Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Austria scapa a doua scrisoare despre Traian Basescu

Austria scapa a doua scrisoare despre Traian Basescu

In mai putin de o luna si jumatate, un alt document incendiar despre Traian Basescu intocmit de Ambasada Austriei apare pe piata media * Scrisoarea semnata de ambsador relateaza pozitiile dure
ale presedintelui Romaniei la intalnirea cu reprezentantii statelor UE.

Un raport intern atribuit Ambasadei Austriei la Bucuresti, prezentat ieri de NewsIn, dezvaluie informatii extraordinare despre politica externa si interna a Romaniei. Potrivit sursei, raportul, redactat sub semnatura ambasa­dorului austriac Martin Eichtinger este datat 14 mai si adresat Ministerului Afacerilor Externe vienez, precum si ambasadelor Austriei de la Bruxelles, Chisinau, Kiev si Moscova. Documentul obtinut de NewsIn relateaza, in cinci pagini, continutul discutiei cu presedintele Traian Basescu, avuta marti, la un dejun de lucru cu ambasadorii tarilor UE acreditati la Bucuresti. Conform sursei, presedintele Traian Basescu acuza Comisia Europeana ca nu a facut destule presiuni pentru ca gazoductul Nabucco sa fie construit rapid. Premierului Turciei i-a cerut sa nu lege proiectul Nabucco de chestiunea aderarii la UE. Romania promoveaza solutia gazului natural lichefiat si poarta discutii cu Qatarul in acest sens. Procesul de acordare a cetateniei pentru moldoveni va fi accelerat, anunta Basescu, intr-o disputa cu un diplomat german. "Relatia cu Rusia a fost afectata recent si de scandalul de spionaj si de expulzarea a trei angajati ai ambasadei ruse la Bucuresti", mai spune Basescu. Prezentam pe larg fragmente din documentul difuzat de NewsIn.

In discutia avuta cu diplomatii, Basescu ar fi spus, referitor la decizia privind viitorul comisar european din partea Romaniei, ca se asteapta la un portofoliu mai consistent decat cel pentru "limbi orientale" - aluzie la actualul comisar pentru multilingvism, Leonard Orban. Cu a treia suprafata agricola din UE dupa Franta si Spania, de 4,5 milioane de hectare, Romania s-ar califica cel mai bine pentru un comisar pentru agricultura, considera presedintele.

Energia pe domenii
La capitolul energie, prese­dintele a spus ca a trimis inapoi catre Guvern strategia energetica prezentata in CSAT, pentru a include date si cifre concrete. In locul companiei energetice nationale, Guvernul are acum in vedere crearea a doua-trei companii de productie, pentru a fi concurenta pe piata. Productia in domeniul hidroener­getic, termoenergetic si nuclear ar urma sa fie astfel impartita, incat sa existe si un echilibru al costurilor intre aceste companii

Sfada pe Nabucco
"Basescu a avut o conversatie foarte insistenta cu presedintele CE Jose Manuel Barroso, in care a acuzat Comisia ca nu a facut destule presiuni pentru ca Nabucco sa fie construita rapid. A vorbit si cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan si i-a cerut sa nu lege proiectul Nabucco de chestiunea aderarii la UE si deschiderea capitolelor de negociere," se arata in document, potrivit declaratiilor presedintelui. Cota de piata a Gazprom in Europa - 25% - este prea mare, a mai spus Basescu, adaugand ca promoveaza solutia gazului natural lichefiat (GNL) si ca poarta discutii cu Qatarul in acest sens. Cea mai buna solutie pentru GNL, pe langa porturile din Croatia, este Constanta, pentru ca permite si accesul vapoarelor de largi dimensiuni care au voie sa treaca prin Bosfor. "Basescu s-a aratat dezamagit de interesul redus al Europei pentru transportul de petrol din zona caspica pe ruta maritima Supsa (Georgia)-Constanta si apoi prin conducta PEOP (Constanta-Trieste) catre Europa Centrala", noteaza documentul austriac.

