Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
De ce a fost sacrificat pionul Ridzi inainte de termen

De ce a fost sacrificat pionul Ridzi inainte de termen

Marti, 14 iulie 2009, in nici o ora, scandalului Ridzi i s-a pus capat printr-o succesiune de evenimente derulate cu o repeziciune si o precizie care tradeaza minutioasa pregatire. E limpede ca demisia Monicai Iacob Ridzi a fost decisa mai de mult in laboratoarele de la Cotroceni.
Urma ca ea sa demisioneze doar in clipa cand sacrificarea ei ar fi rezolvat si unele probleme ale lui Traian Basescu. Avand in vedere ca scandalul mediatic isi mai pierduse din amploare si ca, dupa cum ne arata ultimele sondaje, Traian Basescu nu pierdea din cauza lui, se calculase ca demisia sa survina dupa sedinta Parlamentului din 27 iulie 2009.

De ce s-a devansat evenimentul? E o intrebare care marti seara a fost pusa nu din perspectiva de analist, ci din cea de chibit electoral anti-Basescu. Dupa opinia mea, precipitarea deznodamantului isi are cauza intr-un fapt petrecut luni, 13 iulie 2009.

Ce se putea petrece atat de grav pentru Traian Basescu, incat sa-l oblige la sacrificarea inainte de termen a pionului Monica Ridzi? În dimineata zilei de 13 iulie 2009, a izbucnit scandalul sexual in care a fost implicat consulul Romaniei de la Chisinau. Ion Nuica nu era numai consulul nostru la Chisinau. Era si seful rezidentei SIE din Republica Moldova.

Potrivit datelor aparute pana acum, domnia sa a lucrat inainte de 1989 in Contrainformatiile Externe ale Securitatii. Dupa 1989, a lucrat ca sef al rezidentei SIE din Iran, Israel. La Chisinau, ca sef al rezidentei SIE, avea in responsabilitate nu numai agentii nostri, dar si informatorii din Republica Moldova. Nu-i exclus ca partenera sa de sex neprotejat sa fi fost una dintre subordonatele si pe linie de servicii secrete romanesti, preluata si intoarsa de serviciile secrete ale lui Voronin.

Asa se explica, poate, increderea greu de conceput pe care o are fata de tanara un ofiter cu vechi state in serviciile secrete precum Ion Nuica. Pentru SIE, scandalul Ion Nuica are valoarea unui cutremur de tip Pacepa.

În primul rand, pentru ca secventele penibile difuzate de televiziunile romanesti intreaga zi de luni au dat una dintre cele mai mari lovituri de imagine din perioada postdecembrista unui serviciu secret autohton. O lovitura primita la plex si de Traian Basescu, nu numai seful, dar si aparatorul neconditionat al serviciilor noastre secrete. În al doilea rand, scandalul a atras atentia asupra implicarii romanesti in treburile interne ale Republicii Moldova. O implicare pe cale de a se amplifica in perspectiva alegerilor cruciale din 29 iulie 2009.

Lesne de imaginat ce s-ar fi intamplat daca scandalul mediatic ar fi continuat si in zilele urmatoare. În aceste conditii, Traian Basescu, seful si protectorul SIE, nu putea ramane cu mainile in san. Astfel s-a produs sacrificarea inainte de termen a pionului Monica Ridzi. Dar nu numai atat.

Pentru a fi sigur ca presa se va napusti asupra unui alt subiect, Traian Basescu a apelat la o reteta infailibila in cazul domniei sale: atacarea publica a trusturilor de presa. Cand vrea sa se vorbeasca despre el sau cand vrea sa abata atentia de la ceva primejdios pentru domnia-sa, Traian Basescu lanseaza un atac virulent la adresa presei. E sigur ca intreaga presa se va napusti furibunda asupra acestui moment.

Daca luni seara toate televiziunile difuzau filmuletul compromitator cu diplomatul nostru de la Chisinau, iar a doua zi toate publicatiile relatau pe larg scandalul, marti seara subiectul a disparut, iar miercuri dimineata in ziare parca nici n-ar fi fost. Demisia Monicai Iacob Ridzi a acaparat toate talk-show-urile. Televiziunile de stiri si ziarele s-au napustit mai ales asupra discursului de la Cotroceni despre cardasia dintre presa si oamenii politici.

Diversiunea a reusit. Atat de bine, incat presa a trecut cu vederea un fapt grav: Traian Basescu a minimalizat la intalnirea cu membrii societatii civile din Republica Moldova cele intamplate la Chisinau. Din punctul nostru de vedere, atacul lui Traian Basescu la adresa presei trebuie expediat (domnia-sa nu e la primul atac), discutiile urmand a fi concentrate pe lipsa de seriozitate cu care a tratat acest incident.

Chestiunea de esenta in cazul consulului Ion Nuica nu consta in faptul ca a fost filmat si dat in presa, ci in viata destrabalata pe care o ducea la Chisinau ca reprezentant al Romaniei. Indiferent in ce tara ar fi, un diplomat trebuie sa fie extrem de atent cu viata sa, deoarece el reprezinta o tara si nu propria persoana. Casatorit, Ion Nuica intretinea relatii sexuale cu o angajata din Republica Moldova chiar a consulatului. În acelasi timp, domnia-sa raspunde de vize.

Un om cu o asemenea viata nu putea garanta ca era onest in activitatea profesionala. În conditiile unei publicitati uriase facute in Romania scandalului, ar fi fost de asteptat o pozitie mult mai severa a presedintelui tarii, responsabil de politica externa a Romaniei. De ce a reusit diversiunea? Pentru ca in batalia cu Traian Basescu adversarii sai folosesc ovarele, si nu creierele!


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000