Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Buzau, orasul sufletului meu

Buzau, orasul sufletului meu

lacul vulturilor

 Buzau, orasul sufletului meu
LACUL FĂRĂ FUND-Lacul Vulturilor. Stiati ca este in Top Zece destinatii din Romania?

Lacul Vulturilor sau Lacul fără Fund sunt două nume ale aceluaşi lac situat în Munţii Siriului, mai exact pe versantul Malaia, la o altitudine de 1.420 metri. Este o zonă sălbatică, puţin cunoscuta de turişti. Una dintre legende spune că aici veneau primavara vulturii pentru a bea apa ca să întinerească şi tot aici îşi învăţau puii sa zboare. A doua legendă spune ca un cioban şi-a aruncat bâta în apa lacului şi a plecat. După un an de peregrinări, îşi regăseşte bâta în Dunăre şi, mistuit de dorul mioarelor şi al locurilor natale, se întoarce acasă.


Vara trecuta am hotărât să mergem cu cortul undeva. Nu mai fuseserăm de ceva timp nicăieri să dormim pe pământ, aşa că după ceva negocieri am ales ca locaţie Lacul Vulturilor de pe frumoasele meleaguri ale Siriului, în judeţul Buzău. Acest lac, denumit popular şi Lacul fără Fund, este situat la altitudinea de 1420 m pe partea estică a versantului Mălaia (1662m). A primit denumirea de lac al Vulturilor de la Alexandru Vlahuţă care l-a cunoscut ca fiind sălaşul de primăvară al vulturilor care beau apă din el şi îşi învăţau puii să zboare în zonă. Denumirea populară de fără Fund este un pic improprie pentru că adâncimea maximă nu trece de 2,5m şi îşi are rădăcinile tot în legendele populare ale zonei. Se spune că un cioban şi-a aruncat ciomagul în lac, regăsindu-l apoi în Dunăre; aducându-şi aminte de plaiurile natale, s-a întors pentru a reveni la activitatea care-i plăcea cel mai mult: oieritul.

Legenda asta din urmă mi-a plăcut pentru că mi se pare că scoate la iveală trăsături des întâlnite la români: nemulţumirea de sine, abandonul, revenirea şi reîntoarcerea la lucrurile abandonate printr-o greşeală. Dar destul cu legendele. Să trăim prezentul şi să va povestesc aici cum am ajuns noi la Lacul Vulturilor şi ce am văzut pe drum. Pe harta judeţului Buzău, Lacul Vulturilor e poziţionat astfel:

Treaba e simplă: din Buzău treci prin cartierul Simileasca şi o iei spre Braşov, pe valea râului Buzău. Treci de Nehoiu, ajungi în Siriu, admiri oglinda lacului cu acelaşi nume şi te opreşti la coada lacului ca să faci în stânga pe un drum pietruit şi anevoios de parcurs cu maşina (noi am reuşit destul de uşor cu un Renault Megane). Apoi mergi pe drumul ăsta tot ţinând dreapta până ajungi la o punte peste râul Buzău. Aici recomand să laşi maşina cât să nu blochezi drumul şi să porneşti cu rucsacul în spate. Acum unii trec cu maşina peste puntea asta, dar nu-ţi recomand; pare şubredă, veche, ruginită şi oamenii n-or să se oprească să o parcurgă cu maşina până când primul o să se prăbuşească în râu.

Ai lăsat maşina, ţi-ai luat rucsacul şi te pregăteşti de-un drum relativ uşor de circa 10km, pe care-l vei face cam în 4 ore, plus/minus jumătate de oră în funcţie de cât de serios eşti la urcuş. Recomand să nu te încrezi în indicatorul pe care-l găseşti peste câţiva paşi şi care-ţi spune ceva de 2,5h – se referă la timpul parcurs până în Poarta Vulturilor şi nu până la Lacul Vulturilor, unde vei vrea tu să ajungi. Un 4 h zic că-i rezonabil pentru un om cu o pregătire mediocră. Diferenţa de nivel este cam de 1000m, aşa că nu desconsidera traseul. Cei mai odihniţi îl vor găsi „sinistru”, după cum o femeie cu umbrelă pe care am întâlnit-o pe drum ni l-a descris.

