Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Buzaul, printre cele mai sarace si corupte judete din Romania

Buzaul, printre cele mai sarace si corupte judete din Romania

judetul Buzau

 Buzaul, printre cele mai sarace si corupte judete din Romania
EXCLUSIV Darren White, fost sef US Secret Service, Europa de Est: „Sunteti sigură că voi mai fi invitat în România după acest interviu?” – VIDEO

La mai bine de un an de zile de la finalizarea mandatului de sef al US Secret Service – regiunea Europa de Est, Darren White a acordat un interviu în exclusivitate pentru PoliticScan în care vorbeste despre coruptia care sufocă România, despre încercarea Rusiei de a discredita scutul de la Deveselu si de a-si recâstiga influenta în Europa de Est, dar si despre cei care se fac vinovati de starea actuală a tării.

Suntem alături de dl. Darren White, fostul sef al US Secret Service Europa de Est. Suntem în biroul domniei sale din Carolina de Sud, Statele Unite ale Americii. Vă multumim pentru interviu!

Vă multumesc. Mă bucur să vă văd. Sunteti bineveniti. Bun venit în casa mea!

Ati fost responsabil de întreaga Europă de Est.

Pentru US Secret Service, da. Din noiembrie 2009 până în februarie 2014.

Dar biroul dvs a fost în România.

Bucuresti, România, Ambasada SUA. Dar, pentru că eram un birou regional, eram constant în cele 8 tări care înconjoară România. Deci multe mile parcurse, multi oameni grozavi, multe prietenii. De fapt, de asta sunteti si voi aici: prietenii grozave.

„Rusilor le-ar plăcea ca în loc de SUA-România să fie Rusia-România”

Scutul de la Deveselu a fost declarat oficial functional din punct de vedere tehnic în urmă cu câteva zile. Cum va influenta relatiile externe ale României?

De câte ori ai ceva de genul unui scut antirachetă, întotdeauna vor fi oameni care vor fi încântati si oameni care nu vor fi încântati. Ca să vă răspund la întrebarea privind relatiile externe ale României, toti oamenii care iubesc pacea, toate tările care iubesc pacea, oamenii de bună-credintă vor sprijini decizia României de a-si uni fortele cu Statele Unite pentru a păstra pacea. Un sistem antirachetă precum cel realizat de România si SUA bineînteles că va fi un simbol al păcii. Acesta este marele scop al scutului, asta înseamnă să aperi, nu cum rusii ar putea sugera, că e ceva ofensiv. Nu, este un scut de apărare. Deci apără împotriva atacurilor, nu e un sistem ofensiv.

OK, dar rusii încă sunt de părere că scutul de la Deveselu este îndreptat împotriva lor. Este teama lor justificată? Sunt încă si români care se tem că scutul  de la Deveselu va plasa tara noastră în mijlocul unui conflict SUA-Rusia.

E usor de înteles. Si iată de ce: cei care se tem sau care sunt slab informati pot întelege gresit că sistemul este o sursă de conflict. Este exact invers. Apropos,  rusii nu sunt dezinformati, stiu foarte bine ce se întâmplă. Ar putea fi putină gelozie din partea rusilor când vine vorba de parteneriatul dintre România si Statele Unite ale Americii. Dacă rusii ar fi avut un scut antirachetă în România vă garantez că nu s-ar fi plâns. Deci asta e tot. Rusilor le-ar plăcea ca în loc de SUA-România să fie Rusia-România. Au avut oportunitatea să facă un parteneriat cu România, mai putin anatagonic si mai prietenos. Nu au făcut asta.

Înteleg…

De aceea americanii sunt puternici, solizi, parteneri de nădejde pentru România. Si asta creează multă invidie, desigur. Si oamenii care sunt de partea cealaltă a scutului, rusii în acest caz, vor încerca să prezinte sistemul ca ceva de care trebuie să te temi, ceva care ar putea lucra împotriva rusilor. Singurul lucru care e împotriva rusilor este că ei nu sunt în locul americanilor. Si nu e neapărat vina românilor sau vina americanilor. Mai rămâne doar o singură tară de la care poti afla răspunsul la asta…

Vorbind despre Rusia, cum comentati faptul că Rusia încearcă să recâstige influenta în întreaga Europă de Est? (Ungaria, Moldova, Ucraina). Practic România este înconjurată de tări care se ghidează mai mult după politica Moscovei…

