Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Alegator-jucator

Alegator-jucator

Remarcabila capacitatea premierului Boc de a-si bate joc de cetateni: conform primei sale declaratii oficiale, Boc l-ar fi demis pe Dan Nica pentru ca a crescut insecuritatea populatiei in Romania. Deci, peste noapte, fara a mentiona public pana acum aceasta problema, fara a supune discutiei in guvern eficienta Ministerului de Interne, fara a recurge la o consultare cu partenerii de coalitie, dl. Boc moare de grija poporului. Peste putina vreme, dl. Boc declara presei ca motivul demiterii il constituie afirmatiile d-lui Nica privind pregatirea unei fraude electorale cu autocare. Pai, deci, poporul sau autocarul, care e problema d-lui Boc?

Desi declaratiile d-lui Nica sunt nesustinute si nedemne de un ministru de Interne, care e dator sa vorbeasca doar la obiect, cu dovezi, ele sunt "prilejul, iara nu cauza" demiterii. De fapt, dl. Nica a aplicat metoda Basescu din 2004: decat sa fraudezi alegerile, e mai simplu sa convingi lumea ca fraudeaza ceilalti, doar ca n-a cerut arestari imediate, pentru ca fiind ministru de Interne ar fi trebuit sa le si ordone. Cauza gestului d-lui Boc este intentia electorala paradoxala a d-lui Basescu de a fi perceput in alegeri ca opozant, dupa ce a fost 5 ani la putere. Presedintele este perfect constient ca nu isi poate baza campania pentru al doilea mandat pe realizarile primului. Care realizari? Magistrala politica externa a lui "cheptan" Basescu, care le-a dat o palma morala sefilor de state importanti pentru ca nu-l baga in seama: nici voi nu ma invitati, nici eu nu va las sa calcati pe aici, in caz ca v-ar da prin gand? Mareata Coalitie PSD - PD-L, care a produs, sub binecuvantarea lui, un guvern mai rau decat criza? EBA la Bruxelles? Îndatorarea la FMI pentru plata pensiilor si salariilor?
Si atunci, dl. Basescu isi reconstruieste imaginea din 2004, de amic al poporului care "da cu aia de pamant". "Aia" au fost saptamana trecuta parlamentarii, identificati ca dusmani ai poporului care trebuie rariti. Acum sunt pesedistii. A-l demite pe ministrul PSD cu rangul cel mai inalt, vicepremier, pentru ca nu asigura securitatea populatiei e o incercare de a pune in carca PSD, in ochii electoratului, prestatia falimentara a intregului guvern Boc. PSD a ajuns in aceasta situatie deoarece n-a inteles ca in afacerea perversa "in pat cu dusmanul", in care a intrat cu PD-L, important e cine loveste primul post coitum. Ca batalia nu e sa demonstreze ca au facut mai mult bine pentru tara, ci ca ceilalti au facut rau. Pedalarea pe "Basescu si Boc arunca Romania in criza politica" n-are mare priza la public: Romania e oricum in criza economica adanca, coabitarea PSD - PD-L n-a nascut, dupa 9 luni, decat un mic monstru mort, asa ca divortul nu va stoarce lacrimi nimanui.

Ne gasim din nou in situatia pe care, de 10 ani incoace, o descriu prin ceea ce in ciclismul de velodrom se cheama sur place. Cel care intra al doilea in ultima linie dreapta este "supt" de curentul de aer creat de primul ciclist si are sanse mai mari de victorie. Se intampla, deci, ca ambii ciclisti sa se opreasca pe pista inainte de sprintul final, tinand bicicletele pe loc prin forta bratelor si gambelor, pentru ca nu au voie sa puna talpa pe pista. Cine cedeaza, de obicei pierde. PD-L si PSD, Basescu si Geoana, nu vor sa fie perceputi ca fiind la putere, se bat pe locul de opozanti, luand painea de la gura PNL. Bicicletele lor franate tin Romania paralizata. Basescu poate chiar si sa nu aprobe revocarea lui Dan Nica: se distanteaza de guvernul bezmetic, pe care il cheama astfel la ordine. Fireste, asta inseamna un scuipat in figura lui Boc, dar premierul si-l va intinde pe fata ca pe o cre`me de beauté. Nimic din ce se intampla in aceasta toamna nu mai are vreo legatura cu actiunea executiva, cu actul de guvernare in interesul cetateanului, daca el s-a petrecut vreodata. Caderea pagubosului guvern Boc, prin retragerea ministrilor PSD, nici nu va fi bagata de seama.
Prin urmare, un raspuns posibil al suszisului cetatean mi se pare a privi competitia electorala nu ca pe o confruntare de personalitati politice purtatoare de ideologii si proiecte pentru viitorul Romaniei, asa cum mint cu totii, ci ca pe o lupta de caini intr-un cartier rezidential, pariurile fiind permise pentru toti amarastenii. Daca mizeaza pe dulaul castigator, alegatorul-jucator poate baga niste sute in buzunar - e singura sansa pentru cetatean sa castige ceva din aceste alegeri prezidentiale.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000