Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Afacerea munitia explodeaza in Comisia de Aparare

Afacerea munitia explodeaza in Comisia de Aparare

Scandalul iscat pe margi­nea importului de munitie in care a fost vehiculat si numele lui Mircea Basescu l-a determinat pe seful DGIA, generalul Gheorghe Savu, sa admita, intr-un final, ca au existat „scapari“ in verificari. Seful DGIPI, Gelu Drajneanu, a dezvaluit, la randu-i, in cadrul Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor, ca importul a iesit la iveala in urma unor interceptari telefonice conexe. Vicepresedintele Comisiei de Aparare, George Scutaru, sustine ca Mircea Basescu stia despre munitie inca din decembrie 2008.

Audierile din Comisia de Aparare, pe marginea importului de armament in care a fost vehiculat si numele lui Mircea Basescu, scot la iveala culisele unei afaceri ce a devenit incomoda pentru mai toate institutiile cu atributii de siguranta nationala si serviciile de informatii din Romania. Sefii acestora s-au contrazis atat pe ei insisi, cat si intre ei, dezvaluind detalii si mai socante ale afacerii, in incercarile de a oferi explicatii membrilor Comisiei de Aparare.


Legaturile teroriste,o scapare?

Seful Directiei Generale de In­formatii a Armatei (DGIA), generalul Gheorghe Savu, este unul dintre ofi­cialii ale caror declaratii din fata Co­misiei de Aparare sunt socante.

Gene­ralul Savu s-a vazut nevoit sa admita, la ultimele audieri, ca „intr-adevar a fost o scapare“, referindu-se la veri­ficarile pe care DGIA le-a efectuat cu privire la importatorul armamentului, „Oxo Network Corporation“.

Gheor­ghe Savu a declarat ca DGIA nu a avut cunostinta despre faptul ca ofiterul de contrainformatii in rezerva Cornel Purcarea, care controleaza „Oxo Network“, ar fi fost partener de afaceri, in trecut, cu cetateanul libanez Bakri Imad Abdul Reda.

Generalul Savu a mai sustinut in fata comisiei ca DGIA nu stia nici despre informarile Interpol Belgia, referitoare la suspectarea lui Bakri de finantarea unor grupari teroriste. Interpol Romania a primit, totusi, din Belgia informatiile referitoare la Bakri, pe care le-a directionat catre SIE, SRI si DGIPI. În acest context, Gheorghe Savu a precizat ca DGIA a efectuat verificari cu privire la „Oxo Network Corporation“ in perioada 15 ianuarie - 3 februarie, soldate cu „o scapare“.


Daca DGIA ar fi avut cunostinta de sesizarea Interpol, verificarile refe­ritoare la „Oxo Network Corporation“ ar fi fost mult mai ample, a admis Gheorghe Savu. Toate acestea in conditiile in care seful DGIA declarase la primele audieri ca institutia pe care o reprezinta nu a stiut nimic despre importul de armament efectuat de „Oxo Network Corporation“ si destinat distrugerii la Uzina Mecanica Babeni.


DGIPI intercepta telefoanele unor angajati ai UM Babeni

Si seful Directiei Generale de Infor­matii si Protectie Interna (DGIPI) a MAI, Gelu Drajneanu, a declarat, initial, in fata Comisiei de Aparare, ca institutia pe care o conduce nu a stiut despre importul de armament. Draj­neanu a precizat ca, totusi, ar fi aflat in urma unei adrese a Serviciului Roman de Informatii (SRI), datata 9 februarie, pe care ar fi redirectionat-o, pe 18 februarie, catre Parchetul General.

Seful DGIPI a revenit asupra decla­ratiilor la urmatoarea runda de audieri din cadrul Comisiei de Aparare, cand a facut noi dezvaluiri. Astfel, Gelu Drajneanu a precizat ca a avut primele informatii referitoare la importul de armament pe la jumatatea lunii ia­nuarie, in urma interceptarii unor convorbiri telefonice. Concret, Draj­neanu a dezvaluit ca DGIPI a solicitat cinci mandate de interceptare a con­vorbirilor telefonice ale unor angajati ai UM Babeni, la sfarsitul lunii noiem­brie 2008. Asta ca urmare a desc­o­peririi, in depozitele societatii, apro­xi­mativ 20 de tone de trinitrotoluen (dintr-un transport de 272 tone) care figurau a fi deja distruse.

Potrivit unor surse din cadrul ser­viciilor, cativa angajati ai UM Babeni incercau sa vanda cele aproximativ 20 de tone TNT cautand clienti in strainatate. Interceptarile efectuate in aceasta cauza pana la mijlocul lunii ianuarie 2009 au dus la descoperirea de informatii referitoare si la importul efectuat de „Oxo Network Cor­po­ration“. Toate datele au fost inaintate Parchetului. Culmea, ministrul Ad­ministratiei si Internelor, Dan Nica, a declarat ca a aflat despre importul de armament din aceeasi adresa a SRI, si nu de la DGIPI.