La suprafată ar putea părea asa, dar trebuie să vă amintiti si că România este înconjurată de tări NATO. Deci ar fi de înteles de ce Rusia ar vrea să îsi crească influenta, pentru că unul din liderii mondiali, presedintele Obama, a spus că Rusia este o putere regională si nu una mondială. Nu cred că rusii au înteles corect această declaratie si vor să îsi umfle muschii ca reactie la mai multe politici americane care sunt în vigoare acum. Deci când vezi ce se întâmplă în Ucraina, când vezi influenta Rusiei în Republica Moldova, Ungaria si alte câteva locuri, chiar si în Siria si Turcia, îsi dai seama că nu vor să simtă că au fost „redusi” la o putere regională, de la o putere mondială. E firesc să vedem rusii răspunzând si reactionând si nu se va termina foarte bine pentru ei din cauza sanctiunilor economice, din cauza altor lideri mondiali care i-au pus la colt pe rusi, din cauza deciziilor luate, probabil pe baza unor sfaturi gresite.

„Când românii merg la vot e ca si cum li se spune "Alegeti-vă otrava!"

A trecut un an de când Klaus Iohannis este presedintele României. Cum vedeti România după acest an?

Asa cum spunem noi americanii: juriul încă deliberează. Este probabil prea devreme pentru a trage concluzii fată de actualul presedinte Iohannis, cred că e corect să îi dăm o sansă reală, hai să nu ne grăbim să judecăm. Legat de asta, România are un rol de jucat, dar partenerii României trebuie să îl întâlnească pe presedintele României la jumătatea drumului. Deci nu m-as grăbi să dau un verdict despre presedintele Iohannis, as spune să ne uităm la tabloul de ansamblu, să ne uităm cum partenerii României îl întâlnesc pe presedintele României la jumătatea drumului. Deci e o stradă cu două sensuri si nu pot să spun că sunt multe lucruri negative despre actualul presedinte al României, haideti să fim corecti si să îi dăm o sansă.

În 2015 multi parlamentari români au fost cercetati de către DNA pentru coruptie, o mică parte au fost si arestati. Credibilitatea Parlamentului este la pământ, presedintele pare coplesit de această situatie, românii cred că coruptia nu se va termina niciodată si că vor fi mereu pusi în situatia de a alege între politicieni corupti. Cum credeti că poate România câstiga lupta împotriva coruptiei?

Stiti, asta a fost o bătălie neîncetată, a fost o problemă constantă pentru România în fata comunitătii internationale. De exemplu, dacă dumneavoastră sunteti în SUA si cineva spune „hei, sunt doi români acolo”, oamenii se vor gândi automat „o, sunt infractori cibernetici, sau se întâmplă ceva coruptie acolo”. Această pată pe românii inocenti în ochii comunitătii internationale merge înapoi direct către conducerea României. Trebuie să o oprească. Sunt prea multi oameni care arată cu degetul spre România si nu se face nimic. De exemplu, recent ati văzut în presă că ambasadorul SUA i-a spus presedintelui Iohannis „Hei, ce facem cu coruptia?”. Asta cade în responsabilitatea SUA si totodată în responsabilitatea României.

Pentru că, de prea mult timp, tot ce auzi e doar vorbărie, nu s-a făcut nimic si când eu eram acolo, fiind agent regional responsabil (de Europa de Est – n.r.) din timp în timp aveam aceste discutii cu conducerea României. Problema o reprezintă cei din conducerea României, pentru că nu fac nimic în privinta asta si ce se întâmplă e că liderii politici din afara Parlamentului arată către Parlament ca fiind problema. Pentru că membrii Parlamentului sunt cu sigurantă corupti, toată lumea o stie, dar nimeni nu face nimic în privinta asta.

Eu am spus, si am fost foarte criticat pentru asta, dar este parte a problemei si parte a solutiei: cred că e jenant si cred că e nefericit că oameni din afara României trebuie să vină aici si să preia rolul conducător în lupta împotriva coruptiei. E ca si cum le-ai spune românilor atunci când merg să voteze „Alegeti-vă otrava!”. Când scapi de un membru al Parlamentului care e corupt, cel care îi ia locul e si mai corupt. Acest cerc vicios al coruptiei în România va continua.

„Aduceti britanici, americani, germani, italieni, spanioli în Parlamentul României!”

