Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Cine minte mai tare castiga?

Cine minte mai tare castiga?

Daca ne luam dupa sondajele de opinie din luna aprilie, alegatorul roman ori e pe cale sa-si piarda mintile, ori isi schimba optiunile de pe o zi pe alta, bulversat de criza.

Nici nu l-a apucat bine Crin Antonescu de picior pe Dumnezeul procentelor datatoare de sperante ca a trebuit sa-i dea drumul. Fiindca romanii care l-au ridicat pe brate intr-un sondaj l-au lasat sa cada in altul. Mircea Geoana cand are motive sa viseze frumos admirandu-se in oglinda sondajelor in care ii sufla lui Basescu in ceafa, cand se simte din nou persecutat de soarta lui de perdant cu experienta. Nici pe Basescu nu-l ocolesc surprizele, chiar daca ramane pe primul loc. Intr-o joi i se topesc brusc procentele incat pare s-o fi luat pe tobogan, in ziua urmatoare se trezeste cu un avans aproape linistitor, iar in cea de-a treia incepe sa-si aminteasca de vremurile bune cand intre el si urmatorul clasat erau doua ture de stadion si un finis la pas.

Nu e relevant sa compari sondaje facute in pravalii diferite, spun expertii in interpretarea cifrelor furnizate de specialistii bursei electorale nationale.
Totusi, atunci cand diferentele dintre rezultatele sondajelor realizate de mai multe firme de sondatori in acelasi interval - de numai o luna - sunt batatoare la ochi, ceea ce devine relevant e ca am intrat intr-un anotimp al deochiului sociologic si al biletelor de papagal cu procente, care probabil ca se va prelungi pana la alegerile prezidentiale. Pana acum n-a dat faliment in Romania nici una dintre pravaliile care iau pulsul opiniei publice, indiferent cat de mult si, uneori, de flagrant s-ar fi inselat la numaratoare. Ceea ce inseamna ca la noi cererea nu tine seama de calitatea ofertei, ci mai degraba de productivitatea ei politica de moment.

Mai brutal spus, e limpede ca exista sondaje de opinie confectionate din materialul clientului in care procesarea raspunsurilor asa-numitului esantion reprezentativ din populatia Romaniei foloseste doar la cusaturi si, eventual, pentru descarcarea de costuri. Daca sondaje de acest soi ar fi aparut acum prima oara, am mai fi putut da vina pe criza. Dar va mai amintiti de sondajele de opinie realizate la comanda partidului meteoric, condus de Teodor Melescanu, APR? Acest partid, care a obtinut un procentaj infim la alegerile din 2000, era creditat cu peste 20% din voturile de „duminica viitoare“ ale electoratului. Nenorocirea e ca, atunci cand unii mint, nu mai stii cine spune adevarul. Totusi, daca ar fi sa ne luam dupa ceea ce razbate de prin partidele care comanda sondaje de opinie cu rezultate negociate dinainte, acestea primesc la secret si procentele „adevarate“. Ma indoiesc de acuratetea acestor procentaje, fiindca, atunci cand accepti sa-ti bati joc la vedere de meseria ta de procesator al opiniei publice, nu vad de ce n-ai face acelasi lucru si la secret, ca sa nu-ti indispui clientul. Incat, la ora asta, comanditarii sondajelor de opinie se afla si ei in aceeasi ceata ca si alegatorul de rand, care se intreaba cine o fi mintind mai tare.

Cu tot respectul pe care il am fata de cativa sociologi a caror onestitate am verificat-o in timp, s-ar putea ca ghicitoarele la care politicienii romani se duc, discret, pentru a afla ce-i asteapta sa isi largeasca expertiza secreta si asupra tendintelor trecutului apropiat. Fiindca cineva trebuie sa ocupe locul abandonat de fabricutele care s-au specializat in falsificarea procentuala a opiniei publice, pana la o face sa para ca si-a pierdut, colectiv, mintile sau ca se schimba de la o zi la alta, incat, culmea sociologiei de chiverniseala, ar fi zilnic nevoie de un sondaj de opinie pentru a afla cu cine au de gand romanii sa voteze.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000