăit toată viaţa în România. Să faci ceva. O cerere, o petiţie, un protest, o postare pe internet, să-ţi spui păsul! Ai votat de fiecare dată ca orice cetăţean cu drepturi constituţionale, ai muncit cuminte şi ţi-ai plătit impozitele şi taxele, dar nimic nu s-a întâmplat, acelaşi sistem, aceleaşi figuri, mediocrităţi şi nulităţi în fruntea României.

Mai ai puţin de trăit. Puţinul ăsta nu-ţi dă tihnă. Deloc. Cu puţin ai trăit toată viaţa în România.

Probabil că pe undeva, în România, există o lumină. Dar nu ţi-a fost dat s-o vezi, să te aşezi în lumină. N-ai ştiut calea. Mai ai timp s-o găseşti? Cât de puţin mai ai de trăit din viaţa asta în România! Mai bine să-ţi faci România ta. Un fel de bulă, o cazemată, să te izolezi. Şi acolo să aştepţi. Ce, dracu’, să aştepţi, dom’le, moartea? Vecinii şi rudele să te găsească mort, în România, şi să te bocească, ce frumos ai trăit în România!

Acceptă, ai rămas, ai pierdut, te-au fraierit, gata, ura şi la gară!, pardon, ura şi la aeroport, panoul meu cu „Plecări“ încă funcţionează!

România pierde anual oameni în echivalentul unui oraş de nivel mediu, precum Slatina sau Tulcea. Şi anul acesta, se estimează că vor pleca definitiv din ţară aproximativ 85 de mii de români. La un calcul simplu, populaţia României scade cu nouă români pe oră. Sunt cei care părăsesc ţara cu gândul să nu se mai întoarcă. România pierde şi investiţia făcută în specializare, având în vedere că mulţi dintre cei care îşi văd viitorul în altă ţară sunt înalt calificaţi.

Un studiu al Organizaţiei Naţiunilor Unite arată că sunt 3.400.000 de români în Diaspora. Cifra reprezintă 17% din populaţia României. Este unul dintre cele mai mari procente pentru o ţară care nu a fost afectată de conflicte armate.

Ca număr de locuitori, România este pe locul șapte în Uniunea Europeană, dar scăderea populaţiei este accelerată. Doar Croaţia, Bulgaria, Letonia şi Lituania au înregistrat scăderi mai mari, protrivit Eurostat.Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2019
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000