Avize, autorizatii si licente „la foc automat“

Rapiditatea cu care „Oxo Network Cor­poration“ a obtinut avizele si licen­tele necesare importului de armament surprinde, de asemenea. Astfel, firma infiintata in noiembrie 2008 a depus documentatia necesara la Agentia Nationala de Control a Exporturilor (ANCEX) pe 9 februarie 2009. Oficiul de Control al Importurilor de Produse Speciale (OCIEPS), din cadrul Minis­te­rului Apararii Nationale, si-a dat avi­zul in ziua urmatoare, 10 februarie. Asta pentru ca, pe 11 februarie, ANCEX sa autorizeze „Oxo Network Corporation“, iar pe 12 sa-i acorde si licenta globala.

Pana a obtine avizele, autorizatiile si licentele necesare, „Oxo Network“ a apelat la o firma intermediara, care poseda deja documentatia, pentru a putea demara importul de armament. Coincidenta, firma in cauza, „Mir­sand“ SRL Brasov, a ramas fara au­torizatie ANCEX in aceeasi zi in care „Oxo Network Corporation“ o primea. Unicul actionar si administrator al „Mirsand“ SRL Brasov este un oa­recare Costica Rusen Negru, nascut in localitatea braileana Pitulati. În trecut, acesta a incercat sa omolo­gheze un focos de proximitate, dar si unul electronic, pentru bomba exploziva de calibru 120 mm. Costica Rusen Negru a evitat un dialog cu ziaristii Cotidianul.

Actele contrazic declaratiile lui Purcarea

Declaratiile publice ale ofiterului rezervist de contrainformatii Purcarea nu coincid nici ele cu datele din acte. Concret, Cornel Purcarea a declarat public ca fratele presedintelui, Mircea Basescu, i-ar fi fost la indemana, in zona libera din Portul Constanta Agi­gea-Sud, atunci cand el cauta societati comerciale care sa descarce si sa de­poziteze munitia de pe vas. În realitate, contractul de depozitare a contai­ne­relor, dintre firma „Oxo“, controlata de Purcarea, si societatea „Ice Age“, deti­nuta in proportie de 50% de Raluca Basescu, fiica lui Mircea si nepoata presedintelui Romaniei, este datat 19 decembrie 2008. Asadar cu mult ina­inte ca vaporul ce transporta contai­nerele cu armament sa ajunga in por­tul romanesc. Contractele incheiate cu celelalte firme, pentru paza si tran­sportul containerelor de armament, sunt datate tot in decembrie 2008, si nu ianuarie sau februarie 2009.

„Mircea Basescu a stiut ca in containere exista munitie“

Vicepresedintele Comisiei de Apa­rare din Camera Deputatilor, George Scu­taru, confirma ca in urma audie­rilor au iesit la iveala o serie de necon­cordante, dar precizeaza ca „nu pot face declaratii pe marginea acestora, pana la redactarea raportului final“. Presedintele Comisiei de Aparare, deputatul Costica Canacheu, a decla­rat dupa ultimele audiente ca urmeaza sa se finalizeze raportul fara a se mai efectua alte audieri.

Vicepresedintele Scutaru considera insa ca raportul nu poate fi redactat inainte de a fi audiati Cornel Purcarea, rezervistul de contrainformatii care con­troleaza „Oxo Network Corpo­ra­tion“, dar si Sorin Rosca Stanescu, jur­nalistul care a descoperit afacerea. Scutaru precizeaza ca aceasta este opinia mai multor deputati din Co­misie.

George Scutaru face totusi o dez­va­luire-soc, referitoare la fratele prese­dintelui Romaniei: „Domnul Mircea Basescu a stiut inca din luna decem­brie ca in acele containere exista mu­nitie. Potrivit contractului incheiat la data de 19 decembrie 2008, intre compania controlata de dl Cornel Pur­carea si societatea in care domnisoara Raluca Basescu este actionar, la capitolul obligatiile partilor se prevede foarte clar ca beneficiarul se obliga sa-i ofere prestatorului lista cu arti­ficierii autorizati sa manipuleze con­tainerele“.


Cum a ajuns un ofiter (r) de contrainformatii la fratele presedintelui

Societatea „Oxo Network Corporation“, controlata de ofiterul rezervist de contrainformatii Cornel Purcarea, este infiintata in noiembrie 2008. Imediat incheie un contract de delaborare a 1.884 tone de munitie veche, cu „Maxam“ Bulgaria. Munitia provenea din Asia, iar compania „Maxam“ fusese contractata de o companie afiliata, „Explomo Technical Services“, din Singapore.

Cu afacerea incheiata, dar fara a detine avizele, autorizatiile si licentele necesare importului de armament, „Oxo Network Corporation“ apeleaza, la randu-i, la o societate comerciala deja agreata de autoritatile romane, SC „Mirsand“ SRL Brasov. Paralel, „Oxo“ intreprinde diligentele necesare obtinerii documentatiei necesare, dar contracteaza si firme care sa se ocupe de descarcarea, depozitarea, transportul si distrugerea munitiei in Romania. Între acestea, firma „Ice Age“, detinuta in proportie de 50% de Raluca Basescu, fiica fratelui presedintelui Romaniei, Mircea Basescu, cu care Cornel Purcarea a si tratat personal pentru descarcarea si depozitarea munitiei.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000