Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Ce s-a ales din promisiunile presedintelui Traian Basescu

Ce s-a ales din promisiunile presedintelui Traian Basescu

strong>Ce se intampla cu promisiunile electorale si unde se duc ele cand se duc? La aceasta intrebare vom incerca sa raspundem in cele ce urmeaza luand drept studiu de caz campania pentru suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu.
Cele mai multe dintre promisiunile lansate de presedintele Romaniei, Traian Basescu, in campania electorala din primavara anului 2007 nu s-au materializat. Aceea in care s-a zbatut sa obtina o noua reinvestire in functia suprema in stat, din partea romanilor, dupa ce fusese suspendat prin vointa majoritatii Parlamentului Romaniei. Reforma Constitutiei, cea a sistemului de vot, adoptarea Legii lustratiei, alocarea a sase la suta din PIB pentru educatie, combaterea marilor acte de coruptie si o sumedenie de multe altele au ramas doar cuvinte pe o foaie de hartie si vorbe aruncate alegatorilor.

Uninominalul in doua tururi
Cand vorbea de „reforma sistemului politic“, Traian Basescu propunea, in 2007, „modificarea legii electorale pentru introducerea votului uninominal, ca instrument de imbunatatire a calitatii vietii democratice si responsabilizare a politicienilor in fata cetateanului”.
Un an mai tarziu, sistemul de vot uninominal avea sa fie adoptat. Dar cum? În orice caz, nu cum ar fi vrut Traian Basescu. „Sistemul de vot pe care eu il propun romanilor este vot uninominal in doua tururi. Altfel spus, senatorii si deputatii sa fie alesi asa cum sunt alesi primarii. Întai, candideaza o lista de 18, 16, cati reprezentanti au partidele. Dupa care, dupa turul 1 raman primii doi si intra in turul 2, iar electoratul alege dintre cei doi pe cel mai bun, pe cel pe care-l considera mai bun”, spunea Basescu in campania din 2007, atunci cand s-au votat la pachet europarlamentarele si referendumul pentru uninominal.

Presedintele Romaniei nu a reusit sa-i convinga pe romani de utilitatea modelului sau de vot uninominal. Abia peste un an, prin ordonanta de urgenta a guvernului liberal al lui Calin Popescu Tariceanu, era introdusa o varianta de vot uninominal care nu era insa pe placul lui Traian Basescu, pentru ca nu era „conform variantei dorite de cetateni la referendumul din noiembrie 2007”.

Revizuirea Constitutiei
Tot atunci cand le cerea romanilor sa-l readuca la Palatul Cotroceni, dupa suspendarea decisa de cei 322 de parlamentari, Traian Basescu promitea si „revizuirea Constitutiei”. Avea si un argument: „Pentru a forma cadrul institutional capabil sa garanteze functionarea Statului roman la standardele Uniunii Europene”. A dispus infiintarea unei comisii prezidentiale in acest sens. Comisia a elaborat si un raport. Din ianuarie 2009, de la prezentarea publica a raportului, si pana in prezent nu s-a miscat inca nimic. Desi are majoritatea parlamentara atat de mult visata - conform propriilor declaratii -, seful statului roman nu a mai facut vreun demers pe langa Guvern pentru a prelua raportul si a-l transforma in propunere legislativa.

Legea lustratiei
O alta tema cu care s-a jucat de-a lungul timpului a fost cea a Legii lustratiei. În cadrul acelorasi promisiuni din mai 2007, Traian Basescu sustinea „adoptarea legii lustratiei, ca urmare fireasca a gestului de condamnare a crimelor comunismului si desecretizare a arhivelor fostei Securitati”. În 18 martie 2005, intrebat de ziarul „Ziua” daca va sustine un proiect de lege a lustratiei, Traian Basescu a raspuns: „Sa-l faca odata”. Se referea, probabil, la Parlament. La doar cateva zile distanta, intrebat daca sprijina o lege a lustratiei, seful statului a precizat, senin, pentru „Magyar Nemzet”: „Am anumite rezerve, in sensul ca dupa cincisprezece ani o asemenea lege a lustratiei nu ar fi de mare folos. Daca o astfel de lege ar fi aparut pe vremea Proclamatiei de la Timisoara, ar fi ajutat la o dezvoltare mai rapida a societatii romanesti”. O luna dupa aceea, in aprilie 2005, la Mix FM, presedintele tarii isi schimba atitudinea spunand ca dezbaterea despre legea lustratiei „poate deveni o dezbatere importanta daca ea va ajunge si in Parlament. Daca nu, va ramane doar un vehicul prin care cate un politician «decedat» mai scoate capul din pamant si spune «mai exist si eu!»“. Traian Basescu dadea cu acelasi prilej asigurari: „Voi sustine o astfel de lege. Cu toate implicatiile ei”.


