Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
De ce doarme Traian Basescu?

De ce doarme Traian Basescu?

Mi-e greu sa cred ca Traian Basescu n-a anticipat scaderea de popularitate pe care i-o vor aduce criza economica, acordul cu FMI si, mai ales, alianta PDL-PSD.
Personajul in cauza poate fi acuzat de multe, dar numai de naivitate, nu. E pragmatic, e viclean si face politica de prea multi ani pentru a-l banui de calcule gresite. In plus, crede in studiile sociologice, asa ca multe dintre miscarile lui politice, aparent bruste, din ultimii ani sint, de fapt, atent ticluite si in acord cu ceea ce vrea sa auda poporul.
Un recent sondaj de opinie, care arata ca din cauza participarii Elenei Basescu la europarlamentare PDL ar putea pierde 4% din voturi si, implicit, confruntarea cu PSD, il aduce pe acelasi Traian Basescu intr-o situatie conflictuala, deocamdata mocnita, cu partidul lui de suflet.
Democrat-liberalii, care viseaza de ani multi sa cinte vioara-ntii acordurile guvernarii, s-ar putea trezi obligati, dupa scrutinul din 7 iunie, sa puna batista pe tambal si, vorba doamnei, sa faca ciocu’ mic din cauza de EBA.

Doua personaje apropiate ca timbrul de scrisoare de Traian Basescu au accentuat, in ultimele luni, faptul ca actualul sef al statului nu si-a anuntat candidatura pentru un nou mandat prezidential. E vorba de Sulfina Barbu si, desigur, Elena Udrea, aceasta din urma vorbind chiar despre varianta Emil Boc – candidat PDL la Presedintie.
Lui Traian Basescu nu-i place sa piarda si, dupa cum iarna nu-i ca vara, tot asa 2009 nu e ca 2004. Chiar de-ar fi sa cistige un nou mandat de presedinte, daca acesta se va produce la mustata, intr-un tur doi chinuit si cu emotii, pentru omul care a jucat pina acum in politica pe ideea totul sau nimic, o victorie electorala la limita ar fi egala cu o infringere.
In fine, macar din interes electoral, ar fi trebuit sa vedem in aceasta perioada o incercare de reconciliere a sefului statului cu presa, avind in vedere perspectiva campaniei electorale. Traian Basescu nu numai ca n-o face, dar si pluseaza in razboiul cu mogulii, ceea ce, stie foarte bine, ii aduce deja prejudicii majore la nivelul imaginii. Totodata, pare de neinteles lipsa de reactie publica a sefului statului, prin explicatii care sa inlature orice suspiciuni fata de modul in care a dobindit fiica lui, Ioana, apartamentul din Baneasa Rezidential.
Hotarit lucru, acesta nu e Traian Basescu. Sau, mai bine spus, nu e un Traian Basescu pregatindu-se sa intre in competitia electorala pentru inca cinci ani la Cotroceni. Poate ca actualul presedinte a gasit o formula magica, prin care sa inlature, in timp scurt, toate acuzele mai mult sau mai putin justificate privind mandatul sau, promisiunile ramase neindeplinite sau semnele de intrebare puse deasupra afacerilor familiei Basescu. Poate.
Dar daca o astfel de formula magica nu exista? Cum se explica lipsa de interes al potentialului candidat Basescu fata de propria-i imagine publica?
Raspunsul, poate, nu-i asa de greu: e foarte posibil ca Traian Basescu sa nu mai intre in competitia electorala din toamna. Iar daca lucrurile stau asa, exista, cu siguranta, un joc secund cu reguli nestiute inca.
Nu mai avem insa mult de asteptat. Decizia vine dupa europarlamentare: daca alianta PDL-PSD ramine in picioare, cu un PSD invingator in alegeri, e aproape sigur ca nu vom mai avea un candidat Basescu pentru Cotroceni. Daca se rupe insa, incep, cu certitudine, furtuna si trezirea capitanului dintr-o deja prea lunga betie a puterii.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000