Sugestia mea a fost: aduceti un britanic, un american, un german si poate cineva din Italia sau Spania. Lăsati-i să vină si o vedeti că toată lumea va spune „oh, cineva din afara României va veni aici si va face parte din Parlamentul României pentru a stârpi coruptia”. Dacă nu faceti asta, uitati-vă unde suntem acum, uitati-vă unde eram când am făcut acele comentarii si am primit multe mesaje cu reactii de ură din partea comunitătii românesti (e vorba de un interviu acordat în mai 2014 în România, n.red.). Deci asta e o altă parte a problemei: să fii criticat când vorbesti despre solutii, cum ar fi aceea de aduce incoruptibili, americani, germani, italieni, spanioli, pentru că, acum, ce aveti în politica românească este corupt peste corupt. Dar stiti ceva? Pot să spună oricât de multe lucruri răutăcioase despre mine. Ei nu vin cu nicio solutie, nimic care să functioneze. Si stiti de ce?

Pentru că sunt încă foarte corupti. Pentru că ei nu au o solutie viabilă, singurul lucru pe care îl pot face este să mă urască, pentru că ei nu au răspunsuri. Si asta înseamnă să nu fii lider. De asta e statul corupt si va continua să fie asa, până când cineva curajos va spune „Stati asa, americanul avea dreptate! Ca să stârpim coruptia trebuie să aducem pe cineva din afara tării”.

E trist, e jenant, dar e adevărul.

Exact în acest moment în România sunt zvonuri că ministrul Justitiei nu îi va da un nou mandat Laurei-Codruta Kovesi la conducerea DNA. Cum comentati?

Stiti, ar trebui să facem două lucruri: întâi ar trebui să avem un tablou corect al performantei doamnei Kovesi si apoi ar trebui să ne întrebăm cu cine o înlocuim si de ce? Care sunt optiunile? Pentru că cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla e să o înlocuiesti pe Kovesi cu cineva care e mai putin agresiv, mai putin inteligent, mai putin determinat si care să nu fie obiectiv în lupta pentru prinderea coruptilor. Pozitia de sef al DNA e importantă, deoarece România e sufocată de coruptie. Încă o dată, când noi vorbeam despre a-i prinde pe infractori sau despre recuperarea prejudiciului unei infractiuni, am adus specialisti si România i-a respins pentru că românii erau prea corupti. Când am avut conferinta despre coruptie si confiscarea averilor, românii n-au vrut să aibă de-a face cu noi, de teamă că vom merge după „băietii răi” si am identifica prea multi politicieni si judecători corupti. E o situatie foarte tristă. România e parte a problemei, pentru că nu le-au permis partenerilor să vină si să îi ajute să facă curătenie.

De ce credeti că s-a întâmplat asta?

Pentru că cei care conduc sunt corupti, în Parlament si în alte pozitii-cheie pe tot cuprinsul tării. Dacă ei ar stârpi coruptia, atunci si-ar tăia sursa de finantare si beneficiile din coruptie. Judecătorii, procurorii, toti. Noi stim, pentru că am fost acolo (în tară – n.r.) si stim exact ce se întâmplă. De ce judecătorii, procurorii, parlamentarii si liderii României si-ar tăia sursa de finantare? Sunt concentrati să pună mâna pe orice pot.

„România trebuie să se curete!”

Ai oamenii sărmani din Buzău, agricultorii din Buzău, care fac câtiva lei pe zi doar cât să reusească să îsi hrănească familiile, iar pe de altă parte ai politicienii corupti care duc o viată de lux, trăiesc în „Stejarii” (Complexul de locuinte de lux „Stejarii” din Capitală – n.red.), conduc masini care valoarează 300.000 de euro. Stiu pentru că am locuit în „Stejarii”, deci nu inventez, nu mă iau după zvonuri, ci stiu. Am trăit acolo si am văzut ce s-a întâmplat. Stim ce se întâmplă. România trebuie să se curete! Dar nu vor, si stiti de ce? Pentru că banii circulă si circulă în mâinile oamenilor corupti care au ruinat România.

România e o tară atât de frumoasă, cu oameni extraordinari, cu o istorie extraordinară, geografia este grozavă. România are 41 de judete, eu am fost destul de norocos să ajung în 35 dintre ele: oameni grozavi! Cei mai buni oameni pe care îi poti avea în preajmă sunt cei muncitori si cinstiti. Si apoi mergi la Parlament, 85% din Parlament e corupt, toti iau mită. O stiu si ei, se supără când eu vorbesc despre asta.

