Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Ai lua spaga un milion de euro !

Ai lua spaga un milion de euro !

Calin Popescu Tariceanu

 Ai lua spaga un milion de euro !
Ai lua spaga un milion de euro?

Să facem o paranteză și să spunem că dacă te întrebi de ce ar fi dat SOV 2 milioane de euro pentru ca omul său să devină guvernator al Deltei, răspunsul vine dintr-un interviu pentru Kamizake (aprilie 2016). O spune SOV însuși: Pentru turism ai nevoie de infrastructură umană și materială. Balatonul scoate trei-patru miliarde pe an, un lighean de apă în pustă, încape într-un buzunărel al Deltei Dunării. Imaginează-ți ce ar însemna dacă ar fi două sute sau trei sute de hoteluri în Deltă, pe Razelm. Zeci de mii de locuri de muncă și zeci de miliarde de euro.

Acum îți e clar, da? Bun. Să trecem mai departe. Pentru că întrebarea esențială nu e despre cine a dat banii. Ci despre cine și de ce a luat banii.

Aici, toate indiciile duc spre tînărul Bogdan Olteanu. Care a fost reținut azi-noapte de procurorii DNA. Nu știm încă detalii. Nu știm, spre exemplu, dacă o parte dintre bani au mers către Călin Popescu Tăriceanu, pe atunci prim-ministru al României. Probabil. Sau probabil că nu va putea fi dovedit.

Acum să închidem paranteza.

Și-am să te întreb pe tine acum. Da, pe tine, cel care citești acum acest text: ai lua un milion de euro șpagă pentru a susține numirea cuiva într-o funcție publică? Hai, răspunde-ți sincer! Să zicem că ești președintele Camerei Deputaților, ai 30 și ceva de ani, și mergi la o întîlnire cu un barosan care-ți pune pe masă o sumă de bani cu șase zerouri. În euro. Să ajuți la numirea unui tip în poziția de guvernator al Deltei. Ce ai face? Ai lua banii?

Dacă răspunsul este nu, suntem salvați. Dacă, însă, răspunsul este da – și tare mă tem că ăsta e răspunsul majoritar – atunci e nasol. Înseamnă că mai avem mult de așteptat. Binili nu va învinge tocmai în perioada următoare.

Hai să te întreb altfel: cunoști oameni care nu ar fi luat șpaga de un milion de euro? Dacă răspunsul e nu, treaba e și mai nasoală. Dacă da, mai avem ceva șanse. Și mie-mi place să cred că mai avem ceva șanse. Pentru că eu, vă spun sincer, cunosc oameni pentru care nici măcar nu există întrebarea dacă ar lua sau nu banii. Instinctiv, ar lua geanta și le-ar da în cap cu ea. Apoi ar suna la poliție. Și la DNA.

Da, binili va învinge. Dar nu curînd.

GUVERNATORUL DELTEI – BOMBA VERII

.. a explodat ieri cind agențiile de știri au inceput sa dea informatii despre un autodenunț semnat la DNA de Sorin Ovidiu Vantu. Despre ce este vorba!? Numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei in 2008 ar fi fost rodul unei tranzacții in care – prin intermediul lui Bogdan Olteanu. Atunci era mina dreaptă a lui Tăriceanu si președinte al Camerei Deputaţilor (azi viceguvernator al BNR), Olteanu ar fi primit de la Sorin Ovidiu Vântu 1 sau 2 milioane euro, cu titlul de  sprijin financiar pentru campania electorală a PNL al cărui lider era atunci Calin Popescu Tăriceanu. Mai era la acea dată și primministru, deci in situaţia de a face această numire. Guvernatorul Deltei este numit de premier. Liviu Mihaiu era la pachet, nu neapărat scopul tranzacţiei.

Ce se va adeveri din această poveste nu știm azi. Afacerea este abia la inceput. Cert este că Bogdan Olteanu chemat la DNA pentru audieri ieri după amiază a fost reținut. E singura mutare efectuată de DNA pină acum. Nu știe nimeni dacă DNA se va rezuma la atit. Dacă vor fi chemați la audieri Călin Popecu Tăriceanu și Liviu Mihaiu.  Poate şi alţii. E important în ce calitate vor fi chemați, dar amai ales in ce calitate vor ieşi. De martori, de suspecti, etc. Desigur Tăriceanu a scos problema din zona morală şi a justitiei şi a pus-o pe teren politic. Previzibil, așa fac toți politicienii care au de a face cu justiţia.  Ar fi vorba de un atac impotriva  lui și a apartidului său, ALDE, pentru a-l scoate din joc in perspectiva apropiatelor alegeri parlamentare.

Este aici și o poveste mai veche – finanţarea campaniilor electorale, zonă in care dacă DNA ar face cercetări serioase ar descoperi unele dintre cele mai mari afaceri de după 1989. Aici e sursa marii corupţii din România şi a vicierii copioase a mediului economic. Nimeni nu finanţează un partid decit dacă se așteaptă la beneficii – contracte, licitatii etc. Marile averi s+au facut cu sprijin politic, E aici un troc intre afacerişti şi  politiceni şi sursa SISTEMULUI. In 2008 finanțarea de către oamenii bogați a campaniilor era o practică obişnuită, nu o excepție. Toată lumea la virful partidelor umbla după finanțatori și respectivii lideri /candidați erau bucuroși să ii găsească. Era mai ușor pentru partidele cu șansa de ciștiga și aproape imposibil pentru partidele out-sider. La ușa celor cu bani se făcea coadă. Găseai – ca la carne înainte de 1989 – la ușa milionarilor in euro cei mai puternici politicieni din România așteptînd să fie primiți.

Serialul „Guvernatorul Deltei ” este abia la inceput. In toamna asta vom vedea multe alte episoade. Figuri noi vor ieși la rampă. Acesta însă este unul de mari proporții cu figuri de prim plan.Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!

Andreea Vass

Ce proști, să se mânjească ei cu 1 milion când Cocoș a recunoscut șpăgi de zeci și sute de milioane și ne arată burdihanul la mare, gigiulind-se cu zambile, iar Bogdan Vass să stea în arest la domiciliu!
+1


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000