Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
O fetita cu Sindrom Down viseaza sa devina balerina

O fetita cu Sindrom Down viseaza sa devina balerina

Ziua Mondiala a Sindromului Down

 O fetita cu Sindrom Down viseaza sa devina balerina
Astăzi este Ziua Internaţională de conştientizare a Sindromului Down şi cu această ocazie ieri, 20 martie, la Plaza România a avut loc o lansare de carte mai neobişnuită. Mădălina Turza, mama unei fetiţe cu Sindromul Down şi preşedinta Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi, a scris o carte intitulată Leia şi David, despre doi fraţi gemeni: Leia, o fetiţă cu Sindromul Down, şi David, un băieţel tipic. Povestea îi urmăreşte pe cei doi de la naştere şi până în momentul în care drumurile lor se despart: David merge la o şcoală “normală” şi Leia la o şcoală “specială”.

Leia şi David, prima carte pentru copii despre o fetiţă cu sindrom Down şi fratele ei geamăn

Peste 70 de mii de copii din România sunt adesea respinşi şi izolaţi. Prejudecăţile îi condamnă din start pe mulţi dintre ei doar pentru că sunt diferiţi: au dizabilităţi. Poveşti sfâşietoare, un munte de iubire şi credinţă că sistemul şi inimile pot fi schimbate, toate au fost aşternute de o mamă într-o carte-provocare. Este prima carte pentru copii despre o fetiţă cu sindrom Down şi fratele ei geamăn. Este o poveste pe care fiecare dintre noi o poate schimba în bine.

Leia, fetiţa din poveste, se visează balerină. Are însă sindrom Down. Dar şi un frate geamăn, David, alături de care descoperă lumea. Sunt doi copii fericiţi, până când universul lor este zdruncinat de atitudinile celor din jur. Băiatul nu înţelege de ce nu poate învaţa alături de sora lui, despre care află că e specială fiindcă are un cromozom în plus.

Dintre cei peste 70 de mii de copii cu dizabilităţi din România, 20 de mii nu merg la şcoală, iar peste 30 de mii ajung doar în cele speciale. Gabi, un băieţel cu autism din Buzău, s-a integrat cu succes la o şcoală normală. A venit special la Bucureşti să o susţină pe Leia. Şi Iana a ţinut să fie alături de copiii cu dizabilităţi.

Povestea Leiei şi a lui David are în carte un final deschis. Aşa a ales autoarea: pentru că poate fi rescris de orice cititor. Şi poate deveni unul fericit, dacă fiecare dintre noi îi va primi cu dragoste şi înţelegere pe copiii speciali.

O să redau mai jos relatarea corespondentei speciale a blogului meu la faţa locului, Cristina O., care mă va ajuta de acum înainte pe diverse proiecte legate de blog:

În primul rând, corespondenta mea şi-a exprimat dezamăgirea că la lansare au fost puţine persoane – cred că este dificil să atragi public pentru o astfel de carte pentru că toată lumea speră să nu trebuiască să abordeze subiectul cu propriii lor copii. Oamenii preferă să evite subiectul, prefăcându-se că dacă nu vorbesc despre asta, nu există. În plus, ocazia de a discuta pe această temă nu apare chiar tuturor şi chiar aşa des. Eu, până acum, de exemplu nu am avut ocazia să deschis discuţia cu Eliza pentru că nu am întâlnit niciun copil cu Sindromul Down. A avut la grădiniţă doi copii cu nevoi speciale, aşa că ştie că există şi copii diferiţi, dar pe tema asta anume nu am discutat.

Deşi cartea aceasta este scrisă şi ilustrată pentru copii (iar eu abia aştept să i-o citesc Elizei ca să povestim despre copiii “speciali”), autoarea vrea, de fapt, să transmită un mesaj părinţilor – un mesaj venit din partea unei mame a unui copil cu Sindrom Down – un mesaj despre toleranţă, empatie şi acceptare. La lansare, Mădălina Turza a explicat şi originea numelui Leia: fetiţa ei, Clara, poate să rosteasca doar 5-6 cuvinte. De aproximativ un an, a apărut în vocabularul ei cuvântul LEIA. Astfel, mama Clarei s-a gandit sa dea viata personajului Leia.

Petre Crăciun, directul editurii Zorio, a luat cuvântul şi a insistat asupra faptului că micuţii cu Sindrom Down au nevoie de o iubire specială, că adultii trebuie sa fie pregătiţi să ofere o viaţă normală copiilor cu dizabilităţi.

A urmat un scurt moment ţinut de o fetiţă obişnuită şi de un băieţel, acesta din urmă cu Sindrom Down, venit din Braşov, care au argumentat motivele pentru care s-ar împrieteni cu copii cu nevoi speciale.

În încheiere, Mădălina Turza şi-a exprimat indignarea cu privire la faptul că, la noi în România, copiii altfel fie sunt excluşi din sistemul de învăţământ, fie sunt izolaţi în şcoli speciale. A mai precizat faptul că a lăsat un final deschis cărţii, astfel încât cititorii, fie ei copii sau adulţi, să se gândească la viitorul celor doi frăţiori, Leia şi David.

Vă invit să cumpăraţi această carte minunată (am citit-o şi mi s-a părut foarte bine scrisă, răspunde la absolut toate întrebările care apar pe subiect: de ce arată aşa, de ce se comportă într-un anume fel, de ce nu merge la şcoală, de ce nu vorbeşte bine) şi să abordaţi, fără prejudecăţi, acest subiect cu copiii voştri.

Cartea se poate comanda prin email la comunicare@cedcd.ro sau contact@supereroiprintrenoi.ro. Preţul este de 20 de lei plus transport.Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!

Popescu

În școlile speciale copiii nu sunt izolați, ci beneficiază de o educație adecvată.
+2


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000