Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
De ce trebuie sa votam pe 5 iunie

De ce trebuie sa votam pe 5 iunie

alegeri locale buzau 2016

 De ce trebuie sa votam pe 5 iunie
„De ce să mai votez dacă toţi politicienii sunt la fel?".
 
Această întrebare, deseori retorică şi cu efect de contagiune, poate fi o adevărată armă de distrugere a democraţiei. Şi mai ales a unei democraţii renăscute după zeci de ani de dictatură.

Pericolul devine iminent atunci când înşişi politicienii sprijină demobilizarea electoratului. Explicaţia este simplă: o prezenţă scăzută la urne în ziua alegerilor îi favorizează pe cei compromişi, dar totuşi cotaţi cu şanse de a păstra o bucăţică de putere. Pentru a-şi menţine rădăcinile otrăvitoare în sistem, compromişii nu trebuie să convingă, ci să cumpere voturi. Adică să profite de lehamitea generală. Pe acest fond, recrutează „personal" dintre cei săraci („cu duhul"), îi înregimentează temporar în partid şi le oferă mici atenţii, mese gratuite la restaurant şi bilete la spectacole. Adică pâine şi circ. Asta cu scopul de a atrage, printr-o metodă piramidală, folosită de către firmele de cosmetice, alţi şi alţi oameni care se mulţumesc cu puţinul primit repede înainte de alegeri.

O astfel de „strategie" este sinucigaşă politic pe termen lung. Dar mai ales dezintegratoare social! Funcţionează câteva cicluri electorale, atât cât să-i îndestuleze material pe „practicienii" ei, după care se transformă într-o monstruozitate socială. Experienţele Europei interbelice sunt grăitoare, pentru cei care mai au vreme să citească. Românii care n-au nicio apăsare atunci când îşi vând votul au renunţat la viitor. Nu-i mai interesează „ce va fi" şi, la o dreaptă judecată, au circumstanţe atenuante pentru „depunerea armelor". După ani de lipsuri şi umilinţe şi-au pierdut respectul de sine. Dramatic este că sunt alarmant de mulţi şi că nimănui nu-i pasă.

Aşadar, de ce să votăm? În primul rând, pentru a le strica planurile „şmecherilor" tranziţiei dâmboviţene, care mizează tocmai pe dezamăgirea generală. În al doilea rând, pentru a nu-i lăsa pe oamenii care au renunţat la viitor să ni-l anuleze şi pe al nostru. Şi nu în ultimul rând, din respect pentru cei care au murit cândva pentru ca noi să avem drepturile şi libertăţile de astăzi.

Să nu uităm nici drumul spre votul universal: în 1864 s-a introdus votul cenzitar; votau doar cei cu venituri mari. Femeile au primit drept de vot abia în 1939. Dar nu toate. Numai acelea care aveau ştiinţă de carte. Ce a urmat după 23 august 1944, nu mai are rost să comentăm. Eu unul cred că recursul la trecut ne poate salva prezentul. Şi, implicit, viitorul.

Trebuie votat impotriva SISTEMULUI MAFIOT TRANSPARTINIC din Buzau

Apelurile pentru participarea la vot cum că e o datorie morală, cetățeanescă, patriotică sau mai știu eu de care devin un exercițiu obligatoriu pentru proeminenții țării înainte de orice alegeri.

Mărturisesc, și eu mă gîndesc de la un timp dacă are rost să merg la vot și, dacă merg, cît de rău îmi va părea după ce voi vota. Ca într-o faimoasă butadă socratică, știu că voi regreta dacă voi vota pe oricare dintre cei pe care mă gîndesc să-i votez.

