Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Revelion pe Valea Fitelor

Revelion pe Valea Fitelor

Nici nu am intrat bine, cu degetele de la picioare, in 2009, ca presa a si luat intre dinti ciolanul unui subiect plin de maduva. Sambata, mai mult mort decat viu, de oboseala si somn, dupa un zbor dificil de la Atena la Bucuresti am dat geana pe la televizor sa vad ce se mai intampla.
Nu micuta (ca presiunea la gaze) mi-a fost mirarea cand am vazut ca un grup compact de cetateni seriosi ai tarii noastre, printre care se numarau un reprezentant al societatii civile, un psiholog si un politist cu grade mari, tocau marunt la Realitatea Tv un subiect care arde inteligenta la talpi de multi ani. E vorba de megaaglomeratia de pe potecuta asfaltata care duce pe Valea Prahovei, transformata de ani buni in Valea Fitelor de Prost Gust. Acum, nu vreau sa creada lumea ca ma uit la Sinaia ca ursul la Nutella si vulpea la agurida (exista o inadvertenta maxima in povestea asta cu vulpea care zice ca-s strugurii acrisori.
Unde epiderma mea au auzit astia ca vulpea se hraneste cu struguri de au scos pe piata zicala asta tampita?) dar pentru mine, si poate si pentru altii, Valea Prahovei nu are nimic special care sa justifice efortul de a sta ca boul baltii cinci ore in coloana pe drumeagul care duce de la Bucuresti pe Valea Placerilor Hibernale. Sinaia, Poiana Brasov, Busteniul si Predealul au devenit un fel de Bulevardul Magheru al Romaniei de iarna, unde iese lumea mai cu mot sa fie vazuta. Partiile sunt aglomerate ca metroul la sapte dimineata, prin restaurante, daca nu cunosti zona, te faca ospatarii la buzunare mai rau decat te face guvernul cu impozitele si in general, nu prea exista motive clare care sa justifice buluceala totala de pe Valea Prahovei.
Hai sa stam inclinati ca gradul doamnei Vasilica Mormoloc din Gura Ocnitei si sa luam o gura de adevar. Inghesuiala de pe Valea Prahovei, si mai nou din zona Bran-Moeciu, vine din snobism si spirit de turma. Gandirea rudimentara a multor romani nu poate sa conceapa faptul ca iarna poate fi la fel de profitabila la Gura Humorului, pe partiile de la Paltinis sau de la Cheia, si daca tot ai chef sa te duci la munte doar ca sa-ti muti burta dintr-un loc in altul, poti foarte bine sa o iei usurel spre Moldova, sau spre Banat ca sunt drumurile mai libere. Sau mai simplu. Iei frumusel avionul pana la Munchen, inchiriezi o masina de acolo si o tai pe partiile din Austria, unde e de zece ori mai bine in aceiasi bani. Si Predealul si Sinaia s-au umput de vile, vilisoare si casute de vacanta facute de imbogatiti peste noapte, care au imaginatie cat are furnica lapte.
Si pentru ca snobismul in Romania e mai mare decat taxa de prima inmatriculare e normal ca ei sa fie urmati de toapele care vin la munte sa-si etaleze treningul de firma (calcat la dunga), perfect asortat cu pantofii cu cioc (in cazul lui) sau blana costisitoare, din care ies mainile cu degetele rosii, de taranca pusa prima oara pe tocuri, dar pe care stralucesc inele cu pietre ostentative si scumpe. Pana la urma, mintea romanului cu bani facuti cu multa transpiratie si putina inteligenta functioneaza precum cainele legat de funie. Doar in jurul cotetului. Vara la Mamaia, iarna la Sinaia, ca acolo ii e toapei bine si cald la portofel. Nu conteza ca in doua ore esti la Roma, la Viena, la Salzburg, sau oriunde doreste intestinul tau si ca iti poti face un concediu de exceptie pe aceiasi bani, dar la alte standarde. Snobismul sa traiasca.Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000