Un an mai tarziu, in aprilie 2006, la „Marius Tuca Show“, ramanea in acelasi registru: „În mod categoric o lege a lustratiei trebuie facuta. (...) Da, sunt de acord ca trebuie facuta o lege a lustratiei, s-a intarziat prea mult”. Seful statului venea insa si cu o precizare importanta si extrem de interesanta: „Pentru ca o astfel de lege sa fie credibila, ea trebuie sa-si poata atinge obiectivul”. Peste un alt an, in ianuarie 2007, Traian Basescu - acelasi care si-a ras de nenumarate ori de Emil Constantinescu din cauza ca s-a declarat „infrant de structuri” - introducea in ecuatie, pentru saptamanalul austriac „Profil”, tocmai „structurile”, luandu-le apararea: „Lustratia este posibila daca are loc un an dupa revolutie. Dar au trecut deja 16 ani. Multi angajati ai Securitatii sunt de mult in pensie. În actualul serviciu de informatii al Romaniei nu mai sunt activi, mai degraba sunt in economie sau in politica“. Ulterior, la Realitatea TV, intrebat daca Legea lustratiei il intereseaza, a raspuns „Da”. Si a urmat o explicatie stranie: „Nu este prea tarziu. Nu cred ca cei care au facut politie politica, spre exemplu ofiteri ai fostei Securitati care au facut politie politica, nu cred ca oameni care au detinut functii in Partidul Comunist Roman, avand posibilitatea sa ia decizii, sau oamenii care sa ia decizii care au influentat in rau viata de zi cu zi”.

6% pentru educatie
La referendumul destinat suspendarii, Traian Basescu era adeptul „extinderii reformei in sistemul de educatie“. El fagaduia „alocarea a 6% din PIB pentru educatie, incepand cu anul 2008, potrivit angajamentului electoral din 2004”. Înca o promisiune neonorata. Educatia a beneficiat pentru anul in curs de un indice cu putin peste 5% din PIB, dupa cum arata statisticile oficiale. Va ramane insa in arhive discursul sau din Parlament, pe 30 mai 2007, cand spunea: „Poporul roman va avea un viitor prosper numai daca vom construi un sistem de educatie competitiv, pe deplin adaptat cerintelor unei economii in plina expansiune, iar asta inseamna reforma curriculara, descentralizarea controlului administrativ al scolilor si alocarea a 6 la suta din PIB pentru educatie incepand cu anul 2008”.

Reforma in justitie
Traian Basescu a facut adevarate spectacole de sunet si lumina, in cei aproape cinci ani ai mandatului sau, din tema sa favorita: reforma in justitie. Seful statului a sustinut „ameliorarea sistemului judiciar prin introducerea noului Cod penal si a noului Cod de procedura penala, precum si prin continua perfectionare profesionala a magistratilor”. În cadrul unui discurs in Parlament se declara adeptul garantarii „unui sistem juridic independent si eficient, care sa duca la diminuarea coruptiei si la disparitia definitiva a starii de impunitate de care nomenclatura tranzitiei s-a bucurat in mod nedrept”. Codul penal a fost adoptat recent, prin asumarea raspunderii guvernului Boc, iar Codul de procedura penala inca asteapta sa fie bagat in seama.

Pensii mai mari
Pensionarii - si nu doar ei - sunt cei care pot aprecia fagaduinta privind „sistemul de pensii si de protectie sociala”. Traian Basescu le cerea in 2007 votul romanilor pentru a reveni la Palatul Cotroceni, promitand: „Ridicarea gradului de protectie sociala a pensionarilor, prin raportarea pensiei medii la salariul mediu pe economie si cresterea pensiei medii de la 32%, cat este in prezent - dupa patru majorari - pana la circa 40% din salariul mediu, in etape succesive, dintre care prima vizeaza atingerea pragului de 35% din salariul mediu pe economie, in 2008-2009”. Si la ceremonia de investitura, pe 21 decembrie 2004, vorbea despre pensii mai mari: „Nu avem voie sa mascam saracia sub statistici. Prea multi pensionari au pensii mai mici decat factura la incalzire pe timp de iarna”.

În mesajul adresat Parlamentului pe 24 septembrie 2008, seful statului se indeparta de acele promisiuni, plangandu-se de faptul ca „varsta de pensionare este prea redusa” si ca „persista indoieli majore cu privire la sustenabilitatea sistemelor de pensii”.

În octombrie 2008, Basescu era speriat ca „Romania are 4,5 milioane de pensionari si 1,5 milioane de functionari” si punea o intrebare retorica. „Pai, cele doua milioane de oameni care produc cat pot duce in spate?!”

O noua lege a securitatii nationale
Promisiune neonorata a fost si cea din capitolul „Securitatea nationala” cu privire la „elaborarea noii legislatii a sigurantei nationale, in masura sa antreneze demilitarizarea rapida a serviciilor de informatii, sa garanteze diminuarea amenintarilor la adresa sigurantei nationale si a cetatenilor, paralel cu instituirea unui control parlamentar sever, menit sa garanteze drepturile si libertatile civile”. Si in acest caz, Traian Basescu aducea argumente miscatoare in fata Parlamentului: „Avem nevoie de legi pentru structurile de securitate nationala care sa puna la dispozitia acestora instrumente si mijloace pentru a le face eficiente in lupta impotriva traficului de droguri, a traficului de carne vie, a coruptiei la nivel inalt, a prevenirii actelor de terorism indreptate impotriva populatiei, a luptei impotriva retelelor crimei organizate transfrontaliere. Nu prin interdictii care accentueaza ineficienta structurilor de securitate a statului in aceste domenii vom proteja libertatile cetatenilor, ci prin demilitarizarea acestor institutii si prin intarirea severa a controlului parlamentar asupra lor”.

Pachetul de legi privind securitatea nationala zace si acum prin sertarele Parlamentului, dupa un ping-pong nesfarsit cu proiectul de lege intre Cotroceni, Guvern si Parlament.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000