Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Basescu, confiscat de EBA

Basescu, confiscat de EBA


Practica locomotivei electorale este resuscitata de partidele politice in pragul alegerilor europarlamentare. PSD si PNL isi vor lansa oficial candidatii prezidentiali inainte de momentul alegerilor din 7 iunie pentru a sustine promovarea propriilor eurocandidati. Liberalii si democrat-liberalii cauta sa confiste pentru proprii pretendenti la PE celebrarea Zilei Europei, iar liderul PRM, CV Tudor a facut loc lui Gigi Becali, dupa ce la ultimele alegeri numele sau nu a mai putut feri partidul de caderea sub pragul electoral de 5%. PDL este singurul partid care porneste cu un handicap din acest punct de vedere. Democrat-liberalii nu mai pot conta pe sprijinul deschis al presedintelui Basescu. Mezina sefului de stat va avea nevoie de tatal ei in campania sa independenta spre Bruxelles. Drept urmare, democrat-liberalii au apelat la "mocanitele" din esalonul doi pentru a promova oferta electorala catre popor: Teodor Stolojan si Monica Macovei. In paralel, in sanul partidelor se ascut sabiile, se numara banii si se impun contributiile financiare pentru membri si filiale, in timp ce consultantii politici isi freaca mainile fiind rost de bani in perioada de criza.

Campania pentru europarlamentare implica o provocare noua pentru PSD si PD-L, parteneri la guvernare. Fiecare dintre cele doua partide sustine o lista proprie de candidati si priveste scrutinul din 7 iunie ca pe un barometru pentru prezidentialele de la sfarsitul anului.

Locomotive versus "mocanite" electorale
Anuntarea lui Mircea Geoana drept candidat pentru presedintia Romaniei odata cu lista de candidati PSD pentru Parlamentul European a pornit de la calculul ca poate fi o locomotiva electorala. Presat de nerabdarea baronilor locali de a avea un prezidentiabil contra lui Traian Basescu, Geoana a iesit, recent in fata presei pentru a anunta ca se bate pentru Cotroceni. Social-democratii mizeaza pe vizibilitatea lui Geoana pentru a obtine mai multe voturi pentru proprii candidati la PE.
Liderul PSD este direct interesat de obtinerea unui rezultat cat mai bun al partidului la alegerile din 7 iunie. Plasarea PSD sub scorul PDL ar putea rescrie raporturile de forte in coalitia de guvernare in defavoarea social-democratilor si ar da impresia ca liderul social-democrat porneste cu sansa a doua in cursa pentru Cotroceni.
In tabara PNL, membrii de partid isi pun sperantele mai mult in noul lider, Crin Antonescu, decat in capacitatea propriilor eurocandidati in a cumula voturi. Lansarea candidaturii acestuia pentru Cotroceni pe data de 9 mai, odata cu lista de eurocandidati ar servi la promovarea unor personaje despre care electoratul nu stie prea multe. Liberalii spera ca valul de simpatie de care se bucura Antonescu, cotat cu 32% la capitolul incredere in ultimele sondaje, sa se transfere si propriilor candidati.

Criza de cadre capabile sa se faca vizibile sisa promoveze eficient mesajul politic, inafara propriilor lideri, reprezinta o caracteristica definitorie a partidelor politice romanesti.
Nici PDL nu face exceptie. Daca pana acum acest partid se putea baza pe aportul imaginii si influentei electorale a presedintelui Traian Basescu, anul acesta, in premiera, democrat-liberalii trebuie sa se descurce mai mult prin propriile mijloace. Seful statului va trebui sa aleaga in sustinerea partidului de suflet, PDL sau a fiicei sale, Elena, care candideaza ca indenedenta dupa demisia sa din aceasta formatiune politica.

Optiunea lui Traian Basescu este clara, fapt dovedit si de strategia PDL, care a optat sa-si promoveze mesajul electoral prin doi apropiati ai Cotroceniului, prim-vicepresedintele de partid, Teodor Stolojan si fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, ambii candidati pentru un mandat de deputat european.
Obtinerea unui scor foarte bun la aceste alegeri numai prin propriile mijloace ar putea servi la iesirea pe viitor din situatia de dependenta a acestui partid de sfera de influenta prezidentiala.

Drumul PRM spre Bruxelles, pavat cu banii si popularitatea lui Becali
In cazul PRM, stafeta locomotivei de partid a fost cedata de liderul C.V. Tudor omului de afaceri gigi Becali. "Tribunul" pare a se baza pe popularitatea si valul de simpatie produs de incarcerarea patronului din Pipera pentru a feri PRM de o noua umilinta. Cu Becali eliberat sub control judiciar, PRM va incerca folosirea acestuia ca agent electoral in campania pentru europarlamentare, chiar daca patronul Stelei nu va avea voie sa treaca limitele administrative ale judetului Ilfov.
Cooptarea lui Gigi Becali pe lista PRM pentru PE are in egala masura la baza si ratiuni de ordin financiar. Dupa doua situatii in care n-au trecut pragul electoral, peremistii aproape ca nu mai contau pe scena politica. Infuzia de imagine si capital ce ar putea veni din partea lui Becali ar oferi PRM gura de oxigen atat de necesara pentru a supravietui politic. Potrivit unor surse din partid, conducerea PRM face deja calcule cati bani vor cheltui pe afise, pixuri, spectacole si mititei, un lux pe care nu si-l permisera de ani buni, datorita lipsei acute de finantatori.

