Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Premierul StoloBoc

Premierul StoloBoc

Dupa ce l-ai vazut lacrimand pe Traian Basescu pe umarul unui Stolojan doborat psihic de sondajele electorale care-i indicau un esec spectaculos in fata lui Nastase, nu-l mai crezi nici daca-l vezi doar intristat de noua defectiune a singurului sau prieten – daca e sa dam crezare ideii ca presedintele are prieteni.
Evident, intrebarea va continua sa persiste atata timp cat dublul defector se va mai afla in prim–planul scenei politice – inteval care cred ca se va mai masura doar in luni. Oricum, explicatiile pe care a incercat sa le dea odata cu anuntul abandonului sunt demne de tot hazul. S-a inteles ca, sensibilizat de apelul prezidential de a se da sanse tinerilor politicieni, a facut gestul doar in scopul de a lasa tara pe mana unui tineret promitator. Daca acesta este Boc, mi-e greu sa mai inteleg ceva.
Mai degraba cred ca episodul trebuie filtrat prin tensiunile tot mai mari acumulate in sanul partidului democrat liberal, unde vechii democrati s-au vazut concurati si coplesiti, de veneticii liberali. Nu numai ca principala functie a fost data de Basescu unui „strain”, dar gruparea sa vine sa inhate si cam multe portofolii ministeriale. Pe de alta parte, ordinea brutala pe care incearca sa o faca presedintele in partid, punand etichete pe capul veteranilor este un alt motiv de nemultimiri. Iar nominalizarea lui Boc pare a avea doar rostul de a face sa se mai calmeze tensiunile. Ar mai fi si o alta explicatie: Stolojan a fost de la bun inceput „calul troian” pe care Basescu a incercat sa adoarma vigilenta social-democratilor, acceptand un guvern facut la paritate intre cele doua partide condus de „unul din afara” – Stolojan nefiind perceput nici de ai lui Geoana ca fiind de-al lor. In sprijinul acestei ipoteze vine si argumentul faptului ca decizia retragerii lui Stolojan fusese luata inca de sambata, inaintea parafarii acordului de parteneriat, acord pe care un premier democrat „suta la suta” l-ar fi putut periclita. Asa, lui Geoana i-a fost servit un ou fierbinte pe care acum nu mai are cum sa-l lase din mana fara a sparge intelegerea si a genera resentimentele pesedistilor care s-au vazut deja in barca puterii, dupa cei patru ani de post negru. Cu siguranta ca negocierile ar fi decurs altfel daca Basescu il numea, de la prim inceput premier pe Boc.
Cu lipsa sa de tact devenita celebra, Basescu a mai pus si de data asta niste sare pe ranile produse de haturile cu care-si struneste partidul. A spus, franc, ca in Paridul Democrat n-a prea reusit sa gaseasca personalitati de anvergura lui Stolojan, cu care sa-l inlocuiasca pe acesta, dand de inteles ca „solutia Boc” a fost una circumstantiala. Cu alte cuvinte, nici Blaga, nici Videanu, nici Berceanu – ca sa pomenim doar cateva dintre „varfurile” crescute la umbra sa – nu sunt compatibili cu ideile sale despre ceea ce trebuie sa insemne un autentic premier. O jignire mai mare poate fi cu greu imaginata pentru un partid cu oameni stresati si inhibati de controlul dur pe care-l exercita asupra lor seful statului. Intre libertatea fata de cel care a facut din ei reprezentantii celui mai important partid al neamului si orgoliul de politicieni care au trudit pe ogorul electoral se produce o falie pe care Basescu va gasi cu greu mijloacele prin care sa o faca mai putin riscanta pentru cei care populeaza acest teritoriu.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000