Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
AUTOPORTRET

AUTOPORTRET

Sunt un nume de om.Si eu cred ca sunt,ca exist.Ma simt adanc,ma gandesc,ma vreau.Sunt o realitate,o faptura omeneasca,o fiinta cu insusiri complexe,ceva asemanator unei paduri seculare,cu izvoare si taine,mereu noi si mereu altele,sunt un om viu cu ganduri,cu doruri si aspiratii,acum impacat,acum trist cat muntele Gogotei.
Poate pentru cei din afara am fost si poate sunt un obiect,o piatra,un copac sau un instrument oarecare si nici atat,o abstractiune,un nume, adica doua cuvinte acoperind un obiect.
Vad ca se apropie oamenii de mine;indiferenti sau uniform,cum se apropie de vecinul meu sau de oricine.Pentru ei,eu sunt,dar pot sa nu fiu,ca o brazda de pamant,fara realitate si fara chip propriu,fara suflet,fara durere si cantece,pot sa fiu unul sau pot sa fiu altul.Ce trista e conditia umana!
Intr-o lume in care cvasitotalitatea oamenilor surad conciliant,vor sa fie pe placul covarsitoarei majoritati a semenilor lor,societatea a atins punctual pieirii sale si atunci,pentru impodobirea lumii faptelor,comite si tolereaza efractii in perimetrul cultural.
Datorita triumfului pe care il creeaza o opinie publica de cateva ori pe zi falsificata de un grup de conducatori decerebrati,omul cinstit cu greu isi mai aude propiile cuvinte.Cat priveste libertatea este permis si privilegiat intotdeauna cel ce minte si traieste in fals.In mijlocul acestei barbarii,in plin infern al pacii(2008)eu traiesc si caut din toate puterile mele sa nu ies din umanitate,pentru ca nu vreau a muri decat cum m-am nascut…un OM!Cer mult sau putin,vreau prea mult de la destin?Eu cred ca nu.
Este adevarat,de foarte mult timp imi pun intrebarea:este oare viata omului expresia deziluziei,cand raporteaza concretul imperfect la ideal?Semnificativ pentru spiritual european(si romanesc totodata) pe care il intrupeaza,cred ca omul nu trebuie sa se sperie de esecuri.Daca logosul istoriei a ratacit si nu si-a gasit caile in acest din urma inceput de veac haotic,este limpede pentru orice minte lucida ca forma pe care a asumat-o a fost negatia,ducand la nihilism.
Intr-o lume in criza ca cea de azi,este nevoie de o alta ontologie.Pentru aceasta nu este nevoie de o inteligenta supra-umana ci de o alta orientare a spiritului.
S-a constituit o ontologie a neantului si una a disperarii.Cred ca e bine sa luam fata de om,de lume si de viata,o atitudine afirmativa si creatoare.De ce negatie si nu afirmatie?
Libertatea de a alege axiomele in stiinta si cea de a nascoci sisteme de organizare in haosul social,ii da puterea omului virtuos si intelept de a infrange nihilismele si de a instaura o a treia lume dincolo de cea reala si dincolo de cea tehnica.In lumea in care traim astazi,erotica e fara rost,e in neoranduiala,iar dezmatul mai are sens.Fara jocuri cabotine,fara a ma pune nicicand in paranteza, mi-am construit in constiinta mea o neliniste ctitoriala,de a misca spiritul in lumea normelor si de a-l pune in dialog cu revelatia.Astfel am ajuns sa gandesc teologal si am reusit sa mut in canonul ratiunii mele misterele crestine.
Prin har Dumnezeu a comunicat omului patru proprietati ale lui:fiinta,eternitatea,bunatatea si intelepciunea.
Ce se vede daca ne uitam mai atent la aceste patru proprietati!Primele doua(fiinta si eternitatea)tin de esenta noastra,in timp ce urmatoarele doua(bunatatea si intelepciunea)ne angajeaza,ne cer sa punem si noi ceva pentru a acoperi cele patru proprietati pe care Dumnezeu ni le-a comunicat.Aici,cred eu,e jocul care poarta numele de participare,salvare.Fiinta si eternitatea sunt chipul lui Dumnezeu in noi,sunt atribute ale lui care se rasfrang asupra noastra;bunatatea si intelepciunea sunt asemanarea lui Dumnezeu pe care noi trebuie sa o dobandim prin investitie personala.