Am ajuns la concluzia că oamenii cei mai sănătoși sufletește și mental din societatea românească sînt cei care se țin departe de pasiunile politice. Nu poți fi sănătos dacă te uiți zilnic la televiziunile de știri, nu poți fi om normal dacă urăști după progam în fiecare seară, nu poți să rămîi decent dacă te amesteci, în orice fel, cu politica dîmbovițeană. Capacitatea de a îmbolnăvi a politicii noastre este uimitoare; focarul este extrem de agresiv. Nu mai poți fi sănătos dacă de te expui propagandei din ce în ce mai agresive. Cred din ce în ce mai mult, că creșterea numărului celor care stau departe de politica de azi, va asigura sănătatea României de mîine. România se va regăsi pe sine doar dacă agitații politici, nebunii studiourilor tv, vor deveni o jalnică minoritate tot mai ignorată. Abia atunci și politica însăși va redeveni ceea ce trebuie să fie. Deocamdată, avem un număr de oameni departe de politică – să-i păstrăm așa și să-i înmulțim!

Eu cred că, dacă chiar nu ai ce vota, sănătos e să nu mergi la vot, nu să mergi să votezi din silă. Cînd aud că partidele vor să aducă la vot și pe cei care în general nu votează, mă înfor! Voi chiar vreți să ucideți și ultima fărîmă de sănătate psihică a națiunii? Cu cît trăiesc în bună pace mai mulți oameni  care pot să-și ducă viețile decent și liber fără să aibă habar cum îl cheamă pe primul-ministru, cu atît societatea e mai liberă și mai sănătoasă! Cu cît politica aceasta, de azi, e mai prezentă în viața fiecăruia dintre noi, cu atît sîntem mai vulnerabili și mai deteriorați!

Se spune, pe de altă parte, că a vota este o datorie față de tine însuți. Corect, cu un singur amendament: să nu-ți fie siluită voința! Să nu fi pus de ei în situația de a vota în scîrbă. Votarea are sens dacă o faci din convingere. Atît. Da, e grav să ai o opțiune și să nu o afirmi dintr-un motiv ori altul. Dar, dacă nu ai nici una, e absolut firesc să stai acasă. Nu e vina ta, e vina lor că nu-ți oferă opțiunea. E treaba lor vreme de patru ani să pregătească ziua în care tu optezi. Nu și-au făcut treaba, nu te convinge nici unul, nu vota! Exercită libertatea de fi pe de-a întregul conform cu tine însuți!

Mulți oameni raționali mai sînt păcăliți cu calcule ”strategice”. Nu votezi tu, votează alții, e primul avertisment. Și dacă votez eu, nu mai votează alții? Votul tău contează. Asta e o imensă aiureală. Contează numai în măsura în care se întîmplă să fii parte a unui mare grup cu aceeași opțiune. Votul tău nu contează dacă, de pildă, îl dai unui candidat sub pragul electoral. E important să participăm, căci democrația presupune participare, nu absență. Nu aș fi atît de sigur. Democrația presupune transparență și onestitate. Este mult mai onest și democratic să le spun politicienilor mei că nu-mi place de nici unul și că sînt dispus să votez doar cînd va apărea unul de care îmi place, decît să le spun toată ziua că nu-mi place de nici unul și să mă duc să votez, totuși, pe unul dintre ei cînd mă cheamă. Adevărul este că nu există o datorie de a vota decît pentru cei care chiar cred în unul ori altul dintre candidați. Nu există o datorie de a vota în abstract, de a opta între orice mi se pune pe masă.

Totuși, merg să votez pentru că am unele dorințe legate de aceste alegeri. O spun deschis, voi ezita pînă în ultima clipă între trei opțiuni: Constantin Ionescu, Ion Marin sau Popa Constantin. Pentru ca nu vreau sa legitimez crima organizata inca 4 ani la Palatul Comunal. Cel putin voi avea constiinta impacata ca n-am votat un mafiot. Sunt ferm convins ca lumea il va regreta pe Boscodeala. Paul Iulius Negoita era singurul care ii putea invinge. A fost un las. Nu-l voi ierta niciodata pentru ca s-a folosit de mii de oameni pentru a-si atinge scopurile.
Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000