Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
E bine de stiut in Istanbul

E bine de stiut in Istanbul

Instanbul

 E bine de stiut in Istanbul
Nu cumpăra nimic din zona Sultanahmet. Nici măcar o înghetată. Totul e scump.

Nu sta la terasele unde chelnerii au uniformă. Sunt scumpe.

Dacă vrei un hotel ieftin si în centru, alege Tuna Hotel. Wi-Fi, terasă si Hassan, poreclit “no problem, my friend”. Esti aproape de Galata, iar în zonă sunt o multime de autoserviri si bufete unde poti mânca ieftin.

Descarcă o hartă a metroului pe telefon. O hartă actualizată din 2015.

Nu refuza ceaiul. E tare, bun şi ieftin, iar uneori e din partea casei.

Fenerul merită vizitat. Este o zonă pitorească, cu biserici ortodoxe, străzi pietruite şi înguste, cu o moscheie frumoasă – Yavuz Selim, una dintre cele mai vechi din Istanbul.

Nu lua saorma din locurile unde au si carne de miel. Folosesc acelasi cutit si aromele sar dintr-o parte în alta.

Neapărat de încercat produsele de patiserie: cu brânză, carne sau unt.

Pe strada Kible Çeşme găseşti un mic bazar cu preţuri mai bune decât în Marele Bazar.

Un Istanbul Kart face viaţa mai uşoară. Poate fi folosit la orice mijloc public de transport: tramvai (metrou), autobuz, feribot.

Istiklal Street – celebra stradă cu tramvaiul roşu care duce către Piaţa Taksim – e aglomerată şi scumpă. De fapt, toată zona colcăie de turişti şi rareori găseşti o băutură sub 10 Lire.

Iei feribotul de la Eminönü (lângă Podul Galata) până în partea asiatică (Üsküdar), iar de aici autobuzul 15C până pe dealul Çamlica pentru o panoramă asupra orasului.

Unul dintre cele mai frumoase locuri le-am găsit la Cetatea Rumeli. E plină de istorie, e bine întretinută si are o priveliste impresionantă asupra Bosforului.

Traseul a fost stabilit de acasa, pentru a nu omite vreun obiectiv turistic important. Prin urmare am vizitat absolut toate moscheile (Moscheia Albastra, Soliman Magnificul, Selim, Baiazid, etc). Am vizitat bazarul, care este imens si de unde iti poti cumpara de la bijuterii extravagante, la genti si haine (copii fidele ale unor case de moda renumite). Am mai vizitat Biserica Sfanta Sofia, podul Bosfor, podul Galata, universitati, ruine, litoralul Marii Marmara, restaurante cu specific, etc.

M-au atras foarte mult cultura locuitorilor, istoria orasului, faptul ca este un oras extrem de curat si sa nu mai spun de mancare turceasca (ce este un pic greoaie pentru o persoana care nu este invatata sa manance mult, dar este de-a dreptul delicioasa). Mi-au mai placut zona litorala, podul ce leaga Europa de Asia, magazinele de langa pod, de unde poti comanda mancare de peste sau fructe de mare foarte proaspete (ti se aduce acvariu langa tine si iti alegi din ce vrei sa ti se prepare mancarea).

Croaziera pe Bosfor

O plimbare cu un vapor cochet ori cu o şalupă (preferată de localnici), la asfinţit, atunci când muezinul cheamă oraşul la rugă este tot ce ai nevoie după o zi în care ai cutreierat Istanbulul la pas. Pentru a merge într-o croazieră pe Bosfor, mergi până la staţia de tramvai Eminomu. De aici pleacă toate vapoarele iar duminica ori în zilele în care turcii au liber este forfotă mare. Preţurile pentru o promenadă încep de la 5 YTL (aproximativ 10 RON) şi, timp de aproape 90 de minute vei admira cele mai importante obiective turistice din Istanbul: Palatul Dolmabahce, Turnul Galata, Moscheea Ortakoy, Podul Bosfor.

