Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Lacul din Romania care detine 3 recorduri mondiale. Apa lacului detine proprietati unice in intreaga Europa!

Lacul din Romania care detine 3 recorduri mondiale. Apa lacului detine proprietati unice in intreaga Europa!

lacul ursu sovata

 Lacul din Romania care detine 3 recorduri mondiale. Apa lacului detine proprietati unice in intreaga Europa!
Lacul din Romania care detine 3 recorduri mondiale. Apa lacului detine proprietati unice in intreaga Europa!

Trei recorduri mondiale definesc Lacul Ursu din staţiunea Sovata, judetul Mureş, informează Business Magazin.

Lacul Ursu ste cel mai mare lac helioterm din lume, este singurul lac cu apă sărată înconjurat de o vegetaţie bogată, lucru datorat solului vulcanic depus în timp, şi este singurul lac natural din lume despre care se cunoaşte, fără nici o indoială, data exactă la care s-a format, informează Business Magazin.

Este vorba de anul 1875, când, la 27 mai, a avut loc o prăbuşire de teren, creându-se astfel o formaţiune geologică, de natură carsto-salină.

Lacul Ursu şi-a primit numele după forma sa, asemănată cu o piele de urs. Se află la o altitudine de 502 m, pe un munte de sare de 3 km adâncime. Lacul are o suprafaţă de 40.235 m, adâncimea de 18,10 m, lăţimea de 170 m şi o salinitate medie de 250g/l. Lacul este înscris în lista monumentelor naturale ale României.

Apa lacului deține proprietăți unice în intreaga Europă și este recomandată pentru băi de aproximativ 20 -30 de minute (10 – 15 minute pentru copii), pentru tratarea diferitelor afecțiuni reumatice, endocrinologice sau cardiovasculare. Nămolul care se formează pe fundul lacului este și el folosit în diverse tratamente.

Fenomenul de heliotermie al lacului, a fost descoperit în jurul anului 1900, fiind determinat de “stratificațiile concentrațiilor saline ale apei lacului și încălzirea inegală a acestor straturi de către radiația solară”.

Având o greutate specifică mai mică, apa dulce se întinde pe suprafața lacului, formând un strat de câțiva centimetri grosime. Primăvara, straturile sărate inferioare (1,40 — 2,50 m) se încălzesc sub acțiunea razelor solare, până ating 40-50 grade Celsius (la sfârșitul lunii iunie). Apa sărată, datorită greutății sale specifice mai mari, nu se ridică la suprafață și își păstrează căldura înmagazinată până la mijlocul sezonului de vară. În vara anului 1900, la o adâncime de 1,32 m lacul avea temperatura de 71 grade Celsius. În anii următori, datorită creșterii numărului de vizitatori, temperatura apei nu a mai atins această valoare. În condiții optime la data deschiderii lacului pentru public, temperatura maximă ajunge la 50-55 grade Celsius. În timpul verii, temperatura apei scade treptat.

Stațiunea Sovata este renumită și pentru alte puncte turistice: Muntele de sare – în spatele Lacului Roșu și Lacului Verde, Pârtia Aluniș, Lacul Negru – primul lac al Sovatei format în anul 1710 prin surparea unei ocne și Izvorul Ghera – pe locul unde se aflau primele băi sărate din stațiune. În 1884 Sovata a fost atestată oficial ca stațiune balneară.

"Acest fenomen de heliotermie face ca Lacul Ursu să fie cel mai important din Sovata, și nu numai în Sovata, ci la nivelul Europei și chiar a globului, este un fenomen unicat. Sunt foarte puține lacuri care prezintă acest fenomen de heliotermie, Lacul Ursu fiind cel care are cel mai pronunțat efect (…) Lacul Ursu este cel mai important din stațiune nu numai din cauză că este cel mai mare, atât ca suprafață, cât și ca adâncime, ci este cel mai important deoarece prezintă cel mai pronunțat fenomen de heliotermie. Fenomenul de heliotermie a fost cercetat, studiat intens de institutele de specialitate din țară, un exponent care realizează o comasare a tuturor cercetărilor și dau acceptul pentru a se putea folosi sau a nu se putea folosi un zăcământ mineral fiind Institutul Național de Balneologie, cu sediul în București", a declarat directorul SC Balneoclimaterica SA Sovata, Fulop Nagy Janos.

