Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Butoanele lui Octav Cozmanca

Butoanele lui Octav Cozmanca

Desi nu si-a anuntat oficial candidatura la alegerile prezidentiale, Sorin Oprescu a inceput in forta campania, atat personal cat si prin intermediar.

Personal, bate santierele Capitalei, a fost omniprezent la Zilele Bucurestiului, pe care le-a facut cat de spectaculoase si stralucitoare s-a priceput (pe ce bani este o alta discutie, foarte interesanta), ba chiar a anuntat ca primaria face cinste cu majorarea pretului la gigacalorie in aceasta iarna (o cinste inclusiv pe banii bucurestenilor care au centrale termice si platesc pretul gazelor ara nicio subventie).

Miscarea in forta a venit insa de la cel care urmeaza, dupa toate probabilitatile, sa-i fie sef de campanie: Octav Cozmanca. Acesta s-a autosuspendat din PSD, motivandu-si gestul intr-o scrisoare de o o duritate extrema la adresa actualei conduceri a PSD, deci a lui Mircea Geoana:

"Unii lideri actuali ai PSD, de la centru si judete, au comportament de dreapta, dobandind, impreuna cu familiile si prietenii lor - pe cai stiute de ei - averi imense, deruland afaceri dubioase, de regula, pe seama banului public (...) adevarata motivare (a alierii cu PD-L, n.r.) fiind dorinta unor indivizi de a parveni in functii de demnitari - ministri, secretari de stat, prefecti, sefi la diverse institutii etc. Partidul Social Democrat este condus, in momentul de fata, de diverse grupuri de interese, clanuri sau gasti, care au hotarat si hotarasc soarta partidului, in numele unei asa-zise democratizari a partidului.

Apreciez ca directia aleasa de PSD este profund gresita, bazandu-se numai pe satisfacerea intereselor personale ale unor grupuri, ale unor baroni locali, care promoveaza o politica de "stat in stat"(...) Nu am acceptat si nu voi accepta impostura, sforariile si minciuna, agramatismul si comportamentul necivilizat al unor personaje compromise, care, doar intamplator, decid soarta partidului, pentru ca dispun de bani".

Grele vorbele lui Octav Cozmanca si citatul este doar partial! Aceste afirmatii sugereaza foarte clar care va fi strategia lui Sorin Oprescu si de unde spera sa ia cele mai multe voturi.

Strategia pentru Sorin Oprescu

Echipa lui Sorin Oprescu mizeaza pe nemultumitii din PSD, nostalgicii lui Ion Iliescu, dezamagiti de acapararea partidului celui sarac si cinsitit de catre baroni sau maimutoi agramati. Este o paine buna de mancat, mai ales in zona rurala si la nivelul pensionarilor, in general la nivelul zonei paupere a electoratului PSD.

Cata priza are Sorin Oprescu la acest tip de electorat, ramane de vazut, insa, in mod cert, Octav Cozmanca este un specialist al acestui esantion. Cat din electoratul PSD reprezinta acest electorat? Cu siguranta, suficient de mult pentru ca Mircea Geoana sa nu prinda turul al doilea.

Dupa cum fostul organizator electoral al partidului din vremurile de glorie ale lui Ion Iliescu, scos la pensie de Mircea Geoana, stie bine ca fara o logistica consistenta in teritoriu Sorin Oprescu nu are nicio sansa. O astfel de logistica nu poate avea decat un partid, iar acest partid nu poate fi decat PSD, singurul in care Octav Cozmanca are butoane ce trebuie acum doar reactivate.

Ba chiar are si umbrela sub care sa le bage: Alianta Nationala a Fortelor Democratice de Stanga, numai buna de sustinut un independent.

Cel putin din acest punct de vedere, pentru Mircea Geoana pierderea este uriasa, cu atat mai mult cu cat ea se adauga celor suferite prin defectarile din Moldova catre Traian Basescu. Iar fata pamantie, pe care se citea groaza, cu care presedintele PSD a replicat palid scrisorii lui Octav Cozmanca demonstreaza ca intelege exact dimensiunea problemei.

Daca e clar pe ce butoane va apasa Octav Cozmanca, este interesant cine apasa pe butoanele lui si ale lui Sorin Oprescu.

