Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Ce model de presedinte cultivam?

Ce model de presedinte cultivam?

Invitat la Realitatea TV dupa ce, evident, fusese la Antena 3, Radu Duda, pana acum singurul candidat oficial la Presedintia Romaniei a luat in discutie pitorescul lui Traian Basescu.
Domnia sa crede ca romanii refuza un model de presedinte producator de divertisment: "Oamenilor, mai ales celor din Romania, le place divertismentul, dar daca le place divertismentul nu inseamna ca el si cumpara. Este o diferenta intre a te distra, a te amuza de ceea ce face un om si a-i acorda increderea".
Un alt candidat inca neoficial, Crin Antonescu, sustinea nu demult cam aceleasi lucruri cand il denunta pe Traian Basescu ca ar oferi un model rau: cel al smecherului de succes. In termeni asemanatori s-a referit la modelul de presedinte si Mircea Geoana.
Nu mai e nici un secret ca Alianta, mai mult sau mai putin oficiala, avand drept obiectiv infrangerea lui Traian Basescu la prezidentialele din toamna cultiva pe cei trei deja contracandidati: Radu Duda, Crin Antonescu, Mircea Geoana. Acestia nu numai ca il ataca pe Traian Basescu din perspectiva modelului de presedinte, dar se si ofera ei insisi a se constitui in modelul opus.
Ghicim, asadar, in strategia Aliantei ce-ar putea fi intitulata in nici un caz un al doilea mandat, tipul de presedinte pe care-l opune lui Traian Basescu. Mircea Geoana, Crin Antonescu, dar mai ales Radu Duda sunt personaje culte, bine educate, serioase pana in panzele albe.
Din aceasta Alianta fac parte si cele doua trusturi de presa, Realitatea-Catavencu si Intact.
Cei trei, alesii celor doua trusturi, sunt prezentati ca model de alt presedinte.
Strategia asta are insa doua slabiciuni:
1) E depasita de ipostaza de azi a lui Traian Basescu. Desi din cand in cand presedintele isi mai da in petic, totusi in ultimul timp, deja intrat in campanie electorala, Traian Basescu depune eforturi de a trece drept un altfel de personaj decat pana acum. Faurirea Aliantei PD-L-PSD a fost punctul de plecare pentru lansarea unei noi imagini: cea a politicianului in stare de a depasi sentimentele pentru a salva tara.
Asumarea Acordului cu FMI, replica data lui Vladimir Voronin, implicarea in activitatea Executivului lasa sa se inteleaga un Capitan de vas pe o mare in furtuna. Pana acum a facut glume. Acum insa, cand nava trebuie dusa prin stihii, sta pe punte darz, fara sa clipeasca, marcat de o cuta de grija pe obraji.
Fireste, in efortul de a reaminti anii de personaj pitoresc, fauritor de ratinguri, adversarii din presa si din politica vor cauta sa readuca in fata romanilor imaginile deja legendare cu Traian Basescu la Golden Blitz sau jucand geamparale. Opinia publica de la noi are insa memorie scurta. La prezidentialele din iarna va conta imaginea lui Traian Basescu din 2009. Cea a unui presedinte care nu difera prin seriozitate de imaginea contracandidatilor sai.
2) Intra in conflict cu modelul de personalitate cultivat de Realitatea TV si Antena 3, dar si de alte posturi tv si de ziare inscrise in campania pentru inlocuirea lui Traian Basescu.
E foarte bine ca se incearca impunerea unui alt fel de presedinte. Un presedinte care sa se constituie intr-un model de seriozitate, cultura si buna educatie. Numai ca aceasta intentie intra in conflict cu insistenta cultivarii pe aceleasi posturi TV si in aceleasi ziare a unui alt model de personalitate.
Si cand spunem aceasta nu ne referim la emisiunile de divertisment demult coborate la nivelul kitchului de mahala. Ne referim la cultivarea in cadrul emisiunilor de stiri si al talk-show-urilor a unor personalitati precum Gigi Becali.
Era normala transformarea avatarurilor lui Gigi Becali intr-un eveniment mediatic. Arestarea preventiva si punerea in libertate provizorie a unuia dintre cei mai bogati, dar si cei mai pitoresti oameni ai Romaniei de azi nu puteau fi ocolite de ziare si, mai ales, de televiziunile de stiri. Numai ca de la simpla acoperire a unui eveniment la transformarea lui Gigi Becali intr-un Guru al Romaniei contemporane e o cale lunga.
Realitatea TV si Antena 3 s-au batut pentru declaratiile semidocte ale lui Gigi Becali. Realitatea TV a transformat poarta vilei din Pipera intr-un studio ad-hoc.
Talk-show-ul la care au fost convocate personalitati ale postului a socat prin slugarnicia infinita a moderatorilor si invitatilor fata de Gigi Becali. Nici o personalitate a Romaniei din ultimul timp - de la Ion Iliescu la Traian Basescu - n-a beneficiat ca Gigi Becali de atata respect din partea unei televiziuni.
Agresivi fata de presedinte, fata de primul-ministru, slujbasii postului l-au intrebat si l-au ascultat pe Gigi Becali cu lacrimi de admiratie.
A doua zi, pentru a-si lua si ea portia de slugarnicie, Antena 3 a pus de o conferinta de presa in interiorul kitch al Palatului din Bucuresti.
Gigi Becali a trancanit, ca de obicei, vrute si nevrute. Moderatoarea si invitatii n-au tresarit, nu l-au pus la punct nici macar cand Latifundiarul i-a luat la trei-pazeste. A urmat o incredibila Editie speciala, latita pe o dupa-amiaza, in care s-a discutat cu maxima seriozitate daca Gigi Becali s-a schimbat dupa experienta puscariei.
Sa fim bine intelesi. Daca un personaj pitoresc precum Gigi Becali e cultivat ca un model, cum sa pretinzi electoratului sa-si dea votul lui Radu Duda sau lui Crin Antonescu?!

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000