Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Banca Romaneasca da bani in functie de apartenenta politica

Banca Romaneasca da bani in functie de apartenenta politica

“Gardianul” a intrat in posesia unui document cu circuit intern al Bancii Romanesti prin care managementul institutiei financiare a decis ca personalul bancii sa introduca si investigatia politica, ca un criteriu de acordare a creditului catre client. Concret, clientii vor fi investigati in legatura cu apartenenta lor politica sau ocuparea de catre acestia a unor functii de demnitate publica. Sub aceleasi noi norme de creditare riguroase sunt supusi si membrii familiilor politicienilor intrati in baza de date.
Banca Romaneasca nu ascunde noua conditie in functie de care se va tine cont la aprobarea dosarului de credit. Banca sustine ca noua norma de creditare, stabilita prin regulament intern, se bazeaza pe regulamentul 8/2009 al Bancii Nationale privitor la cunoasterea clientelei. “Aceste reglementari se aplica tuturor clientilor”, sustine banca, nu numai atunci cand se deschide o linie de creditare, ci si in situatia in care o persoana fizica deschide un banal cont curent sau de depozit
Vicepresedintele Comisiei juridice din Senat, Iulian Urban, ne-a declarat ca situatia este cunoscuta chiar si la nivelul Bancii Centrale. “Am purtat o discutie cu Nicolae Cinteza, seful Directiei de Supraveghere, care mi-a subliniat ca aceste noi norme reprezinta un lucru normal.” Urban este de parere ca aceste cerinte pot da nastere la abuzuri si reprezinta o grava incalcare a dreptului la viata privata si la libera asociere din punct de vedere politic, ceea ce va conduce la discriminare politica intre consumatorii de credit
Potrivit noilor norme interne puse in practica de conducerea de la Banca Romaneasca, ofiterii de credit ar trebui sa se informeze daca clientii sunt persoane implicate in vreo formatiune politica cu statut de membru, daca au calitatea de parlamentari sau de demnitari ai statului. Toti acesti clienti sunt incadrati de catre banca la categoria „persoane expuse politic“, in cod bancar numite prescurtat PEP. Interesant este ca pretentiile gradului de informare al bancilor nu se opreste aici, datele trebuind sa descrie chiar si gradele de rudenie ale clientilor cu eventualii politicieni. Astfel, la aceeasi categorie de persoane expuse politic pot intra rudele apropiate ale politicienilor cum ar fi sotia, copiii sau parintii acestora. Mai mult decat atat. Banca se intereseaza chiar si de prietenii sau partenerii de afaceri ai politicienilor, prin intermediul carora se considera ca ar avea o influenta semnificativa asupra unei companii. Potrivit documentelor de ordin interior ale bancii, in posesia carora ziarul Gardianul a intrat, Banca Romaneasca scoate din aceasta categorie a persoanelor expuse politic clientii care dupa o perioada de un an inceteaza sa mai detina functiile importante in partidele politice ori in institutiile statului. Altfel spus, abia atunci credibilitatea fata de banca inceteaza sa-si mai produca efectul in raport cu standardele de creditare ale bancii. Si mai interesant este faptul ca la nivelul Bancii Nationale se stie de tendintele de incalcare grava a libertatilor privind asocierea politica. O spune chiar senatorul Iulian Urban, vicepresedintele Comisiei Juridice din Senat. „Am primit la Comisie informari privind existenta unui astfel de mod de a culege informatii despre proprii clienti in privinta unei banci comerciale. Am reusit sa-l abordez si sa port o discutie chiar cu Nicolae Cinteza, seful Directiei de Supraveghere din BNR, care mi-a subliniat faptul ca acest lucru este unul normal dupa noile reglementari ale regulamentului nr.8/2009“, ne-a declarat senatorul Iulian Urban.
Abuzuri in stil bancar
Vicepresedintele Comisiei Juridice din Senat sustine ca astfel de practici desfasurate sub paravanul regulemantului 8/2009 pot genera abuzuri pentru ca pleaca de la premiza de vinovatie a clientelei, ridicata la rang de norma bancara. „Cunoasterea clientelei poate insemna orice. Acest regulemant al BNR are mari probleme pentru ca ofera din plin posibiliateta ca bancile private sa incalce drepturi civile ale cetatenilor si asta fara ca Parlamentul sa-si fi dat acordul. Eu stau sa ma intreb daca de maine toti cei 20 de milioane de romani ar deveni membrii partidelor politice ce s-ar intampla in sistemul bancar. Ar deveni toti romanii clienti importanti pentru banci care s-ar incadra in categorii speciale de creditare? Toate aceste baze de date cu persoanele expuse politic se transforma in statistici care pot influenta creditarea. Statul democratic are la baza prezumtia de nevinovatie. Bancile vor ajunge astfel sa faca judecati de valoare astfel incat sa-si aleaga clientii dupa apartenenta politica sau functiile detinute in institutiile statului, ceea ce inseama clar discriminare. Pana unde poate sa ajunga aplicarea acestui regulament al BNR? Totul trebuie sa aiba o limita“, arata Urban.
Politicienii non-parlamentari, neexigibili
Nici reprezentantii societatii civile nu vad aceasta noua tendinta de pe piata bancara cu ochi buni. „Primul gand la care ma duc in privinta declararii calitatii politice in cazul apelarii la un credit bancar este ca se incalca grav libertatile individuale de libera asociere. Orice control chiar si la nivel informativ este o incalcare. Personal nu vad utilitatea unoir astfel de date cu politicieni la nivelul bancilor private. Ma gandesc ca se va ajunge astfel ca in functie de evolutia vietii politice din Romania bancile sa-si calibreze creditarea discretionar. Putem spune astfel ca in Romania si creditarea s-a politizat. Ma gandesc ca membrii PD-L sau PSD de la putere pot primi mult mai usot credite pentru ca sunt mult mai greu dati afara din serviciul de la stat. Ce pot face membrii PNL din opozitie ma intreb. Probabil nu pupa bani de la banca. Ce sa mai vorbim despre membrii PRM care nui au prins pentru aceasta legislatura nici locuri de opozitie in Parlament. Probabil ca acestia cand vor declara la banca apartenenta politica vor trata aprobarea dosarului cu portarul si nu cu ofiterul de credit“, ne-a precizat Mugur Ciuvica, presedintele Grupului de Investigatii Politice (GIP). In pofida incercarilor repetate consilierul guvernatorului, Adrian Vasilesacu si nici un reprezentant al BNR din cadrul departamentului de comunicare nu au putut fi contactati pentru a afla un punct de vedere in legatura cu oportunitatea bazelor de date cu politicieni care se genereaza in piata bancara privata.
(Gabriel Burlacu)

