Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Capcana PDL pentru PSD: guvernul Boc 2

Capcana PDL pentru PSD: guvernul Boc 2

Democrat-liberalii planuiesc sa forteze iesirea PSD de la guvernare, venind in parlament cu un executiv restructurat, de 16 ministere.

În contraofensiva la jocul dublu al PSD, PDL se gandeste cum sa provoace ruperea coalitiei, dar miscarea sa fie asumata exclusiv de partidul lui Mircea Geoana. Strategia, conturata deja in linii mari in partid, ar fi iesirea lui Emil Boc cu o propunere de restructurare a guvernului, in septembrie. Mutarea, justificata public fie prin lipsa de performanta a unor ministere pe timp de criza, fie de scandalurile din jurul guvernului, ar forta mana PSD sa se pozitioneze chiar inainte de alegerile pentru Cotroceni: ori in coalitie cu PDL, la guvernare, ori in alianta cu PNL, facand opozitie in parlament.

În varianta discutata de democrat-liberali in cerc restrans, executivul ar urma sa aiba doar 16 ministri in loc de 20, ca pana acum. Numele celor vizati nu au fost puse inca pe hartie, mai importante pentru partidul lui Boc fiind efectele acestei miscari politice in pragul campaniei pentru prezidentiale. O schimbare a structurii guvernului obliga premierul sa vina in parlament pentru un nou vot de incredere. În fata unui guvern Boc 2, PSD are doua optiuni dificile, ambele castigatoare pentru PDL.

Scenariul 1: PSD voteaza pentru si se da cu Basescu
Prima varianta, cotata cu sanse minime, ar fi ca parlamentarii PSD sa inghita in sec si sa-si dea votul noului guvern, desi pierd doi ministri. Dincolo de votul propriu-zis si de scaparea unor parghii din guvern, Mircea Geoana s-ar trezi, in plina campanie, perceput de electorat drept aliat al lui Traian Basescu. Discursul sau de opozant al politicilor actuale ar deveni astfel lipsit de credibilitate chiar si pentru electoratul, mai restrans decat cel al partidului, pe care se bazeaza acum.

Scenariul 2: PSD merge pe fata cu PNL si rupe coalitia

Reactia asteptata de PDL este aceea ca PSD sa se opuna noii formule guvernamentale si fie sa tergiverseze votul, fie sa iasa de la guvernare. În acest scenariu, democrat-liberalii pot scoate tunurile sa acuze lipsa de seriozitate a „partenerilor de coalitie”, aplicand in paralel strategia lor favorita: „Basescu impotriva tuturor si toti impotriva lui”.

În cazul solidarizarii PSD cu PNL impotriva guvernului restructurat, PDL pregateste pentru prezi dentiale tema „unicului partid pre o cupat de criza si de problemele reale”. „Riscul” maxim al acestei strategii, desi putin probabil - un vot repetat de trei ori impotriva noului cabinet - intruchipeaza tocmai visul lui Basescu si al PDL: alegeri parlamentare anticipate, eventual pe valul prezidentialelor.

O manevra similara a fost folosita in 2007 si de PNL pentru scoaterea PD de la guvernare, cu ajutorul PSD. Daca atunci democratii si-au fortat insa iesirea din executiv prin conflicte repetate, acum responsabilitatea pentru ruperea coalitiei ar urma sa revina doar PSD.

DISCUTII ÎN COALITIE

Blaga: „Premierul va aprecia cand va trebui facuta restructurarea”

Varianta restructurarii guvernului inainte de prezidentiale a fost mentionata ieri ca solutie si de secretarul general al PDL, Vasile Blaga. „Personal, mi-am exprimat in interiorul coa litiei un astfel de punct de vedere, dar, sigur, premierul va aprecia la un moment dat cand va trebui facuta restructurarea”, a comentat Blaga la Realitatea FM, adaugand ca luni, in sedinta coalitiei, a si „nominalizat ministere la care nu se intampla nimic”.

Lista acestora nu este insa clara nici pentru liderii PDL. Surse din partid sustin ca topul ministerelor care ar putea fi comasate sau transformate in agentii urmeaza sa se faca la momentul respectiv.

Restructurarea este insa data ca sigura. Contraofensiva la adresa PSD a inceput luni, prin Emil Boc. El le-a cerut „partenerilor” „sa se intoarca la prioritatile guvernarii” si, desi s-a ferit de nominalizari, s-a declarat nemultumit de activitatea ministrilor PSD Ecaterina An dronescu, Dan Nica si Marian Sarbu.Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000