Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Criza economica da semne de redresare

Criza economica da semne de redresare

Statele Unite transmit semnale de redresare, China isi continua dezvoltarea, in timp ce tarile europene par sa-si gaseasca echilibrul. China iese din recesiune, iar Statele Unite dau semne de redresare. Cu forte slabite si reforme in plina desfasurare, europenii vor profita prea putin de avantul americanilor, sunt de parere specialistii. Zona euro va inregistra insa o crestere economica in primul semestru al anului 2010, chiar daca progresele vor fi modeste, potrivit estimarilor Fondului Monetar International (FMI). La doi ani dupa declansarea crizei financiare, marile economii par sa fi gasit solutii pentru iesirea din impas.

Drumul se arata insa mai anevoios pentru economiile in dezvoltare: Ungaria, Bulgaria si chiar Romania sunt inca departe de o redresare. Analistii romani se asteapta la o toamna grea si nu prevad semne bune inainte de anul viitor.

SUA vede luminita din tunel

Economia mondiala isi va reveni in 2010, este de parere Nouriel Roubini, economistul care a prevazut criza financiara. America se va intoarce pe cre stere anul acesta, sustine Alan Greenspan, fostul sef al Fed, considerat unul dintre principalii vinovati pentru criza financiara. El a recunoscut insa o problema nerezolvata e somajul.

Si Barack Obama a anuntat ca noile date aparute cu privire la evolutia produsului intern brut (PIB) al Statelor Unite indica faptul ca se inregistreaza progrese in rezolvarea problemelor economice ale tarii. „Recesiunea pe care o aveam in fata in momentul in care mi-am inceput mandatul a fost mai profunda decat s-ar fi gandit cineva, dar, in ultimele luni, economia a avut o evolutie considerabil mai buna decat asteptarile”, a precizat pre sedin tele, potrivit BBC News. În primul trimestru al anului, economia SUA a scazut cu 6,4% si si-a revenit, in trimestrul doi, pana la -1%.

China e prima mare economie care iese din recesiune, inregistrand in trimestrul doi o crestere de 7,9%, dupa ce avansul din primele trei luni, de 6,1%, a fost cel mai slab din ultimii 10 ani. Europenii mai au inca de luptat cu recesiunea. Germania da semnale ca economia va incepe sa aiba un trend ascendent, iar Marea Britanie ramane cu ratingul stabil. Franta prevede o crestere a PIB de doar 0,4% in 2010, in timp ce Polonia se bazeaza pe o crestere de 0,5-1,3%.

PERSPECTIVELE ROMÂNIEI

Pana anul viitor, nici o sansa sa ne revenim

Toate semnalele pozitive care vin dinspre economiile Uniunii Europene si SUA nu ajuta cu nimic Romania in acest moment. Oamenii de afaceri prevad o toamna grea, din care vom iesi mai adanciti in recesiune.

Mai mult, unii analisti sunt sceptici si spun ca inca nu se poate vorbi despre o iesire din criza a SUA, cu atat mai mult a statelor europene. Dragos Cabat, presedintele Camerei Analisti lor Financiari din Romania, afirma ca aceste semnale „sunt mai mult exprimarea unor dorinte de a se termina aceasta perioada si de a face profit din partea investitorilor”. În opinia analistului economic, revenirea reala din Statele Unite va incepe abia catre sfarsitul acestui an, urmand ca UE sa resimta efectele abia la inceputul lui 2010.

Ce riscuri mai exista

La randul sau, consultantul financiar Aurelian Dochia impartaseste acest scepticism. „Toti stiu ca exista inca riscuri destul de mari. Bancile americane au avut de suferit din cauza creditelor ipotecare, iar acum scenariul se poate repeta in sectorul comercial. În plus, exista o expunere mare pe cartile de credit”, ne-a spus el. Pentru noi, semnalele pozitive vor intarzia si „nu va fi o modificare brusca si de amploare”, considera Dochia.

În opinia sa, somajul in Romania va continua sa creasca, iar criza se va extinde si printre angajatii la stat. Potrivit consultantului financiar, firmele dependente de export vor fi primele care isi vor reveni, la circa sase luni de la iesirea din criza a pietelor europene. În schimb, companiile care au clientii principali in Romania mai au de asteptat aproximativ inca un an, estimeaza el.

În opinia lui Dragos Cabat, vom observa semnalele de revenire din criza a Romaniei cu trei-sase luni intarziere fata de UE, adica in a doua jumatate a anului 2010.

Rezolvarea vine din afara

Analistul financiar Bogdan Baltazar este optimist si prognozeaza ca deja „in primul trimestru al anului viitor ar trebui sa ne stabilizam si sa pornim pe o panta ascendenta”. El se asteapta ca economiile din UE sa reactioneze pozitiv in circa trei luni de la SUA, iar dupa sase-noua luni sa simtim si noi o revenire. „Desi a facut si Romania multe greseli - politica prociclica a guvernului, explozia creditelor - la noi maladia a venit din afara, iar cresterea va veni tot din afara”, precizeaza analistul financiar.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000