Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Cum vrea Traian Basescu sa-i ia lui Mircea Geoana electoratul

Cum vrea Traian Basescu sa-i ia lui Mircea Geoana electoratul

La electoratul pe care vrea sa-l cucereasca Traian Basescu, valorile familiare sunt fundamentale.
Pe Ziare.com, sub semnatura Ioana Ene, a fost publicat comentariul intitulat Electo­ratul orfan al lui Traian Basescu. Nu stiu nimic despre persoana din spatele sem­na­­turii. Nu stiu daca e din generatia ta­na­ra sau din cea foarte tanara. Nu stiu nici ma­car daca nu e cumva pseudonimul unui barbat. Citindu-l, am ramas surprins de acuitatea urmatoarei observatie a sa: "Tra­­ian Basescu si-a schimbat electoratul".

Constatand insa si in acest excelent text un pacat mai nou al comentatorilor politici - cel de a pune suflet acolo unde se cere detasare rece vecina cu cinismul, voi spune:

Într-adevar, Traian Basescu si-a schimbat electoratul. Sau un pic mai nuantat: Traian Basescu a schimbat electoratul pe care vrea sa-l cucereasca in campania pentru prezidentialele din 2009.

Asa cum insusi comentariul observa la scrutinul din 2009 electoratul traditional al lui Traian Basescu, "elitele intelectuale si clasa mijlocie din marile orase", pus sa aleaga intre Traian Basescu si Mircea Geoa­na, va opta pentru Traian Basescu. Domnul presedinte stie acest adevar. Si atunci procedeaza ca un barbat sigur de iubirea nevestei sau, mai precis, sigur ca nevasta-sa n-are cum sa se duca dupa al­tul, deoarece altul mai bun decat barbatul sau nu e. Si-a concentrat campania pe cu­ce­rirea electoratului lui Mircea Geoana.

Sau, mai bine zis, pe cucerirea electoratului preluat de Mircea Geoana de la Ion Iliescu si Adrian Nastase. Aceasta, deoarece prin ambiguitatea pozitiei sale fata de Ion Iliescu, Mircea Geoana a tinut sa pastreze acest electorat. În acelasi timp, tot urmare a jocului la multiple capete, Mircea Geoana n-a reusit sa castige pentru PSD electoratul reprezentat de elitele intelectuale si, in general, de cei care locuiesc in marile orase.

Nu cred insa ca semnele acestei schim­bari in strategia electorala a lui Traian Ba­sescu sunt "tunsul oii" sau "purtarea clo­pu­lui". A sustine asa ceva inseamna a jig­ni electoratul iliescist din PSD. Chiar daca locuieste la sate, in micile orasele, electoratul tintit mai nou de Traian Basescu nu e chiar atat de naiv incat sa fie sedus de gesturile pitoresti ale presedintelui.

Semnele noii orientari sunt de sesizat in ipostaza asumata in ultimul timp de Traian Basescu. Oricat ar parea de ciudat, un semn semnificativ il reprezinta spriji­nul fatis acordat Elenei Basescu pentru Parlamentul European. Ca moderator al taifasului cu Elena Basescu de la Zig-Zag, de pe Antena 3, am ramas surprins de in­sis­tenta cu care Elena Basescu isi invoca ta­tal. Elena Basescu are aproape 30 de ani. O varsta la care oricat de mult ti-ai iu­bi tatal nu-l invoci atat de insistent. Miste­rul acestei invocari se dezleaga daca ne vom reaminti ca la taifasul de pe Antena 3, Elena Basescu a vorbit mult de familia Basescu, de armonia din aceasta familie, ba chiar si de relatia tatalui cu Elena Udrea.

Desigur, Traian Basescu are o relatie spe­­ciala cu fiica sa cea mica. Nu incape nici o indoiala ca si-a dorit, ca orice tata, ca una dintre fiice sa opteze pentru po­li­tica, meserie pe care o are si el. Animal politic remarcabil, Traian Basescu nu e un sinucigas. Altfel spus, daca pierderea asa-zisei societati civile si a intelectua­li­lor ca urmare a sprijinului fatis acordat fiicei i-ar fi pus in primejdie de moarte destinul politic, Traian Basescu ar fi avut taria de a-i impune sa nu candideze. Se cu­nosc in istorie cazuri de conducatori care si-au ucis copii pentru a ramane la putere. Ce mare problema era pentru Traian Basescu de a pune piciorul in prag cand Elena Basescu si-a dorit sa candideze?

Am stat de vorba dupa emisiune cu multi parinti de copii despre relatia dintre Elena Basescu si Traian Basescu. Toti au fost impresionati de dragostea fiicei fata de tata. O dragoste atat de mare incat la un taifas cu un jurnalist cunoscut drept adversar al tatalui sau n-a sovait sa-si ridice in slavi tatal.

Pentru o anume parte a electoratului tot ceea ce a facut Traian Basescu pentru fata sa a picat foarte bine. Pentru ca acest electorat e alcatuit din tati si mame in stare de orice de dragul copiilor. Parado­xal, dar prin exagerarea iubirii fata de Elena Basescu, Traian Basescu a inlaturat una din posibilele teme de campanie electorala ale adversarilor sai: cea de sot cu aventuri publice sau, mai precis, cea de barbat care-si neglijeaza familia.

La electoratul pe care vrea sa-l cu­ce­reas­ca Traian Basescu, valorile familiare sunt fundamentale. Sub semnul aceleiasi ipostaze, Traian Basescu participa la ma­ni­fes­tari populare, indruma guvernul, viziteaza santiere, sustine demnitatea nationala. Sunt toate semnele noului electorat-tinta.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000