Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Coincidenta? Elena Udrea si-a rescadentat creditul la BRD in perioada in care banca devenea sponsorul clipului pentru Eurosport

Coincidenta? Elena Udrea si-a rescadentat creditul la BRD in perioada in care banca devenea sponsorul clipului pentru Eurosport

Potrivit declaratiilor de avere din 5 ianuarie, la preluarea mandatului, respectiv 10 iunie, ministrul turismului, Elena Udrea, are un credit contractat la banca BRD – Societe Generale. Creditul initial, potrivit primei declaratii, era de 3.287.000 de euro (cu scadenta in 2009), dar, ulterior, acesta a fost majorat, probabil printr-o refinantare, la 3.297.000 de euro (cu scadenta in 2010) dupa incheierea parteneriatului dintre banca si Ministerul Turismului pentru campania de promovare a Romaniei.
La cateva luni de la prima declaratie de avere, Elena Udrea a demarat proiectul de promovare turistica a Romaniei prin conceptul “Romania – Land of choice”, iar crearea si producerea clipurilor in care apar Gheorghe Hagi, Ilie Nastase si Nadia Comaneci a fost incredintata agentiei oficiale a BRD, ADDV Euro RSCG. Spoturile care urmeaza a fi difuzate pe Eurosport, detinut de o companie franceza, au fost produse de Multimedia Est, dupa ce banca a semnat protocolul cu Ministerul Turismului.
Ministrul turismului a hotarat sa schimbe pe ultima suta de metri conditiile de participare la licitatia care se va tine pentru difuzarea clipurilor sponsorizate de BRD-Societe Generale. Cu aproximativ o saptamana inaintea licitatiei, Elena Udrea a emis o circulara prin care informeaza ca anul de referinta in privinta audientelor inregistrate de posturile de televiziune paneuropene nu mai este 2008, ci 2007. Ministrul a tinut sa se asigure ca banii ajung exact unde trebuie, chiar daca pe fir ar putea intra intermediari.
Pentru a intelege intreaga schema, trebuie sa spunem mai intai ca, la debutul mandatului de ministru al turismului, Elena Udrea a mentionat in declaratia de avere, completata pe 5 ianuarie, ca are un credit la banca BRD – Societe Generale, contractat in 2007, cu scadenta in 2009, in valoare de 3.287.000 euro.
Creditul Elenei Udrea la BRD
Dupa cinci luni, pe 10 iunie, Elena Udrea mentioneaza o alta valoare a creditului catre aceeasi banca BRD. De data aceasta, imprumutul este de 3.297.000 euro, cu 10.000 de euro mai mult, iar scadenta este anul viitor. Cu alte cuvinte, creditul a fost fie majorat si reesalonat fie majorat si refinantat. In ambele cazuri, sansele ca o persoana fizica sa obtina asemenea privilegii de la o institutie bancara, mai ales in aceasta perioada de criza, sunt extrem de mici, poate chiar inexistente. Trebuie sa ai o colaborare extrem de buna cu banca pentru a primi un asemenea cadou.
BRD plateste proiectul ministrului
Din ianuarie si pana in iunie, Elena Udrea a avut o activitate prodigioasa ca ministru al turismului, rezultatul fiind crearea conceptului “Romania – Land of choice”. Si pentru ca acest concept sa fie cat mai bine promovat in Europa, a fost nevoie de realizarea unui clip publicitar. Pentru ca producerea acestuia sa nu coste statul roman, Elena Udrea a preferat o sponsorizare. Aici intervine BRD, care a platit creatia si productia clipului publicitar, inclusiv aparitia a trei mari sportivi ai Romaniei: Ilie Nastase, Nadia Comaneci si Gheorghe Hagi. Trebuie spus ca BRD este o institutie bancara franceza, la fel ca si actionariatul Eurosport, respectiv Grupul TF1.
Proiectul imobiliar din Floreasca, demarat in anul obtinerii creditului de la BRD.
In urma cu doi ani si jumatate, spre sfarsitul anului 2006, Elenea Udrea a cumparat un teren in Sectorul 2 al Capitalei, pe strada Chopin, in cartierul Floreasca. In anul urmator, 2007, a inceput sa ridice un imobil de locuinte, dupa cum singura a afirmat. In acelasi an a contractat creditul la BRD, asa cum reiese din declaratia de avere, in valoare de 3.278.000 de euro. Se pare ca nici ea nu a scapat de criza financiara, efectele acesteia punandu-si amprenta pe dezvoltarea acestui proiect imobiliar.
