Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Ce-ar fi insemnat adevarata sinceritate

Ce-ar fi insemnat adevarata sinceritate

Luni, 4 mai 2009, la ora 16:00, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a facut o declaratie de presa vizand cateva chestiuni de actualitate.
Desi domnia-sa a vrut sa axeze Declaratia pe denuntarea la Curtea Constitutionala a unui asa-zis conflict intre Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de o parte, si Parlamentul si Guvernul Romaniei, pe de alta parte, impactul mediatic cel mai serios l-a avut referirea la conflictul dintre Guvern si sindicatele din invatamant in chestiunea aplicarii in practica a Legii maririi salariilor pentru cadrele didactice, adoptata de Parlament si promulgata de Presedinte anul trecut anul trecut.

Cu acest prilej, Traian Basescu a declarat:
"Inclusiv eu am promulgat Legea salarizarii cadrelor didactice si imi asum, alaturi de clasa politica, eroarea acestui act".
Fanii lui Traian Basescu din presa si din politica s-au precipitat in aplauze entuziaste torcand din aceasta declaratie un nou imn de slava pentru ceea ce ei au numit curajul presedintelui de a recunoaste ca a gresit.
Eu insa nu sunt nici fan si nici adversar al lui Traian Basescu. Ca jurnalist care am vazut de-a lungul vietii mariri si prabusiri spectaculoase de politicieni, invatand pe pielea mea sa nu pun emotie in judecarea declaratiilor si gesturilor mai marilor si mai micilor zilei, imi voi permite o analiza rece, obiectiva, in genul disectiei unei broaste, a momentului creat de Traian Basescu luni dupa-amiaza.
De remarcat, inainte de toate, ca Traian Basescu nu e la prima recunoastere publica a unei greseli. De-a lungul mandatului prezidential domnia-sa si-a facut un truc din a recunoaste public o eroare. Desigur, dupa ce, gratie erorii, a obtinut ceea ce a dorit.
Sa pornim in analiza nu de la titlurile date de televiziuni declaratiei prezidentiale, ci de la litera acesteia.

Din acest punct de vedere, ne vom ingadui doua observatii in legatura cu fraza domnului presedinte:

1) Traian Basescu n-are cum sa-si asume eroarea in chestiunea maririi salariilor "alaturi de clasa politica", din simplul motiv ca nu intreaga clasa politica a fost pentru Legea salarizarii.
PNL, prin premierul Calin Popescu Tariceanu, nu numai ca n-a acceptat aceasta lege, dar, mai mult, s-a batut pana in panzele albe sa nu fie aplicata.
Afirmatia lui Traian Basescu a fost aplaudata de fani ca un exercitiu de sinceritate.
In realitate, a fost vorba de un exercitiu de politicianism.
Un adevarat exercitiu de sinceritate reclama din partea domnului presedinte recunoasterea ca dusmanul sau, Calin Popescu Tariceanu, a avut dreptate.

2) Traian Basescu isi rezuma eroarea la promulgarea legii.
Intr-adevar, la 24 octombrie 2008, desi avea prerogative s-o retrimita in Parlament, domnia-sa a promulgat Legea maririi cu 50% a salariilor profesorilor.
Si daca s-ar fi rezumat doar la atat, responsabilitatea domniei-sale in catastrofa care a fost adoptarea Legii salarizarii in invatamant ar fi fost incomparabil mai mare decat cea a PSD si PD-L.
Prin statutul sau, seful statului, ales prin vot direct si universal, e obligat sa vada mai profund decat partidele politice.
Nu numai pentru ca presedintele detine informatii exacte despre realitati (Traian Basescu si-a facut o marota din a se declara cel mai informat om din Romania), dar si pentru ca el trebuie sa treaca dincolo de bataliile politicianiste interne pentru a servi interesul national.
Cea mai simpla analiza ii spunea domnului presedinte ca Legea maririi cu 50% de la 1 octombrie 2008 a salariilor din invatamant era o fantezie electorala. O dezvaluiau nu numai heirupismul in care fusese votata, dar si calculele economice reci. O marire a salariilor unor bugetari cu 50%, fara a tine cont de diferentele de incadrare si de performanta insemna o decizie aberanta. Indiscutabil, ea ar fi fost urmata de presiuni si din partea altor categorii de bugetari.
In aceste conditii, presedintele, care e un soi de cap limpede al natiunii, ar fi trebuit nu numai sa nu promulge legea, dar si sa potoleasca entuziasmul PSD si PD-L. Mai ales ca multi jurnalisti - m-am numarat printre ei - au avut taria sa se opuna iuresului electoral si, riscand ostilitatea cadrelor didactice, s-au pronuntat impotriva legii.
Din nenorocire, implicarea lui Traian Basescu in afacerea cu legea nu s-a rezumat la promulgare.
Domnia-sa s-a afirmat drept un luptator insufletit pentru marirea salariilor in invatamant.
In trei declaratii de presa de la Cotroceni - cea din 24 octombrie 2008, cea din 28 octombrie 2008 si cea din 30 octombrie 2008 - domnia-sa si-a justificat promulgarea nu prin sovaiala de a contrazice Parlamentul (desi Traian Basescu e un performer in materie de retrimitere de legi), ci prin nevoia de a pune Educatia drept o prioritate nationala.
Inchipuind o intreaga teorie a prioritatilor, Traian Basescu a proclamat marirea salariilor in invatamant drept conditia numarul unu a Educatiei.
In cele trei declaratii, Traian Basescu a facut referiri bogate la adevarul ca slaba calitate a invatamantului isi are cauza in salariile de mizerie ale cadrelor didactice.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000