Banca recunoaste: „Apartenenta politica reprezinta informatii minime de cunoastere a clientelei“
Contactati, reprezentantii Bancii Romanesti ne-au precizat oficial ca in normele interne exista posibilitatea unei astfel de informari asupra clientilor. „Am dori sa clarificam inca de la inceput faptul ca Banca Romaneasca nu solicita clientilor informatii cu privire la apartenenta politica a acestora, respectiv apartenenta la vreun partid politic. Banca Romåneasca solicita informatii minime privind cunosterea clientelei cu privire la „Persoanele expuse politic - PEPs“ care, conform reglementarilor legale in vigoare, sunt definite ca persoane fizice care exercita sau au exercitat functii publice importante. Aceste reglementari legale sunt aplicate la nivelul intregului sistem bancar prin transpunerea Directivei Europene nr. III in materie. De asemenea, mentionam ca aceste reglementari se aplica tuturor clientilor, de regula la deschiderea unui cont curent, si nu numai celor care contracteaza un credit. Astfel, in data de 14.07.2008 a fost publicat in „Monitorul Oficial“ nr. 527 Regulamentul BNR nr. 9 privind cunoasterea clientelei in scopul prevenirii spalarii banilor si finantarii terorismului, emis in vederea aplicarii prevederilor Legii 656/2002. Conform prevederilor Regulamentului, toate bancile trebuie sa solicite clientului un minimum de informatii, printre care si „functia publica importanta detinuta“ in cazul clientilor noi sau al clientilor existenti, in maximum un an de la aprobarea normelor, respectiv nu mai tarziu de luna octombrie 2009“, se arata in raspunsul oficial al bancii.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000