Ministrul turismului are si alte colaborari cu oameni de afaceri francezi
Odata cu lansarea campaniei Romania „The land of choice” in fata primariei din Paris de la sfarsitul lunii trecute, ministrul turismului, Elena Udrea, a incercat sa mai atraga in diverse proiect turistice din Romania si alti investitori din Franta. Astfel, insotindu-l pe presedintele Traian Basescu in cadrul unei vizite oficiale in Franta, ministrul turismului s-a intalnit cu presedintele Micoinvest, Olivier Meziere, pentru a discuta un proiect de realizare a unei partii de schi in judetul Brasov, precum si proiecte de investitii ale companiei pe litoralul romanesc al Marii Negre. De asemenea, ministrul a purtat discutii cu directorul general al Alsace International, agentia de expansiune economica a Consiliului General al regiunii Alsacia, pentru dezvoltarea statiunilor de schi din zona Arges.
Caietul de sarcini schimbat pe ultima suta de metri
Simtind ca scoaterea la bataie a bugetului pentru promovarea turismului romanesc prin intermediul canalelor internationale reprezinta o adevarata afacere cu efect scontat, ministrul turismului, Elena Udrea, a hotarat sa schimbe pe ultima suta de metri conditiile de participare la licitatia care se va tine pentru difuzarea clipurilor sponsorizate de BRD-Societe Generale. Astfel, cu aproximativ o saptamana inaintea licitatiei, institutia condusa de fosta consiliera prezidentiala a formulat o circulara prin care informeaza participanttii ca anul de referinta in privinta audientelor inregistrate de posturile de televiziune paneuropene nu mai este 2008, ci 2007. “Deoarece am constatat ca European Media and Marketing Survey (EMS) nu a oferit inca un studiu pentru intreg anul 2008 si pentru a evita confuziile va comunicam ca audientele vor fi stabilite in functie de studiul EMS „Summer 2008 Monthly Reach”, perioada 01 ianuarie - 31 decembrie 2007, pentru care exista date furnizate de catre EMS si tinand cont de perioada de desfasurare a campaniei (iulie - decembrie)”, se arata in documentul Ministerului Turismului. Institutia guvernamentala a tinut sa se asigure de faptul ca banii ajung exact unde trebuie chiar daca pe fir ar putea intra intermediari. Astfel, „ofertantii (...) trebuie sa faca dovada faptului ca pot furniza spatiul publicitar la posturile de televiziune solicitate (contact, declaratie din partea postului de televiziune)”, se precizeaza in circulara ministerului.
ADDV Euro RSCG agentia oficiala a BRD care s-a ocupat de campanie
Potrivit site-ului International Advertising Association, spoturile “Romania – Land of choice” au fost produse de Multimedia Est si regizate de Sune Maroni si Nick Osbourne. Din partea BRD-Groupe Société Générale echipa responsabila de acest proiect a fost alcatuita din Bianca Dordea - Brand & Communication Director si Sorin Mihai Popa - Director General Adjunct, iar din partea ADDV Euro RSCG: Dorian Pascuci – Creative Director, Ioana Slaniceanu – Senior Copywriter, Daniel Catalinoiu – Senior Art Director, Alin Dumitrescu – AV Production Director, Tana Enedi – Client Service Director si Ana Barbulescu - Account Manager. ADDV Euro RSCG a executat campania in calitate de agentie oficiala a BRD -Groupe Société Générale, banca semnand la randul ei un protocol de promovare a Romaniei cu Ministerul Turismului. “Paradoxal, clientul nostru direct pentru aceasta campanie nu a fost Ministerul Turismului, ci BRD - Groupe Société Générale. In urma protocolului de promovare a Romaniei incheiat intre BRD - Groupe Société Générale si Ministerul Turismului s-a decis ca BRD - Groupe Société Générale sa achite costurile de productie, iar ADDV Euro RSCG sa execute campania, in calitate de agentie oficiala a BRD - Groupe Société Générale.”, a explicat Adrian Dura, Managing Director al ADDV Euro RSCG.
BRD plateste clipul de promovare difuzat pe canalul francez Eurosport
Apetenta ministrului turismului, Elena Udrea, pentru mediul de afaceri francez a debutat chiar in acest an, odata cu atragerea in cursa pentru promovarea Romaniei a celebrului canal de sport paneuropean Eurosport, dar si a bancii BRD-Societe Generale.
Postul de televiziune, care se afla in proprietatea mai multor investitori francezi a facut primul pas in relatia cu Ministerul Turismului. Acesta a promovat promotional la editia din acest an al celebrului turneu de tenis Roland Garros de la Paris sloganul ales de Elena Udrea pentru promovarea turismului autohton in pauzele publicitare. Astfel, desi emblema audio-video „The land of choice” apartine Croatiei pe paginile proprii de promovare a turismului, Eurosport a difuzat-o pe tot parcursul intrecerii sportive aparent fara nici o pretentie fincnciara. Telespectatorii Eurosport au fost informati in fiecare pauza a turneului de la Roland Garros ca turneul le este oferit de “Romania - Land of Choice”.