Acesta a spus că după cercetările care s-au făcut a rezultat că Lacul Ursu prezintă fenomenul de heliotermie, ceea ce înseamnă că la sfârșitul perioadei lui de încălzire, adică pe la mijlocul sau sfârșitul lunii iunie, temperatura apei la adâncimea de 1,5 metri, acolo unde este termoclima lacului, poate să ajungă la 50 de grade Celsius. După deschiderea sezonului de balneație, adică la sfârșitul lunii iunie, starturile din lac se omogenizează, apa ajunge la 33-34 grade, iar apoi urmează încontinuu să se răcească, mai ales din luna august, când încep nopțile răcoroase.

Pentru conservarea căldurii lacului, Fulop Nagy Janos a spus că scăldatul este permis doar în anumite perioade ale zilei, dar niciodată înainte de ora 10,00, și numai într-o anumită porțiune a lacului.

Urmare a studiilor care au fost efectuate de către multe specialități și cu întindere îndelungată în timp, au rezultat niște concluzii care s-au înglobat în instrucțiunile privind exploatarea Lacului Ursu, în scopul protejării și păstrării fenomenului de heliotermie. Văd că în ziua de astăzi foarte mult accent se pune pe protecția mediului, dar sunt convins că în aceeași măsură și înainte de 1989 se punea accent pe aceste aspecte, chiar dacă ele nu se numeau în mod explicit protecția mediului. Deci atunci când instituțiile de specialitate au cercetat acest fenomen, toate s-au concentrat pentru a se elabora acest studiu privind instrucțiunile de exploatare care trebuie respectate.

Lacul nu poate fi utilizat înainte de ora 10,00, în fiecare zi, nu poate fi utilizat după ora 18,00.

Între ora 13,00 și 15,00, zilnic, se păstrează o pauză de îmbăiere datorită faptului că la orele respective expunerea la razele soarelui asupra luciului de apă este maxim, iar în aceste două ore se întâmplă primenirea, împrospătarea apei: din acea zonă nefolosită a lacului vin curenții care aduc în permanență apă proaspătă, neutilizată’, a arătat Fulop Nagy Janos.

Lacul Ursu este un monument al naturii, unic in Europa si de mare importanta in tara noastra dintr-o multime de motive, corespunzand categoriei a III-a, ca rezervatie naturala de tip mixt. Fiind in apropiere de Sovata, recounoscuta ca si zona predilecta pentru vacante, dar si pentru tratamente naturale, Lacul Ursu este foarte usor accesibil. Daca optezi pentru cazare in Sovata pentru vacanta ta, atunci trebuie sa vizitezi si Lacul Ursu.

Rezervatia naturala

Inclus intr-o rezervatie naturala, Lacul Ursu este centrul unei zone naturale de exceptie. Pe o suprafata imensa, de 79 ha, rezervatia naturala este formata din masive de sare, dar si din andezite si amfiboli. Formarea lacului nu a fost insa una normala, ci mai degraba accidentala, dat fiind faptul ca, in urma probusirii unei zone de exploatare a sarii, a rezultat un spatiu ce s-a umplut cu apa paraielor locale.

Ca rezervatie naturala, zona nu este apreciata numai pentru lacul de exceptie format aici si pentru combinatia interesanta de roci, ci si pentru speciile de flora. Padurea din jurul lacului este una mixta, ingloband un numar mare de specii de arbori de toate felurile. In afara de acestia, speciile ierboase sunt de asemenea de admirat, mai ales florile, cum sunt Papucul doamnei si Crinul de padure.

Unicitatea lacului si beneficiile aduse

Lacul Ursu este asadar un lac heliotermic, fapt ce da si unicitatea lui. Combinatia de apa sarata in adancime cu apa dulce de suprafata este una surprinzatoare, dar si foarte benefica in acelasi timp. La acestea se adauga fenomenul de incalzire a apei, ce sporeste beneficiile naturale ale lacului, dar si pe cele medicale.

Mai mult decat atat, tocmai faptul ca este un lac heliotermic aduce numeroase beneficii celor care opteaza pentru tratamente la Lacul Ursu. Astfel, cei care sufera de afectiuni reumatismale, metabolice, endocrine, neurologice sau ginecologice pot avea aici parte de cele mai bune tratamente naturale, incluse intr-o scurta vacanta, intr-un peisaj de vis.

Lacul Ursu este unic in Europa, motiv pentru care atrage atat turisti romani, cat si straini. Statiunea Sovata, de care apartine lacul, nu este numai una in care aleg sa vina cei care au nevoie de tratamente, ci si un loc perfect pentru vacante linstite si relaxante in mijlocul naturii. Rezervatia naturala a Lacului Ursu ofera cadrul perfect pentru un concediu plin de sanatate in inima naturii.
Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000