Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Bucatica de RAI din Maramures: Manastirea Barsana!

Bucatica de RAI din Maramures: Manastirea Barsana!

Manastirea Barsana

 Bucatica de RAI din Maramures: Manastirea Barsana!
Bucățica de RAI din Maramureș: Mănăstirea Bârsana!

8 maicute ingrijesc un coltisor de rai in Maramures. Sunt 8 femei vânjoase care zi de zi trebaluiesc prin curtea imensa a lacasului monahal.

Nu am cuvinte sa descriu linistea si caldura sufleteasca pe care le simti imediat ce treci pragul Manastirii Barsana din comuna cu acelasi nume. De fapt, e un complex de manastiri care poate fi asemuit cu un mic muzeu in aer liber. Te uiti si ramai mut!

Cum ajungem la Manastirea Barsana, si ce vom gasi acolo


Manastirea Barsana, manastire situata pe Valea Izei, este un loc numai bun de vizitat de catre cei care doresc sa faca o incursiune in Maramures. La manastirea construita din lemn si piatra se ajunge dinspre Sighetul Marmatiei, situat la 22 km, pe Drumul Judetean 186, pe ruta - Sighetu Marmatiei - Vadu Izei - Oncesti – Barsana, sau din Cavnic pe ruta Budesti - Calinesti – Barsana. Pentru cei care doresc sa calatoreasca cu trenul, statia CFR care deserveste Manastirea Barsana este Sighetu Marmatiei.

Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli" din Barsana apartine de de Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului si Satmarului. In incinta manastirii se afla: Manastirea Veche, o constructie mica din lemn cu hramul Intrarea Maicii Domnului in Biserica, face parte din grupul bisericilor de tip maramuresean. Mica manastire este martorul unui fenomen frecvent in cazul bisericilor si caselor de lemn, cel de stramutare (mutarea bisericilor). Este unica biserica din cele opt aflate pe lista monumentelor UNESCO care, in 1806, a fost mutata pe actualul amplasament.

- Biserica noua a Manastirii "Soborul Sfintilor 12 Apostoli" si este destinata savarsirii cultului. Constructia are doua nivele: demisol si parter.
- Altarul de vara, asezat in partea centrala a spatiului care formeaza incinta manastirii. Aici se oficiaza Sfintele Liturghii arhieresti la praznuirea hramului. Tot aici se oficiaza sfintele slujbe in duminici si sarbatori din anotimpurile calde, precum si alte slujbe importante.
- Aghiasmatarul - se afla intr-un loc central, are patru intrari, iar in mijloc o fantana
- Staretia - constructie apartinan stilului maramuresean al bisericilor de lemn, si este construita in patru nivele: demisol, parter, etaj si mansarda. La etaj si la mansarda se afla chili.
- Casa maicilor se afla in partea de nord-vest a ansamblului manastiresc si este o cladire cu trei nivele: demisol, parter si etaj. La demisol se afla un depozit si centrala termica iar la parter si etaj sunt chilii. Casa maicilor are in fatada, la fiecare nivel, terase impodobite cu flori.
- Casa artistului a fost construit in partea de nord si putin mai sus pe coasta,aici fiind gazduiti oameni de creatie, oameni cu preocupari artistice
- Casa duhovnicului
- Arhondaric , cladire destinata gazduirii pelerinilor
- Praznicarul cu trapeze- la etaj se afla biblioteca manastirii
- Turnul – clopotnita
- Parcarea si magazinul de obiecte bisericesti si poarta. Ooarta, fiindca pe ea este sculptata crucea, vesteste ca intrand pe sub ea patrundem intr-un spatiu sfant

In cadrum manastirii exista si un muzeu de icoane si carte veche. Spatiile muzeunlui sunt astfel construite incat sa avem imaginea unei case taranesti maramuresene, mobilierul si tamplaria fiind de inspiratie locala. Accesul la etaj si demisol se face pe doua scari dispuse simetric, astfel incat sa se poata realiza un circuit de vizitare. Muzeul manastirii dispune de manuscrise si carti sfinte de patrimoniu din secolele XVI - XIX, icoane vechi si o bogata colectie de obiecte de arta populara locala.

Pentru cei care doresc Manastirea "Soborul Sfintilor 12 Apostoli" din Barsana ofera posibilitatea de cazare, doar pe timp de vara - din luna Mai pana in Septembrie , in camere cu 8, 10, 25 si respectiv 30 de paturi, toate cu grup sanitar comun si fara apa calda. De asemenea exista posibilitati de cazare, in orice sezon, la vilele din localitatile din preajama, chiar si Ocna Sugatag se afla la o distanta accesibila, aici se poate face si un tratament rapid in apa termala.

Alte Informatii utile :

- drumul asfaltat dintre Petrova şi Barsana care apare pe harta si GPS este drum forestier si nu poate fi trecut cu autoturismul

- starea drumului dintre Barsana si Cavnic pe ruta Valeni-Calinesti este foarte proasta

LINISTE, SENINATATE si AER CURAT!

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000