C-asa-i in tenis: gratuitatea costa
Aceasta insa era doar o parte dintr-o intreaga afacere care urma sa se parafeze cu partea romana, in care actorii principali erau Eurosport si BRD, ambele fiind detinute de capitalul international francez. Si asta pentru ca, in afara emblemei, ministerul condus de Elena Udrea intentiona sa arunce pe piata internationala o serie de clipuri video cu minunatiile patriei.
Astfel, daca difuzarea emblemei audio-video a fost gratuita, promovarea clipurilor publicitare ale Romaniei urma sa coste statul aproape 1,2 milioane de euro. La sfarsitul lunii mai a.c., Ministerul Turismului anunta oficial ca Romania a demarat campania internationala de promovare ca destinatie turistica, pornind de la asocierea tarii noastre, prin intermediul canalului de televiziune Eurosport. Campania urma sa se deruleze printr-un parteneriat cu BRD, iar lansarea urma sa aiba loc la Paris. Actiunea a avut loc chiar in fata primariei capitalei franceze.
De fapt, oferta pentru parteneriat a venit din partea BRD, care a platit creatia si productia clipurilor video in care s-a utilizat imaginea celor trei sportivi romani, Nadia Comaneci, Ilie Nastase si Gheorghe Hagi, precum si onorariile acestora. De remarcat este ca, cel putin in randul publicului din Romania, folosirea imaginii celor trei vedete sportive ar putea crea o mare confuzie, atat Nastase, cat si Nadia Comaneci si Gheorghe Hagi fiind deja „embleme” ale promovarii produselor bancii in Romania. Ministerului Turismului ii reveneau doar costurile de promovare pe televiziunile internationale.
“Campania va continua pana la sfarsitul anului cu difuzarea clipurilor de promovare a tarii noastre pe cel mai mare canal paneuropean de sport si pe cel mai mare canal international de stiri, acestea urmand a fi selectionate conform procedurilor nationale in vigoare”, se arata in comunicatul citat. Inca de atunci se sugera de fapt cine vor fi beneficiarii contractului care urma sa fie incheiat.
Contract cu dedicatie actionariatului francez.
Documentatia de atribuire a contractului de achizitie publica de servicii pentru realizarea unei campanii de publicitate pe piata internationala, prin intermediul posturilor de televiziune cu acoperire paneuropeana si internationala avea deja o tinta extrem de precisa. Potrivit documentatiei ministeriale, este vorba despre un contract de achizitie de publicitate pe piata internationala, cu o valoare estimata de 1.344.500 de euro, fara TVA (1,6 milioane de euro cu TVA), echivalent a 5.646.900 de lei, la un curs mediu de 4,2 lei. Procedura se va finaliza printr-un contract de achizitie publica, valabil de la data semnarii pana la 31 decembrie 2009. Contractul va avea doua componente financiare. Pentru postul de televiziune paneuropean de sport, se vor aloca 1.008.400 de euro, in timp ce pentru postul international de stiri se va rezerva o suma mult mai mica, respectiv 336.100 de euro.
Caietul de sarcini intocmit de Ministerul Turismului pentru acest contract arata indirect de fapt care erau posturile de televiziune ce urmau sa incaseze bugetul Ministerului Turismului. “Avand in vedere publicul-tinta al acestei campanii de promovare a Romaniei ca destinatie turistica pe plan international, posturile de televiziune vizate sunt primul post international de stiri si primul post de televiziune europeana de sport selectate functie de audienta, conform datelor furnizate de catre European Media and Marketing Survey (EMS) pentru anul 2008, ambele posturi de televiziune cu emisie 24 de ore, 365 de zile, si difuzare in locuinte si structuri de cazare tip hotel sau similare”, se arata in comunicatul oficial al Ministerului Turismului. Un singur lucru era de fapt evident. Banii Ministerului Turismului urmau sa ajunga in buzunarul actionariatului francez al Eurosport. Si asta pentru ca datele aferente anului trecut ale EMS aratau ca postul TV Eurosport, lansat in 1991, este cel mai mare canal sportiv de satelit si cablu din Europa, confirmandu-si statutul de cel mai vizionat canal din Europa. In ceea ce priveste bugetul alocat postului de stiri, nu este exclus ca banii, desi mai putini decat cei care vor fi cheltuiti pe canalul de sport, sa ajunga in buzunarele Euronews, un alt canal paneuropean care are si actionari francezi. Reteaua Eurosport este detinuta de Groupe TF1, unul dintre cele mai mari holdinguri media din Franta. Potrivit datelor EMS, Euronews detine pozitia de lider de audienta intre canalele internationale de stiri din 20 de tari europene.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000