Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Castigatorul ia totul

Castigatorul ia totul

Libertatea nu e un dat. Nu ne nastem liberi. Si nici egali. Dar putem deveni liberi in masura in care reusim sa ne eliberam de prejudecati si egali atata vreme cat suntem dispusi sa practicam respectul reciproc si compromisul.
Iar in regimul pe care obisnuim sa-l numim democratie, modelul social urmareste sa asigure o sansa reala pentru cat mai multi. Cel putin asa ar fi trebuit sa functioneze „guvernarea poporului de catre popor pentru popor”. Si daca aceasta nu se prea mai intampla e pentru ca institutiile asa-zis democratice nu mai beneficiaza de un mediu democratic. Caci, punand egalitatea in centrul sistemului de valori, in dependenta cu libertatea, democratia nu este compatibila cu doctrina celui mai tare. Or, tocmai aceasta este viziunea privilegiata de capitalism. Iar prin capitalism nu denumim aici mecanismul neutru al economiei de piata, ci justificarea ideologica a dreptului celui mai tare de a castiga.
Si pe masura ce sistemul se asaza incepe sa functioneze din ce in ce mai mult in favoarea minoritatii castigatorilor. Lumea celor tari, confirmati de „legile” inexorabile ale pietei, se cere transpusa si in viata politica.
Iar mecanismul electoral de tip majoritar chiar asta face: da puterea celor tari, lasandu-i pe ceilalti, infrantii, in afara jocului. Odata ce au pierdut partida nu mai au drept de cetatenie pana la viitoarele confruntari electorale.
Daca castigatorul ia totul in economie, de ce nu ar fi la fel si in politica? Si cum in economie castigatorul ia totul, lucratorului - fie ca este vorba de micul intreprinzator care abia reuseste sa isi duca afacerea de la o luna la alta, fie de functionarul dezvaluit ca un reziduu inutil al statului omnipotent, fie de muncitorul care are de ales intre munca la negru si somaj - nu ii ramane mai nimic. Mizand pe fragmentarea societatii in grupuri ostile, cultivand interesele antagonice si promovand doctrina celui mai tare, acest capitalism pune atat democratia, cat si economia de piata in mare dificultate. Jocul de-a divide et impera este insa riscant. Iar acum, pe timp de criza, situatia e mult mai grava. Or, tocmai fata de aceasta viziune „batrana” Europa, atunci cand se nastea pe ruinele celui de-Al Doilea Razboi Mondial, propunea alternativa economiei sociale de piata. Atunci se nastea modelul social european: o conciliere intre mecanismele economiei de piata si exigentele sociale care sa asigure egalitatea de sanse. Or, tocmai impotriva acestui model neoliberalii din toate partidele si-au concentrat atacul.
Criza economica a schimbat insa sensul politicii europene. Crestin-democratii si-au regasit vechea deschidere spre economia sociala de piata pe care o abandonasera din cauza furiei neoliberale de mai an. Mostenirea lui Ludwig Erhard, ministrul Economiei al lui Adenauer, care a si elaborat si a aplicat modelul economiei sociale de piata, e din nou la mare pret. Nu insa si la popularii romani - mai degraba conservatori decat crestin-democrati -, pentru care ortodoxia neoliberala ramane inca doctrina de capatai.
Modelului social european, compatibil cu democratia, nu ii putea corespunde la nivel politic decat un sistem electoral care sa asigure proportionalitatea si buna functionare a mecanismului de conciliere institutionala a diferitelor interese. Sistemului competitional majoritar de tip anglo-saxon Europa i-a opus sistemul consociational, asa cum capitalismului american i-a contrapus economia sociala de piata. Dar ceea ce e valabil pentru Europa nu pare la fel de bun si pentru Romania. Caci in politica romaneasca obsesia castigatorului care trebuie sa ia totul ruineaza orice adiere democratica si provoaca cascada inegalitatilor.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000