Statele Unite trebuie să fie mai agresive si sunt multe feluri în care putem face asta. Trebuie să conducem aceste procese, nu doar să arătăm cu degetul spre România, pentru că americanii sunt la fel de vinovati pentru că au închis ochii: aveau o conversatie, plecau, si coruptia o lua de la capăt. Atunci când atrăgeam atentia României pe tema coruptiei, lucrurile se linisteau pentru o perioadă. Spuneau „OK, americanii cred că facem ceva împotriva coruptiei” si apoi se întorceau la afacerile lor obisnuite. Asta a fost o slăbiciune a liderilor americani.

Să nu dăm vina doar pe români, America are partea ei de vină.

Pentru că dacă românii ar afla cât de seriosi sunt americanii când vine vorba despre coruptie, atunci nu s-ar limita doar la vorbe. Românii doar vorbesc, apoi se duc în birourile lor si nu ne iau în serios.

Europa a fost afectată în 2015 de scandalul refugiatilor din Siria. În opinia dumneavoastră care este calea pe care România ar trebui să o urmeze în problema refugiatilor?

Din functiile pe care le ocupă, liderii trebuie să se pună în pozitia oamenilor care acum sunt fără case, a oamenilor care au fugit de violentă, a oamenilor care acum sunt refugiati politic si ei sunt victimele luptelor altor persoane.

Dar înainte ca România să poată ajuta alti oameni, România trebuie să se ajute pe sine.

Cu cât te poti ajuta mai mult pe tine, cu atât poti ajuta mai bine alti oameni. România trebuie să înceapă din interior. Nu încercati să treceti în afara granitelor voastre când nu sunteti pregătiti. Nu zic să fie oarbă la oamenii în nevoie, dar România trebuie să se repare pe sine mai întâi.

Pentru că, în ochii comunitătii internationale, credibilitatea României e la pământ. Si e la pământ din cauza coruptiei. O parte din asta reprezintă amprenta comunismului.

Pentru că, după căderea comunismului, România a deschis larg usa coruptiei. Si România încă mai suferă din cauza asta. Dar nu putem să ne mai scuzăm cu comunismul, pentru că asta a fost în urmă cu 30 de ani.

„Nu există o metodă 100% sigură să depistezi teroristii”


Mergând mai departe, tări precum Rusia, SUA, Marea Britanie, Franta, toti trebuie să dacă ceva, dar cred că trebuie să fie un efort colectiv, în care toată lumea se miscă în directia corectă. Există teama că sunt teroristi infiltrati printre refugiati si noi credem că asa se întâmplă. Una dintre optiuni ar fi să se acorde ajutor în locul respectiv si să construiesti facilităti în toate aceste tări bogate. Aceste tări au resurse pentru a construi tabere în care acesti oameni să trăiască, să li se asigure apă, hrană, adăpost si îngrijire medicală. Odată ce ai toate acestea, poti stabiliza situatia, ca să nu ai oameni care sunt prinsi la granita Ungariei, asa cum ati văzut că s-a întâmplat. Si oamenii au fost întorsi din drum, iar asta s-a adăugat haosului. De ce să nu-i adăpostim într-o zonă în care nu este nicio luptă? De ce să nu îi adăpostim într-un loc asa încât să permitem situatiei să se stabilizeze? Apoi sistematic, cu grijă, să te asiguri că nu te confrunti cu terorismul.

Retineti că nu există o metodă garantată 100% să spui că o persoană nu va comite acte de terorism, dar poti să reduci oportunitătile unora de a scăpa de filtre, cum ar fi teroristii deghizati în refugiati. Deci cu sigurantă poti reduce posibilitătile, oferind ajutor umanitar, fără să-ti deschizi granitele, întrebându-te cine intră si pleacă. România poate participa la asta, dar încă o dată, România mai are mult de lucru în interior, după care va fi mult mai capabilă să îi ajute pe altii. Si o va face cu o credibilitate mai bună. Pentru că esti pe drumul gresit, dacă în fiecare zi ai alt scandal de coruptie, de la cel mai înalt birou până la un politist local care ia mită ca să nu scrie o amendă, si înapoi iar până la biroul prim-ministrului. Nu există nicio scuză pentru asta si România nu are pe cine da vina decât pe sine. Dar si SUA trebuie de asemenea să intervină. Si dacă e un partener real pentru România, atunci trebuie să să fie lideri adevărati. Încetati să mai scuzati esecul!