Taxe, contributii si cotizatii, cuvinte de ordine in prag de alegeri
Obtinerea banilor necesari pentru sustinerea campaniei pentru europarlamentare reprezinta una dintre problemele pe care partidele politice au cautat sa o solutioneze prin impunerea unor cotizatii propriilor filiale si membri de partid.
La ultimele alegeri, atat partidele politice cat si candidatii au scos bani frumosi din buzunare pentru a plati spatii de promovare in mass-media, concerte si alte manifestari cultural artistice si chiar alegatori. Presa a facut referire si la "taxele electorale" pe care partidele le-au cerut prorpiilor candidati oficial sau prin SMS-uri mai putin ortodoxe.
Candidatii parlamentari social-democratii ar fi platit catre partid cel putin 25.000 de euro, liberalii - 2.500 de euro, iar PDL-istii 1.400 de euro, fara a se pune la socoteala sumele risipite pentru propriile campanii electorale.
La PNL nu se mai pomeneste acum nimic despre taxa de candidatura. Daca anul trecut, candidatii liberali scoteau din buzunar 2500 de euro pentru efortul national de campanie al partidului, anul acesta, pentru alegerile europen, au fost puse la plata filialele si membrii de partid cu functii. Astfel, fiecare filiala liberala va avea obligatia sa contribuie la efortul electoral al partidului pentru europarlamentare cu cate 5000 de euro. Totodata, fiecare parlamentar si membru al Biroului Politic Central al PNL vor scoate fiecare cate 400 de lei pentru a sustine partidul in acest an electoral. In privinta cotizatiilor eurocandidatilor, secretarul general al partidului, Radu Stroe a explicat ca, pentru fiecare, este campania sa personala, in primul rand, si numai in al doilea rand este si a partidului.
La PDL, dat fiind miza de imagine a acestui tur de scrutin, s-a decis sa se stranga la centru cate 80.000 de lei per candidat eligibil, aproximativ 20.000 de euro, si 30.000 de lei de filiala judeteana, echivalentul a 7.000 de euro. Sumle pot varia de la caz la caz in functie de postarea pe lista a candidatiilor fiecarei organizatii judetene. Cei mai multi bani vor dati de filialele care au candidati aflati in primele 12 locuri ale listei PDL.

Pe langa sumele care vor fi stranse la centru pentru sustinerea efortului de campanie la nivel national, filialele PDL sunt dispuse sa cheltuie la nivel local sume intre 100.000 si 400.000 de lei in judetele care promoveaza un candidat pe unul dintre primele 12 locuri.
La PSD nu se va stabili nici un barem privind o cotizatie speciala pentru europarlamentare. Potrivit regulamentului de ordine interioara, fiecare social-democrat care ocupa o demnitate publica va plati o cotizatie fixa care va fi stabilita in aceste saptamani, ne-a declarat trezorierul partidului, Aristide Roibu, el insusi candidat la europarlamentare. Roibu a precizat ca a finalizat un proiect in acest sesns care va fi supus discutiei conducerii partidului dupa Paste. Surse din PSD sustin insa ca eurocandidatilor li s-a comunicat sa se pregateasca sa cheltuiasca chiar si 100.000 de euro in aceasta campanie.

Consultantii politici, la vanatoare de eurocandidati
Alegerile reprezinta o mana cereasca pentru consultantii politici. Pe langa pregatirea campaniei unui partid la nivel national, firmele de profil se lupta pentru a acapara cat mai multi candidati la europarlamentare.
La PSD, Benenson Strategy Group, care a lucrat pentru campania presedintelui american Barack Obama se va ocupa mai mult de strategia si mesajul pe teme economice al partidului fiind mai putin implicata in campania pentru europarlamentare propriu-zisa, sustin surse social-democrate. De promovarea mesajului politic in mass-media s-ar ocupa Cosmin Gusa sustin sursele citate. Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu si Cozmin Gusa sunt parteneri in firma SOCO Dezvoltare&Management SA, infiintata la 5 februarie 2009, avand ca obiect principal de activitate "consultanta pentru afaceri si management". Vantu a negat orice implicarea firmei sale in domeniul consultantei politice. In schimb, Gusa a afirmat la un moment dat, intr-un interviu acordat ziarului Gandul ca, intr-o campanie, "combinatia cea mai fericita" este cea dintre con­sultantii romani - care sa faca "strategia" - si cei americani - care sa produca "tactica".
PD-L mizeaza pe concursul acelorasi consultanti folositi la alegerile trecute. Profile Communication, firma condusa de Adrian Tibu si apropiata de o serie de lideri ai fostului PLD si GMP, firma lui Felix Tataru vor contribui la campania condusa de vasile Blaga si Gheorghe Flutur, in timp ce Sebastian Lazaroiu a fost cooptat in echipa lui Stolojan care s-a ocupat de conceperea platformei program a partidului pentru europarlamentare.

La PNL, firma lui Dan Andronic si cea a lui Dan Pavel, Multimedia Political Communication si, respectiv, DDHM Strategic Consulting Group nu mai sunt in gratiile noii conducerii a partidului. Consultanti traditionali ai fostului presedinte PNL, Calin Popescu Tariceanu, cei doi nu mai conteaza in organizarea campaniei eurparlamentare la nivel national, fiind trecuti pe lista neagra a primvicepresedintelui Ludovic Orban, sustin surse liberale.
In prezent, PNL se afla in discutii cu mai multi specialisti, precum Betsy Myers, fost director executiv al campaniei electorale si unul dintre cei mai importanti lideri ai echipei electorale a lui Barack Obama. Myers ar fi preferata omului de afaceri Dinu Patriciu. Un cuvant de spus in problema consultantei politice ar putea avea si Capital Promotion, firma sotilor Saftoiu, mai ales ca Adriana Saftoiu este deputat PNL si se ocupa de departamentul de comunicare al partidului. Firma respectiva a acordat consiliere lui Ludovic Orban, dar si altor liberali in timpul campaniei pentru alegerile locale.Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000