Suntem dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu in sensul ca avem sigiliu divin asupra noastra si un spatiu de joc inlauntrul caruia,prin libertatea noastra asumata,prin initiativa noastra,prin efortul si vointa noastra ajungem sa semanam cu Creatorul.Chipul ti se da,asemanarea se dobandeste.Harul este proiectat asupra omului in spatiul in care se misca, in asa fel incat sa nu compromita inzestrarea,ba dimpotriva,pentru a adauga asemanarea.Acest efort de asemanare e un efort de crestere spre superiorul uman,la care ar trebui sa nazuim cu totii.
Poate auzind aceste cuvinte si ganduri va veti intreba cine sunt eu!
Oamenii cred ca stiu mai mult decat mine.De aceea m-au judecat cu usurinta.
Cine sunt?Rascruce de-ntrebari si aspiratii.Cand eram copil parca ma stiam mai bine;soarele si apele,florile si jocul ma satisfaceau.Viata imi parea o gradina a bucuriei si indemnului.
Acum lucrurile si oamenii ma atrag nu mai putin ca-n trecut,dar in alt fel;ma atrag prin secretul naturii lor,prin destinul lor.
Vreau ca totul sa fie armonios si echilibrat;simt acestea in sufletul meu.
Ce fel de om sunt?Nu pot trai oricum.Poate cer prea mult,poate aspiratiile mele trec dincolo de hotarele omului!Cine este in mine si ma indeamna mereu catre zari tot mai departate,tot mai pure?
Si totusi ma cred nealterat,inca fraged,fara ghimpii unei vieti de truda.Lumea m-a purtat in felul ei,dar eu am ramas in felul meu.
Simt in mine doi oameni:unul care creste continuu pe marea linie a spiritului si altul care sta prins de concret,de trecator,de aparente.Ii traiesc pe amandoi: pe primul din structura,din vocatie,pe cel de-al doilea dintr-o nevoie imediata.Cat de frumos ar fi de-as putea trai asa cum ma simt in inima fiintei!
Sub aparenta mea fizica,lumea poate crede ca se ascunde un caracter dur…un caracter rigid.Dar cat de inselatoare pot fi aparentele!
Fire subtiri de matase,coarde sensibile la cea mai mica atingere,transparenta de petala alba,frumuseti ascunse,mereu altele si tot timpul pure.Starea originala a vietii mele interioare a suferit la orice atingere cu lumea si viata,da nu s-a alterat niciodata.
Viata,asa cum o traiesc cei mai multi dintre oameni,nu am ce face cu ea;sa stau la coltul strazii in intuneric,sa astept sa treaca cineva sa-l lovesc pe furis,ca apoi sa strig:sariti ca ma omoara!
Nu,nu pot accepta o astfel de viata.Daca aceasta inseamna umanitatea noastra,nu doresc sa fac parte din ea.As vrea mai bine sa fiu un copac,un mesteacan pe varfuri,mangait de aripile zefirului si razele stelelor din August.
Am vrut si am reusit sa ajung un om de buna credinta.Aceasta trasatura de caracter ma face sa-mi traiesc zilele ca un copil,fara resentiment si fara viclenie.Nimic in lume n-am urat mai mult decat violenta.Actualmente ma cred un bun crestin si crestinismul este o religie a blandetii,a respectului fata de aproapele tau.Chiar daca ti-e opozant in opinii,il infrunti cu argumente,nu cu gloante.Dar din pacate,Dumnezeu stie daca omenirea se va vindeca vreodata de violenta.Teribila boala!
Nazuiesc catre o viata mai buna pentru mine,pentru oamenii pamantului acesta si caut o alta lume in lumea noastra infirma si tragica,aceea a unui cer care isi revarsa luminile,a unui pamant inviorat de un spirit nou si peste care domneste DRAGOSTEA SI DREPTATEA.
Imi doresc o lume de armonie si puritate si cred ca am reusit sa gasesc singura cale prin care noi oamenii sa reusim a fi fericiti si impliniti:curatenia inimii.
Sunt sigur si viata mi-a demonstrat-o:curatenia inimii consta in a vrea un singur lucru-IUBIREA ADEVARATA!

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000