Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
10 intrebari publice pentru TRAIAN BASESCU

10 intrebari publice pentru TRAIAN BASESCU

În calitate de sef al statului, presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii si candidat la al doilea mandat prezidential, Traian Basescu are obligatia de a raspunde la cel putin zece intrebari legate de cazul „Hayssam“.

Nu este vorba doar despre stenograma „Degeratu-Hayssam“, care a creat cel mai proaspat scandal, ci si de alte episoade enigmatice pentru care presedintele Romaniei nu a dat niciodata explicatie, ba mai mult, s-a prevalat de „secretul de stat“, chiar si acolo unde nu era cazul. În alte situatii ce privesc dezvaluiri mass-media disecate in repetate randuri pe cazul Hayssam, seful statului a aplicat strategia conform careia „cine nu aude, nu vede si tace traieste o mie de ani in pace“.


Pana la alegeri, Traian Basescu are tot timpul sa vina cu explicatii in fata unui popor prostit, patru ani, pe tema rapirii de la Bagdad si pe cea a „fantomelor“ din spatele lui Omar Hayssam.

I-a spus Traian Basescu lui Omar Hayssam „Ia-ti copiii si du-te in America?“, asa cum ii relata sirianul lui Constantin Degeratu in discutia de „siguranta nationala“ purtata la sediul Parchetului Înaltei Curti in 9 septembrie 2005?

Cine si cand a stabilit codul „Profesorul“ pentru personajul enigmatic care apare in stenogramele declasificate ale convorbirilor telefonice dintre procurorul Ciprian Nastasiu si Omar Hayssam?

De ce a fost ridicata de SRI monitorizarea cand Hayssam era inculpat pentru terorism, chiar daca fusese eliberat pe caz de boala din penitenciar si in conditiile in care existau note informative ale DGIPI care avertizau ca se pregateste fuga din tara a sirianului?

Care a fost motivul pentru care procurorii, desi stiau de multa vreme de existenta unui pasaport fals pe numele lui Hayssam, nu au anchetat aceasta infractiune?

Ce l-a determinat pe Traian Basescu sa colaboreze „TOP SECRET“ cu Mohammed Yassin si sa-l trimita pe acesta sa negocieze pentru eliberarea celor trei jurnalisti, la Bagdad, cand liderul Ligii Arabe din Romania, conform declaratiilor ramase de la fostul sef al SRI, Radu Timofte, era de mai multa vreme in atentia SRI?

La ce data a fost imputernicit Yassin sa se prezinte la Bagdad, in procesul inculpatului Mohammad Munaf, ca imputernicit personal al presedintelui Traian Basescu?

În noiembrie 2005, Serviciul de Paza si Protectie si-a sporit efectivele pentru protejarea fiicei presedintelui Traian Basescu.
/* (c)AdOcean 2003-2009, f5web_ro.cotidianul.ro.HOME.HOME pagini.box 300x250 */
ado.slave(``adoceanrealitaterotbpnlpiold``, {myMaster: ``gaGavI9tozPv96Lu.NOV.i3wjD4xZJB1UyDPHVSGnDX.p7`` });
if(typeof adoceanrealitaterotbpnlpiold==``function``) {adoceanrealitaterotbpnlpiold();}


SPP a motivat ca a fost vorba despre „o analiza privind factorii de risc“. Cine si cum a amenintat atunci familia prezidentiala in conditiile in care Omar Hayssam se afla in penitenciar?

A existat un troc intre asa-numitii atentatori si presedintele Basescu? Privea acest troc eliberarea lui Hayssam?

Care au fost motivele pentru care fostul ministru al Justitiei Monica Macovei, apropiata a sefului statului, a decis, in 5 decembrie 2005, sa nu transmita Statelor Unite ale Americii cererea de extradare admisa de Curtea de Apel Bucuresti?

În fine, de ce corpul diplomatic al Romaniei, aflat in Irak, l-a predat rapid si fara explicatii americanilor pe Mohammad Munaf, la putin timp dupa ce acesta fusese eliberat odata cu jurnalistii? La acel moment, Munaf nu era invinuit de complicitate la rapire. Ce ordin a dat seful Celulei de Criza de la Bucuresti catre ofiterii SIE aflati in Irak pentru ca Munaf sa „dispara“ din ecuatia anchetelor ce urmau sa se deruleze in Romania?

Hayssam ii cere „Profesorului“ sa-si tina cuvantul
Hayssam ii solicita printr-o scrisoare doctorului Yassin sa ii ceara lui Basescu sa-si respecte intelegerea si ii ofera asigurari acestuia ca el nu-si va incalca promisiunile. Scrisoarea publicata integral de „Jurnalul National“ a fost trimisa doctorului, din arest, de catre Omar Hayssam. Cea mai mare spaima a sirianului este ca dosarul va ajunge in instanta si ca acolo totul va deveni public, inclusiv intelegerea mediata de Yassin, intre Omar si Basescu. Totodata, Hayssam relateaza pe larg cum a refuzat sa dea o declaratie in dosarul „rapirii jurnalistilor“ si cum l-a tot amanat pe procurorul de caz, Ciprian Nastasiu, la cererea lui Basescu si Yassin. Omar afirma ca a refuzat sa raspunda intrebarilor anchetatorilor deoarece Yassin nu ii transmisese inca ce s-a stabilit la Cotroceni ca ar trebui sa declare, conform unei intelegeri anterioare. Omul de afaceri sirian ii ameninta voalat pe cei doi ca daca nu va primi nici un raspuns va face publica toata intelegerea existenta. În cele din urma, intelegerea se pare ca a fost respectata si de catre presedintele Romaniei, si de emisarul sau oficial, doctorul Yassin, intrucat omul de afaceri sirian a plecat din tara dupa inceperea procesului, fara sa faca vreo declaratie la dosar. Documentul a fost scris in araba si tradus de un traducator autorizat si se afla la dosarul „rapirii jurnalistilor“.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000