Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Cui ii este frica de Tiran?!

Cui ii este frica de Tiran?!

De vreo trei luni incoace, de cand am inceput in mod serios sa ma ingrozesc la ideea ca avem un presedinte iresponsabil (iresponsabil, in sens clinic, nu etic), lucrurile au luat-o-n cascada. Aflu ca Presedintia Romaniei e o sinecura, un fel de Societate cu Raspundere Limitata de unde pleci la chiolhanuri, din balconul careia scuipi la smecherie fix in Lacul Rusesc, iar dupa a cincea sau a noua sticla de Chivas, stelele iti par niste licurici de sex masculin, dintre care se distinge cel cu mai multe stele pe steag, deci cu functia si gradul mai mare.

Romania a devenit din nou enclava de dinainte de revolutie. Cu granitele deschise, granite prin care se scurge zilnic energia vitala a economiei noastre, plecand sa-si vanda forta de munca pentru o paine. Întreg angrenajul prin care este administrat statul roman este fie blocat, fie redundant, fie isteric. Nu mai guverneaza legile ci bunul plac si hachitele unui nebun. Bunaoara, la mai multe institutii de stat, datorita megalomaniei paranoide a prezidentelui, functioneaza fie un prefect, fie un subprefect, fie un director numit legal, si cate unul numit politic de catre guvernul interimar si demis, Boc – PD-L. Nimeni nu mai asculta de nimeni. Pe acest vid decizional, se ivesc sefutii obscuri din subteranele birourilor anoste. Nici in visele lor cele mai fastuoase n-au visat sa controleze atatia subordonati, printr-un arbitrariu al jocului politic ce a distrus sau a inlaturat preofesionalismul, ordinea, regulile. Acum jucam dupa regula: “nicio regula!”

Da, nu regasim intre candidatii la Presedintia Romaniei pe unul care sa ne exprime in totalitate. Da, unul nu are partid, altul are partidul prea mare, altul are prea mult bun-simt. Dar, daca vom continua sa gandim asa, o sa ne trezim cu acest nebun permanentizat la timona acestei corabii ratacite-n furtuna crizei economice. Pentru ca nu va pregeta sa modifice Constitutia si toate regulile si sa-si faca regulile lui. Deocamdata avem cate un ins din fostele Servicii infiltrat in fiecare institutie, in fiecare redactie. Fara sa blamam in corpore serviciile, pentru ca e greu de presupus ca ele ar functiona autist. Deocamdata doar ni se “survoleaza” conturile de email, ni se monitorizaza blogurile, suntem doar “sub supraveghere”. Nu mai vorbesc de telefoane, mobile si fixe, ele sunt ascultate intr-o veselie. De cele mai multe ori trebuie sa vorbim “codat”. Exista o amenintare, dar e inca voalata. Deocamdata, supravegherea nu este agresiva. Ea este. Se insinueaza iar in mintea noastra teama pe care o credeam uitata, frica, teroarea, alungate in decembrie 1989. Am cunoscut bine acea frica. Am crezut ca vom intra pe drumul firesc al democratiei. Am crezut ca sistemul va deveni unul corect. Am sperat ca Romania, conservandu-si bogatiile si sporindu-si inteligenta, va deveni repede una dintre natiunile respectate si admirate, asa cum ar fi meritat. Însa, conspiratiei externe firesti, naturale, – pentru ca dominatia militara a marilor puteri s-a metamorfozat in dominatie economica – i-au venit in intampinare, cu caciula-n maini si cu botul pregatit sa linga mana sau papucul, “ai nostrii ca brazii”. Cu brazi cu tot. Dorintei de putere i s-a adaugat perspectiva imbogatirii rapide.

Romania este astazi intr-o situatie dezastruoasa. Acesti ultimi patru ani, a functionat pe datorie. Si imprumurile sunt pe sponci. Am imprumutat bani pentru a pompa in bancile straine cu sucursale la noi. Si, aflam din gura mandebilului, ca sa platim salarii si pensii. Dar unde sunt banii nostri din buget? Unde sunt? Ce s-a intamplat cu ei pentru ca investitii nu s-au facut, nu se vede nimic.

Solutia este sa iesim la vot!

Cate buletine de vot vor putea tipari in plus? 9 milioane de buletine? Ma indoiesc. Partidele si organizatiile societatii civile trebuie sa supravegheze fiecare sectie de votare. Înca mai exista sansa de a salva democratia. Nu stiu daca realizati, dar, cu adevarat democratia in Romania este in mare pericol.

Basescu ne instiga: “Din 471 vor ramane 300! De ce se tem, nu scapa!” Deci asta face presedintele echidistant si moderator intre puterile Statului? Si ce-o sa se intample cu 171? O sa-i linsam?

Acesta este modelul nostru de democratie la 20 de ani de la Revolutie?

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000