Aşadar, după ce treci puntea, o iei în dreapta pe lângă cabana Valea Neagră şi-i dai la deal. Traseul este foarte bine marcat, aşa că riscurile de a te rătăci sunt minime. Nu pierde din ochi dunga roşie însă; la o vorbă cu tovarăşii de drum o poţi pierde din vedere prin micile cărărui alternative. Fii serios la drum, după cum ziceam, şi-ţi garantez o călătorie relaxantă, frumoasă, răcoroasă.

Mergi ce mergi pe un drum forestier, ţii tot timpul dreapta, după care începi să o iei pe poteci până când drumul se pierde ruşinat printre copaci. Parcurgi Valea Neagră printre copaci care-ţi fac frumuseţe de umbră. Mai dai şi de câte-o poieniţă.

Dacă ai noroc pe drum găseşti zmeură sau mure din belşug, aşa că, din nou, fii atent la traseu. Odată ajuns în Poarta Vulturilor mai poţi observa câte-un peisaj şi face o fotografie.

O iei pe un drum făcut parcă pentru pasionaţii de biciclit off-road. Băieţii cu care am fost au zis că sigur or să o dea cu bicicletele pe acolo odată şi odată.

Ajungi apoi în golul Siriului unde te aşteaptă alte privelişti minunate. La un moment dat dai de o cruce mare pe care-i inscripţionat şi numele lui Teodor Cardei ale cărui poze le-am întâlnit pe Panoramio. De la crucea asta faci stânga pe drumul forestier cu care te întâlneşti. De-aici nu faci altceva decât să ţii drumul forestier: La capătul lui te aşteaptă oglinda strălucitoare a Lacului Vulturilor şi cabana

Luăm masa, apoi ne căutăm şi găsim un loc bun de aşternut corturile, chiar lângă lac. Salutăm şi o turmă de oi care trec să se adape:
A doua zi m-am trezit dis de dimineaţă şi-am pornit să escaladez un pic vârful Mălaia care domneşte peste plaiurile din zonă:

Un motiv pentru care merită să mergi la Lacul Vulturilor e că în zonă găseşti multe afine. La sfarsitul lunii iulie încep să se coacă, iar pe versatul Mălaia sunt foarte multe. Dacă o iei prin locuri mai sălbatice, nebătătorite, cum am făcut eu, găseşti multe pâlcuri de afine neatinse de ochiul şi mâna omului; nu toată lumea se încumetă să o ia prin stufăriş pentru că e destul de periculos. Eu m-am zgâriat destul de tare pe picioare, m-am tăiat la mâini din cauza ierbii. Recomand bocanci serioşi şi multă atenţie pentru că pietrele pe care calci urcând vârful Mălaia de lângă lac sunt instabile, colţuroase şi orice greşeală poate fi una fatală.

După un urcuş dificil ajungi în sfârşit pe vârful Mălaia. Efortul nu va fi în zadar pentru că priveliştea pe care o ai de acolo este absolut ne-mai-po-me-ni-tă. Munţii Ciucaş apar falnici în prim plan cu Culmea Zăganului.

În spatele meu dealurile albastre se întind leneşe, încă netrezite de soarele care se anunţă a fi unul foarte puternic azi. Undeva în depărtare putem zări vârful Penteleu (1772m) pe care l-am vizitat anul trecut şi pe care am de gând să merg cu cortul vara asta:

Ne facem bagajul şi pornim din nou la drum spre Valea Neagră spre locul în care lăsasem maşina.

Lângă cabana Valea Neagră imortalizez într-o poză ceea ce ar putea fi denumit uşor Land of choice şi care ar da mai bine decât logoul brandului de ţară al Elenei Udrea. Şi ar costa şi mai puţin, bineînţeles. Ajungem apoi aproape de puntea de care vorbeam la început, pe care o traversăm.

Ajunşi la maşină ne-am descotorosit de bagajele din spate care păreau mai grele ca oricând şi ne-am răcorit făcând o baie în râul Buzău. Apa era caldă, malurile primitoare. Numai soarele ne cam perpelea, era oleacă prea puternic, dar toate au fost bune. Ne-am apucat de drum, ne-am oprit la masă pe la restaurantul Ciuta. Drumul se întindea înaintea noastră nesfârşit, iar soarele spunea Noapte bună unui weekend petrecut frumos despre care o să cam povestesc multor oameni care cu siguranţă or să mă întrebe cum a fost.Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000