Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Ce-si propune Elena Basescu

Ce-si propune Elena Basescu

Nu stiu daca dupa 7 iunie 2009 Elena Basescu va fi europarlamentar. Sigur e ca in imaginea publica va fi o alta Elena Basescu, poreclita pana acum Barbie.
La o emisiune tv de joi seara, Elena Ba­sescu a declarat ca ar fi de acord cu le­ga­lizarea drogurilor usoare in Romania.
Nu stim daca intrebarea a fost ceruta de interlocutoare in pauza publicitara.
Sigur e insa ca ea a vrut sa se discute despre acest subiect.
Pentru ca e usor de recunoscut in toata tarasenia un truc electoral folosit cu brio de Traian Basescu in campania din 2004.
La un moment dat, candidatul Aliantei D.A. a iscat un urias scandal printr-o declaratie despre faptul ca 20 la suta dintre romani ar fi homosexuali.
Ulterior, domnia sa a revenit asupra acestei declaratii.
Da, dar ea isi atinsese telul.
Cel de a impune adversarilor o tema de campanie.
In plus, tinerei generatii, vadit neconformiste, o astfel de abordare indraz­neata a unui subiect tabu in viata noastra politica, i-a placut si, in consecinta, l-a simpatizat si mai mult pe Traian Basescu.
Un lucru asemanator s-a petrecut si cu declaratia Elenei Basescu.
Imediat, declaratia Elenei Basescu a devenit subiect de controversa in lumea presei si a politicii. Mai mult, presedintele PNL, Crin Antonescu, a atacat-o extrem de dur pe Elena Basescu.
A doua zi, dupa atacul lui Crin Antonescu, Elena Basescu revine asupra declaratiei.
Ca si in cazul lui Traian Basescu, Elena Basescu si-a atins scopul.
Si cand spun asta nu ma refer la simpatia starnita in randurile tinerei generatii pentru abordarea nonconformista a unui subiect ocolit de politicienii maturi, ci la spectaculoasa legitimare ca politiciana.
Sa te ia in serios liderul unui partid important din Romania, pe deasupra si candidat la Presedintie, e ceva.
Elena Basescu a intrat in campanie cu un handicap urias:
Imaginea anterioara, impusa de media si acceptata de opinia publica, a unei papusele care a cerut tatalui, batand din picior, sa-i cumpere pe post de poseta de lux o jucarie numita a face politica.
Asa cum cred ca si-au dat seama si telespectatorii dupa dialogul de la Zig-Zag, Elena Basescu nu e asa in realitate. Pana si faptul ca s-a zbatut sa ajunga la o emisiune realizata de un adversar al tatalui spune multe despre adevarata Elena Basescu. In politica insa conteaza enorm imaginea. Si din acest punct de vedere, echipa de campanie si-a propus una dintre cele mai spectaculoase rasturnari de imagine din perioada postdecembrista. Sa convinga opinia publica de faptul ca Elena Basescu nu e nici papusa Barbie, nici copilul de bani gata, ci o personalitate independenta, care vrea sa obtina un loc in politica prin forte proprii, si nu gratie tatalui atotputernic.
Un ziar din provincie a interpretat, sub titlul semnificativ, Eba, fa-te ca te obosesti! intamplarea cu vanataia de la ochi drept un truc electoral. Nu stim cum a iesit in lume Elena Basescu, pana mai ieri fotomodel, cu o vanataie nepotrivita pana si pentru o laptareasa. Sigur e ca intamplarea s-a dovedit un exceptional mijloc de consemnare pe gratis de catre media a faptului ca Elena Basescu e in campanie prin tara, dar mai ales a faptului ca munceste atat de mult incat a facut cearcane la ochi. Nevoia de a dovedi ca si-a luat in serios campania, ca nu sta acasa, ca o printesa, asteptand sa-i aduca PDL locul in Parlamentul European, se regasesc si in alte mijloace de campanie puse in joc de echipa. Elena Basescu merge prin tara cu un microbuz avand portretul ei pe caroserie, in diferite locuri din tara e intampinata de membrii fan-cluburilor Eba si nu de autoritatile locale, nici macar de lideri locali PDL. Exceptia numita Gheorghe Stefan, primarul de Piatra Neamt, a fost prezentata ca venind din partea unui prieten personal de-al Elenei Basescu.
Candidata pare a se confrunta cu trecutul marcat de ipostaza de fotomodel si cea de stangace in materie de exprimare. Pentru rezolvarea acestei probleme, Elena Basescu a apelat la un mijloc folosit cu brio de Traian Basescu: asumarea deschisa a acestui trecut, de care tine sa se desparta autoironic. La Zig-Zag cu Ion Cristoiu, Elena Basescu si-a prezentat perioada de fotomodel ca un hobby si a facut haz de faimoasele stangacii de exprimare. In toate interventiile tv, ea a pus un accept deosebit pe faptul ca e o alta persoana decat cea conturata de media, dar mai ales, pe seriozitatea cu care isi asuma politica.
E mai mult decat semnificativ ca pa­nourile electorale o cultiva in tinuta office. Pana si dintr-un moment monden - despartirea de Andrei Hrebenciuc - Ele­na Basescu a tinut sa faca un moment de seriozitate: s-a despartit, deoarece ta­tal baiatului se opunea carierei sale politice.
De regula, eficienta mijloacelor folosite de echipa de campanie se judeca dupa rezultatele de la scrutin.
Elena Basescu face insa exceptie de la aceasta regula.
Indiferent de scorul din 7 iunie 2009, ea e pe cale sa obtina un rezultat mult mai important decat accederea in Parlamentul European: o spectaculoasa rasturnare de imagine.
Nu stiu daca dupa 7 iunie 2009 Elena Basescu va fi europarlamentar.
Sigur e ca in imaginea publica, va fi o alta Elena Basescu poreclita pana acum Barbie.
Si daca ma gandesc la faptul ca Elena Basescu s-a inscris in campanie nu atat pentru a obtine un loc la Bruxelles, cat mai ales pentru a obtine un loc in politica, pot spune ca Elena Basescu poate sa-si piarda locul la Bruxelles.
A castigat deja locul in politica.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000