Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Bochemoni si pacanele

Bochemoni si pacanele

Am stat toata ziua cu ochii-n ecran. M-au dezlipit noaptea tarziu, cu bomfaierul. Am urmarit cu sufletul la gura cum a cazut guvernul de bochemoni in direct: buf. Nu ma-ntrebati chiar acum ce-s bochemonii, ca-mi ies din pasa elegiaca. Ce m-a umplut de mandrie patriotica: faptul ca atatia parlamentari (toti: si cei care cuvanta, si cei care nu cuvanta) ne vor binele. Ca se zbat pentru noi. Se mustra unii pe altii ca n-au facut destul pentru noi. Au planuri mari pentru noi. Discursurile lor ma emotioneaza totdeauna pana la lacrimi, ca muzica de fanfara. Fiindca vorbesc pentru noi. Totul pentru noi. Nimic pentru ei. Nu spun: la anu mai vreau sa adaug un etaj la vila, in toamna-mi trimit copiii la studii in strainatate, ma hartuiesc bancile sa ma-ntrebe unde sa-mi mai puna dobanzile, au bagat homer proaspat la... Ei spun: cetatenii trebuie sa prospere, salariul minim trebuie garantat, ajutoare de caldura - la tot cartierul, pretul painii trebuie sa inghete, sa scadem TVA-ul la uleiul de floare. Compasiunea ii face sa semene intre ei. Ca guvernul Boc Unu cu guvernul Juma de Boc. E drept, mai putini bochemoni in al doilea, dar si-au facut datoria, alergand de la un portofoliu cu perdele la un portofoliu fara perdele. Au smuls de la saraci, ca sa dea la bogati. Invers am vrut sa zic. Acum, dupa ce-au trantit executivul (premierul nu s-a speriat, a mai cazut o data, la Gheorghe) politicienii se agita sa umple golul. Liberalii vor sa aduca un principe strain. Pe Klaus Iohannis. În buna traditie a Bratienilor, care la anul una mie opt sute saizeci si sase l-au adus pe Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen. (Numele lui Iohannis e mai usor de tinut minte si vine de aicisa, de la Hermannstadt).
Un gand nu-mi da pace, in rest stiu ca suntem pe maini bune. De ce noi luam pentru un vot o galeata cu sigla pesedeului, o cazma cu sigla peneleului, o cizma de cauciuc cu sigla pedeleului, hai - in cel mai bun caz - cate un mobil de unica folosinta, iar ei, pentru un vot in plen cica insfaca ````j de mii de coco? Nu va pripiti sa raspundeti. Am inteles ca votul lor e mai important ca al nostru. Totusi, la dar, diferenta de mercurial prea e batatoare la ochi. Bine, asteptam si noi sa ne puna apa in galeata aia, sa ne dea si cizma stanga, sa bage un credit catusi de mic pe mobilu ala. (Revin dupa publicitate: "Acum sunt pregatit sa-mi reincarc cartela. Bag treij de minute s-o sun pe Elena. Am pocket minuts si umblu tralalela..."). Stiu ca in sufletul parlamentarilor cumparati sa incurce bila alba cu bila neagra se da o batalie. Parca in sufletul nostru, mai modest, nu se da? Latura lor sensibila se ciocneste cu latura lor pragmatica. Nu va mai tin in suspans: invinge ultima.

Despre ce vorbeam? Nu conteaza. (Ultimul calup de publicitate: "Pentru sanatatea dumneavoastra, evitati excesul de soare, zaibar si gaini")
Nu-mi iese din cap icoana ministrului Pleasca, la motiune, in prezidiul gol. Calm, stapan pe sine, citind o carte de bucate. Vi-l amintiti pe Lis, care azi joaca la aparate? (Alea in care bagi fise, dai cu gheara la butoane, tragi de manivela). N-am decat o concluzie. O pun oftand: marii barbati ai tarii sfarsesc la pacanele...

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000