Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Basescu agita mandria de a fi roman

Basescu agita mandria de a fi roman

Presedintele i-a certat pe romani, in special pe tineri, ca nu ar fi suficient de patrioti si de mandri ca sunt romani. Andrei Plesu, Victor Rebengiuc si Cristian Tudor Popescu ii raspund ca a fi roman nu e neaparat un merit in sine.

În ultimele zile, presedintele Traian Basescu si-a intetit atacurile la adresa celor care nu-si iubesc tara si pe conationalii lor. Mai intai a amintit, in urma cu o saptamana, in Parlament, ca sunt prea multi cei ce apar seara la televizor si se rusineaza ca sunt romani. Apoi i-a acuzat explicit pe ziaristi ca denigreaza valorile nationale, pentru ca ieri sa-i ia la rost pe tinerii care n-au invatat la scoala sa respecte istoria si frumusetile patriei.

Necazul presedintelui: romanii vorbesc tara de rau.
Traian Basescu s-a aratat, ieri, la prezentarea raportului Comisiei Prezidentiale pentru Patrimoniu, indignat de scepticismul tinerilor fata de valorile romanismului: "Foarte multi, mai ales tineri, care probabil au invatat foarte putin la scoala despre tara lor, propaga dispretul pentru valorile romanesti, pentru mandria de a fi roman".

Observatia presedintelui este ultima dintr-un lant de aprecieri negative la adresa romanilor nepatrioti. Cu cateva zile in urma, acesta declarase, la postul public de radio, ca "avem o problema, trebuie sa se termine si cu generatia asta, pe care eu o apreciez generatia tanara. Ati vazut cum vorbesc ca le e scarba de Romania, ca ar vrea sa plece".

În comparatie cu ziaristii si tinerii insensibili, seful statului pare a avea o dragoste netarmuirta pentru simbolurile nationale, el invitandu-i, cu alta ocazie, pe romani sa-si agate steaguri la balcoane de ziua nationala pentru a-si dovedi atasamentul patriotic.
Andrei Plesu: "E totuna cu a spune «sunt mandru ca am nasul carn»"

Contactat de Gandul pentru a comenta mandria provocata de nationalitate, Andrei Plesu a facut referire la un mai vechi eseu publicat in "Dilema veche", in care acesta sustinea ca "a spune «sunt mandru ca sunt roman» e totuna cu a spune «sunt mandru ca am nasul carn»". Pentru Plesu, simplul fapt de a apartine unei nationalitati anume nu ar trebui sa provoace nici mandrie, nici jena, intrucat aceasta nu reprezinta un merit personal: "Nu te-a intrebat nimeni daca vrei sa te nasti roman si n-ai fost declarat roman de un juriu care ti-a evaluat, in prealabil, virtutile".
Filosoful mai crede ca romanismul nu inseamna, neaparat, sa te simti solidar cu tot ce cuprinde Romania: "Daca romanii sunt Enescu si Brancusi, ma bucur sa fac parte din aceeasi comunitate cu ei. Dar daca romanii sunt Emil Bobu, Aurelian Bondrea, nu sunt prea incantat de vecinatate".
Victor Rebengiuc: "Nu vad de ce ar trebui sa fiu asa mandru"
Actorul Victor Rebengiuc a precizat si el, pentru Gandul, ca nationalitatea romana nu ii trezeste sentimente de orgoliu:
"Nu as vrea sa comentez teme lansate de domnul presedinte. Eu sunt roman si cu asta basta. Aici s-a intamplat sa ma nasc. Nu vad de ce ar trebui sa fiu asa mandru ca sunt roman".
Acesta a adaugat ca poti fi mandru de ceva ce ai reusit sa dobandesti prin merite proprii, nu de un dat natural:
"N-am inteles niciodata fanfaronada asta: «Eu sunt roman. Ce grozav sunt eu!».
Esti mandru ca-ti faci treaba bine, dar asta poate s-o spuna si un francez, si un ungur".
CTP: "Presedintele revine la temeliile discursului securisto-comunist"

La randul sau, jurnalistul Cristian Tudor Popescu apreciaza ca recentele declaratii ale lui Traian Basescu reflecta reminiscente national-comuniste: "Regasesc in declaratiile domnului presedinte reflexele activistilor PCR si securistilor resapati dupa 1989, a caror prima grija era sa acuze presa de denigrarea Romaniei. Problema era presa, care vorbea de rau. Acum si tinerii. Adevaratii iubitori de tara, potrivit unei alte declaratii a presedintelui, sunt agentii serviciilor secrete.
De parca, daca presa si tinerii ar fi vorbit de bine, ar fi crescut niste autostrazi din pamant. Daca cineva spune ca rosiile umflate din import sunt mai bune decat rosiile romanesti, nu influenteaza pe nimeni, e trimis sa le manance el. Daca insa spune ca presedintele Basescu n-a adus Romaniei in 5 ani nicio rosie degerata, se pot gasi destui care sa-l creada." Concluzia jurnalistului este ca "presedintele revine la temeliile discursului securisto-comunist din anii `90".

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000