Model german pentru Moldova
Declaratiile presedintelui referitoare la Republica Moldova au starnit insa cele mai multe comentarii in paranteza din partea ambasadorului austriac. Basescu a spus ca deocamdata nu va numi un nou ambasador, ci va ridica un diplomat din ambasada de la Chisinau la rang de insarcinat cu afaceri, dupa ce propunerea de a-l numi pe Mihnea Con­stan­tinescu a fost respinsa de auto­ritatile moldovene. "Romania va accelera procesul de acordare a cetateniei pentru moldoveni, legea cetateniei corespunzand exact modelului german si aflandu-se astfel in cadrul legal european", a spus Basescu. Aici, Ambasada Austriei descrie un schimb de replici intre presedinte si diplomatul care reprezenta Germania: "Reprezentantul german a aratat ca exista diferente grave intre cele doua reglementari, mai ales ca legea prevede ca domiciliul sa fie in Germania, numarul potentialilor solicitanti fiind mai mic si din mai multe tari de provenienta. Presedintele Basescu a ripostat invocand reunificarea Germaniei cu Republica Democrata Germana si a spus ca si Romania a fost impartita dupa Al Doilea Razboi Mondial. El a spus insa ca isi da seama ca Romaniei nu i s-a acordat dreptul de a vorbi de doua state, o singura natiune". Seful statului a adaugat ca Romania doreste sa atinga o rata a incetatenirii de circa 1000 pe saptamana pana cel tarziu in 2010, pentru aceasta fiind necesar un aparat administrativ mult mai mare, pentru ca in prezent pot fi rezolvate saptamanal doar 50-75 de cazuri. Basescu a repetat declaratia ca la Ambasada de la Chisinau ar exista circa 600.000 de dosare prin care se solicita cetatenia romana, ceea ce inseamna ca numarul persoanelor care doresc sa devina cetateni romani este undeva intre 800.000 si un milion. Aceste dosare nu sunt insa in lucru si nu au fost transmise Ministerului Justitiei, care are in prezent doar 25.000 de cazuri pe rol ce vor fi finalizate pana la sfarsitul lui 2009.
Presedintele a precizat ca nimeni nu a cerut in mod serios Romaniei sa abandoneze aceste planuri si ca va acorda cetatenie tuturor romanilor din strainatate care si-au pierdut-o din cauza evenimentelor istorice.
"Intrebat daca aceasta masura vine ca reactie la evenimentele din Moldova sau daca e o simpla chestiune tehnica, presedintele a fost de parere ca este foarte clar o decizie politica, prin care sa se dea o sansa generatiei tinere din Moldova. Din acest motiv se acorda acces gratuit studentilor din Moldova la universitatile romanesti. Chisinaul a inceput deja sa reduca numarul de scoli cu predare in limba romana, iar Romania cere aceleasi drepturi la scolarizare pe care de exemplu le acorda minoritatii ungare", se arata in document.

Transnistria, al doilea Kaliningrad
Referitor la Transnistria, Basescu e de parere ca Rusia nu se va retrage niciodata din acest teritoriu, care va deveni un al doilea Kaliningrad. "Rusia a devenit in ultima vreme tot mai agresiva in pastrarea si apararea sferei sale de influenta. Relatia cu Rusia a fost afectata recent si de scandalul de spionaj si de expulzarea a trei angajati ai ambasadei ruse la Bucuresti", a spus Basescu.

Problemele cu Ucraina
In relatia cu Ucraina, presedintele a identificat patru probleme: canalul Bastroe - faptul ca Ucraina nu respecta re­glementarile internationale de mediu, aplicarea verdictului Curtii Internationale de Justitie cu privire la delimitarea platoului continental din jurul Insulei Serpilor si modul cum este tratata minoritatea romana in Ucraina - lipsa reprezentarii parlamentare, asa cum este cazul pentru minoritatea ucraineana in Parlamentul Romaniei. Cea mai recenta problema a aparut in legatura cu cazul de spionaj ce a dus la expulzarea a doi atasati militari ucraineni si trei diplomati rusi. Ca urmare a acestui caz, armata romana a fost nevoita sa-si modifice toate frecventele sistemelor sale de comunicatii, a mai spus Basescu.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000