Cine e in spatele lui Sorin Oprescu

PSD, in frunte cu Viorel Hrebenciuc, incearca sa acrediteze ca actualul primar general va juca rolul de iepuras pentru Traian Basescu, pentru a impiedica intrarea in turul al doilea a lui Mircea Geoana. Discreditarea lui Sorin Oprescu e, de altfel, singura arma pe care o are in acest moment echipa liderului PSD.

Dar dincolo de asta, rational vorbind, strategia poate fi credibila pentru primul tur de scrutin. Ce ne facem in turul al doilea?

Mai precis, de ce s-ar lega Traian Basescu la cap cu Sorin Oprescu, un candidat carismatic, iute la minte, fara implicare in criza si cu aura de independent, cand Mircea Geoana, partener la criza, necarismatic si nu tocmai ager la minte, i-ar fi cu mult mai comod?

Pana cand nu vom raspunde la aceasta intrebare, ma tem ca tandemul Oprescu - Cozmanca miroase de la o posta a Ion Iliescu.

Este suficient sa citim scrisoarea lui Octav Cozmanca pentru a vedea unde i-a ramas sufletul batranului activist: "Doresc, de asemenea, sa multumesc unor fondatori ai partidului si unor lideri importanti, precum: Ion Iliescu, Oliviu Gherman, Adrian Nastase, Nicolae Vacaroiu, Ion Solcanu, Doru Ioan Taracila, Dan Mircea Popescu, Alexandru Lapusan, Ion Vasile, Vasile Mois".

Si pe cine recunoasteti in formule de genul: "din 2005 PSD nu mai are din aprilie 2005 un lider autentic, recunoscut si respectat" sau "actualul lider al PSD a jucat la doua capete, in special la Congresul din aprilie 2005, impreuna cu alti complici (...) Respectul acestui asa-zis lider a fost zero fata de partid, fata de colegii sai adevarati, inclusiv fata de fondatorul partidului (sic!). Rezultatele acestei atitudini iresponsabile, sustinute doar de orgolii, vanitati si ambitii personale, stimulate de doi aventurieri politici de la Cluj au dus PSD la pierderea locului intai pe esichierul politic romanesc, fiind la mana PD-L"?

Toata scrisoarea abunda, de altfel, in formularile si obsesiile lui Ion Iliescu. Diversiune menita sa deruteze sustinatorii partidului, va spune PSD.

O fi, dar, sincer, il vedeti pe Octav Cozmanca, disciplinatul activist de partid, fidel lui Ion Iliescu, facand un gest de fronda atat de dur la adresa PSD impotriva vointei si fara binecuvantarea adevaratului sau sef? Sa fm seriosi! Mai degraba, Ion Iliescu i l-a dat pe Octav Cozmanca lui Sorin Oprescu sa-i organizeze campania.

De ce ar face Ion Iliescu asa ceva? Exact din motivele invocate de Octav Cozmanca in scrisoarea pe care a semnat-o. Este posibil ca Ion Iliescu sa-l urasca mai mult pe Mircea Geoana decat pe Traian Basescu. Pe cine ati vrea mai repede rapus, pe cel care v-a rapit copilul sau pe cel care v-a injurat copios de cate ori v-a intalnit?

PSD este copilul pierdut de Ion Iliescu, ajuns pe mana unor oameni cu care batranul patriarh are nimic in comun si pe care ii detesta. Echipa lui de suflet a fost marginalizata, el insusi nu prea mai are cine stie ce cuvant de spus in luarea deciziilor, decat daca trece la amenintari dure. Nu asa isi visa el patriarhatul!

Asa ca principala grija a lui Ion Iliescu este, probabil, recuperarea partidului in fruntea caruia sa puna un om de nadejde, care sa repuna lucurile si oamenii la locul lor. Sa fie Sorin Opresu acest om de incredere?

Asa ca, spre deosebire de Traian Basescu, care ar putea fi incomodat in turul al doilea de Sorin Oprescu, Ion Iliescu nu are nimic de pierdut. Daca omul sau ajunge presedinte e ca si cum ar capata inca un mandat la Cotroceni.

Daca nu, in virtutea popularitatii castigate in campanie de Sorin Oprescu, il planteaza in fruntea PSD in locul unui Mircea Geoana strivit din primul tur, deci anulat.Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000