Moscheile şi cântecul muezinului

Istanbulul are nu mai puţin de 2831 de moschei, dintre care 18 foarte mari, pe care merită să le vizitezi pentru că fiecare este specială. Moscheea Albastră, cu cele 21000 de plăci ceramice albastre din interior dar şi cu şase minarete, Moscheea Imperială Fatih, situată pe una dintre cele şapte coline ale Istanbulului, Moscheea Ortakoy – construită în stil baroc, pe malul Bosforului ori Moscheea lui Suleyman Magnificul – cu domul în cascadă, cele patru minarete şi zece balcoane (indicând faptul ca Suleyman era al 4-lea sultan al Istanbului şi al 10-lea în dinastia otomană) sunt edificii de neratat. Nu uita însă ca înainte de a intra într-una dintre aceste moschei să te descalţi şi să-ţi acoperi umerii şi capul.

Pentru turcii de pretutindeni însă, cea mai importantă moschee este Eyup, locul unde este înmormântat companionul lui Mohamed. Vinerea, cea mai importantă zi din săptămână pentru musulmani, vin în pelerinaj sute de credinciosi, Moscheea lui Eyup fiind considerat al  patrulea loc sfânt din Islam, după Mecca, Medina si Ierusalim. În spatele moscheei, pe un deal, se întinde un cimitr in vârful căruia se află un punct de belvedere asupra Cornului de Aur.

Istiklal Cadessi

Pornind de la Turnul Galata până în Piaţa Taksim, se întinde o arteră pietonală foarte populară printre turişti şi localnici – Istiklal Cadessi sau Strada Independenţei. O vizita în Istanbul nu e completă fără o promenadă aici unde aroma de narghilea şi de castane coapte, spectacolul oferit de vânzătorii de îngheţată, zecile de magazine de artizanat ori buticurile chic unde găseşti mătăsuri fine îţi vor încânta simţurile. Istiklal Cadessi nu e doar principala rută comercială din Istanbul; aici se găsesc biserici catolice, sinagogi, consulate însă atracţia principală este tramvaiul de epocă. Tramvaiul rosu nostalgic, este simbolul Istiklal Cadessi pe care o traversează aproape zi de zi, încă din secolul al XIX-lea (cu o pauză de 30 de ani, din 1960 până în 1990).

Palatele şi cetăţile Istanbulului

Fie că te plimbi prin cele trei grădini ale Palatului Topkapi (resedinta permanentă a sultanului) ori că admiri Bosforul de la una dintre impunătoarele porti ale Palatului Dolmabahce ori de vrei să ai o panoramă asupra Istanbulului si a podurilor sale de pe zidurile fortăretei Rumeli Hisari – pe partea europeană sau să admiri Marea Neagră si Bosforul de la Anadolu Kavagi -veche cetate genoveză, vei fi coplesită de frumusetile locului. În zecile de camere ale Palatului Topkapi vei descoperi bijuterii din aur si pietre pretioase, monetăria… Tot aici se păstrează sabia lui Stefan cel Mare, toiagul lui Moise, mâna lui Ioan Botezătorul si chiar barba profetului Mahomed. La Dolmabahce, pe lângă Muzeul Ceasurilor, care se găseste în acest complex, vei fi uluită de podoabele ce se găsesc în interiorul palatului – cel mai mare candelabru din cristal de Bohemia din lume, care cântăreste 4 tone, celebra scară de cristal de Baccarat si acaju, covoare vechi de 150 de ani, din piele de urs – cadou de la tarul rusiei, sala de ceremonii. Tot aici se află camera în care, pe 10 noiembrie 1938, la ora 9:05 a murit Kemal Attaturk – primul presedinte al Turciei moderne.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!

Maria Dumitrescu

Un ghid complet de a descoperi istoria si frumusetile orasului Istanbul. Descrierea te indeamna sa cauti o agentie si sa-ti faci rezervarea unei vacante in aceasta zona. Multumesc pentru toate aceste detalii. Sunteți un adevarat GHID
+6


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000