„Sunt tări care fac mai mult pentru România decât România însăsi”

Care credeti că sunt cele mai importante obiective pentru România în 2016?

Să meargă înainte în noul an. Asa cum am spus mai devreme, România este un loc frumos, cu o istorie bogată, o cultură grozavă, dar lipsa liderilor adevărati si coruptia strică toate astea. E atât de mult potential acolo! Chiar si în perioada comunismului, România era puternică în agricultură, era unul dintre principalii exportatori în agricultură di toate astea s-au schimbat pentru că acum fiecare e pentru el. Sunt mai multe programe ale SUA care oferă mai mult ajutor, atentie, grijă si consideratie românilor decât programele din România. Sunt tări care fac mai mult pentru România decât face România. Asta e trist, nu se face asa.

Sunt români super-bogati care nu ar da un bănut unei persoane sărace care trăieste pe străzile din România. Dar veti vedea americani făcând acest lucru, veti vedea britanici făcând acest lucru, veti vedea germani făcând acest lucru. Românii nu-si ajută sărmanii lor si se gândesc – am destul pentru mine, nu-mi pasă de ceilalti. Sunt unii în afara granitelor României care vor să adopte copii români, dar Guvernul României nu le permite. Asta e trist, iar România e singura vinovată.

Uneori, România e propriul său dusman, poate fi cel mai mare dusman al său, pentru că nu face îndeajuns să se ajute pe sine, nu face suficient pentru a-si ajuta propriul popor.

Atunci ai 5% din populatie care e super-bogată si apoi masa aceea de jos, pentru că nu există clasă mijlocie. Sunt super-săraci, iar acei 5% practic conduc tara si au un singur lucru în minte: să facă doar pentru ei. Mă întorc la agricultorii săraci din Buzău, pentru că treceam prin Buzău în drum spre Bacău, si am văzut un tăran acolo. Cred că erau vreo 40 de grade Celsius.  Si am spus „uite un om care îsi câstigă corect existenta si uită-te la politicienii bogati si corupti din Parlament si din pozitiile-cheie si de la Stejarii, unde am locuit, ei nu văd asta”. Si eu nici măcar nu sunt din această tară si îmi pare foarte rău pentru acel tăran, care îsi câstiga corect existenta.

„Sunteti sigură că voi mai fi invitat în România după acest interviu?”

Ca să vă răspund la întrebare, în 2016 România trebuie să continue să se curete. Să se curete înainte de a încerca să îi ajute pe altii pentru că sunt prea multi oameni săraci în România. Înainte de a încerca să îi ajuti pe refugiatii din Siria, ajută oamenii săraci din România. Ajută-i să se pună pe picioare si fă ce trebuie pentru ei si opriti-vă din a vă plimba în Bentley-uri, Rolls Royce-uri si toate aceste masini scumpe pe care le poti vedea la Stejarii. Oameni din cluburi, care vă simtiti importanti, sunteti importanti dacă îi ajutati pe oamenii săraci. Ei se gândesc doar să se ajute pe sine, stând în cluburi mari si luxoase. Si asta e gresit si face mai dificil pentru cei din afară, ca americanii, britanicii, germanii, canadienii, care sunt cu adevărat interesasi să facă din România un loc mai bun. Ei sunt mai interesasi de acest lucru decât sunt românii. Asta e dureros, asta e jenant, asta e dezamăgitor.

Vă multumesc pentru acest interviu acordat pentru PoliticScan si vă asteptăm să vă întoarceti în România.

Multumesc, dar sunteti sigură că voi mai fi invitat după acest interviu? Pentru că am fost destul de dur în comentariile mele. Stiti ce? Poti fi parte a problemei, sau parte a solutiei.  Dacă nu as fi putut face ceva care să ducă la o schimbare pozitivă în România, nu as fi stat 5 ani în România. Mandatul meu a fost de trei ani, l-am prelungit de două ori, pentru că mi-a plăcut acolo si mi-au plăcut oamenii, viata si prieteniile pe care le-am legat acolo. Mă simt apropiat de tara voastră si abia astept să mă întorc.

NOTA REDACTIEI: Interviul a fost realizat în 22 decembrie 2015.Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000