Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Joaca Sea Hero Quest si ajuti milioane de oameni sa lupte impotriva dementei

Joaca Sea Hero Quest si ajuti milioane de oameni sa lupte impotriva dementei

Sea Hero Quest

 Joaca Sea Hero Quest si ajuti milioane de oameni sa lupte impotriva dementei
Se fac noi descoperiri pentru diagnosticarea demenţei în faze incipiente. O echipă de cercetători de la un institut de cercetare al bolii Alzheimer din Marea Britanie au creat un joc video în acest scop.

Jocul este pus la dispoziţie în mod gratuit, iar datele înregistrate vor fi trimise şi analizate de către cercetătorii implicaţi în proiect. Utilizatorii jocului Sea Hero Ques trebuie să navigheze o barcă printre gheţari, iar înţelegerea modului în care oamenii navighează în medii 3D este importantă pentru că îndemânarea este adesea una din primele capacităţi pe care le pierd oamenii care suferă de demenţă, scrie Agerpres.

Concret, fiecare jucător va urmări misiunea unui marinar care retrăieşte memoriile tatălui său, iar pe parcursul traseului, va fi nevoit să se lupte cu o serie de creaturi marine.

Conform Agerpres, rutele pe care jucătorul le parcurge generează hărţi care arată cercetătorilor cum explorează utilizatorii mediile 3D. Scopul final este dezvoltarea unui nou set de teste de diagnostic prin care să se poată detecta momentul când utilizatorul începe să îşi piardă îndemânarea în navigarea spaţială.

"Nu am întâlnit până acum ceva asemănător realizat în cercetarea asupra demenței", a spus Hillary Evans, director al organizaţiei Alzheimer's Research UK. ''Oferind comunităţii de cercetători acces la informaţii publice, de o asemenea anvergură, într-un timp atât de scurt este exact tipul de inovaţie necesar pentru deblocarea următoarei descoperiri în domeniul cercetării privind demenţa'', a mai spus Hillary Evans, citată de Agerpres. 

Jocul gratuit, Sea Hero Quest este dezvoltat în scop caritabil de către cercetători de la University College London şi de la University of East Anglia.

''Acest proiect oferă o şansă fără precedent de a studia modul în care mii de oameni din diferite ţări şi culturi navighează în spaţiu. Dacă punem informaţiile împreună putem avea o percepţie a felului în care demenţa se schimbă de-a lungul vieţii, dar şi alţi factori demografici'', a spus dr. Hugo Spiers de la UCL pentru BBC News, care a mai subliniat că jocul în sine nu reprezintă un test pentru demenţă.

Joacă Sea Hero Quest și ajuți medicii să lupte împotriva demenței

Sub umbrela #gameforgood, am văzut cel mai bun exemplu de până în prezent privind modul în care o tehnologie aparent simplă, un joc de mobil, poate ajuta și chiar revoluționa cercetarea într-un domeniu cu care aparent nu are nici o legătură: demența, o boală foarte gravă a creierului.

S-a pornit de la două idei:

    - în acest moment în jur de 45 de milioane de oameni suferă de Alzheimer sau alte forme de demență (adică degradarea celulelor creierului). Un nou caz este diagnosticat la fiecare 3 secunde, iar până în 2050 se estimează că vor fi 135 de milioane de cazuri în lume. Nu se cunoaște exact ce o declanșează, nu există tratament.
    - în lumea largă, oamenii se joacă în total 3 miliarde de ore în fiecare săptămână pe mobil.

Așa că un cercetător de la University of East Anglia, Michael Hornberger pe numele său, Professor of Dementia Research, a avut o idee: dezvoltarea unui joc de mobil prin care cercetătorii să afle modul în care oamenii aleg traseele și se orientează în spațiu. Așa s-a născut Sea Hero Quest, un joc clasic de mobil ca aspect și idee, dar prin care cei ce-l joacă ajută la cercetarea demenței.

Jocul este cu o bărcuță cu care trebuie să navighezi rapid prin diverse niveluri, mai ales dacă faci un mic efort pentru a reține harta arătată la început. Trebuie să te descurci prin labirint și, din când în când, apare câte un monstru pe care trebuie să-l… fotografiezi, că nu-i deloc violent.

Sea Hero Quest este gratuit, nu are publicitate, nu are aparent nimic ce-l leagă de cercetarea demenței. Este dezvoltat de Glitchers, o companie londoneză, cu investiție de la Deutsche Telekom și în parteneriat cu Alzheimer’s Research, University College of London și University of East Anglia. Fiind susținut de Deutsche Telekom, este disponibil de la lansare în 16 limbi, inclusiv română, ca să fie și mai simplu de înțeles ce se întâmplă.

Cum funcționează totul? Păi barca ta are un traseu de urmat și trebuie să te orientezi pe hartă. Modul în care o parcurgi este transmis celor de la Universitate (se transmit poziția din nivel și direcția în care mergi), iar cercetătorii vor pune cap la cap aceste date pentru a-și da seama cum se orientează în spațiu oamenii, cum găsesc ei un traseu. Jucându-l contribui cu date la studiile respective.

Una dintre marile probleme ale demenței și de fapt unul dintre primele simptome este pierderea capacității de orientare, de a găsi drumul spre casă sau alt loc. Cu toate acestea, cel mai mare studiu “offline” privind modul în care oamenii se orientează în spațiu s-a desfășurat cu 599 de voluntari, în 2012. Trecând “online”, se estimează că dacă 100.000 de oameni ar juca câte două minute Sea Hero Quest, ar fi echivalent cu 50 de ani de studii de laborator privind orientarea.

Crowdsourcing dus la alt nivel, nu? În practică nu vei juca doar două minute, oricum primele 3 niveluri sunt tutorial, iar jocul sigur de prinde mai mult de atât. Te ține la curent, din când în când, spunându-ți cu echivalentul a câte ore ai contribuit la cercetarea demenței. Opțional le poți spune vârsta, sexul și țara din care ești, că poate-i ajută în cercetare. Evident, cu cât joci mai mult cu atât contribui mai mult, mai ales pe măsură ce nivelurile devin mai grele. Puteți afla mai multe pe site-ul oficial seaheroquest.com

Scopul nu este, după cum probabil v-ați dat seama, să identifice cazuri de demență. Dimpotrivă, este mai degrabă să descopere cum funcționează un creier sănătos pentru a se orienta, aceste date urmând să fie ulterior folosite pentru a oferi tratamente sau condiții mai bune bolnavilor de demență. În caz că nu știați, vorbim de acele boli în care îți pierzi încet-încet memoria, nu mai recunoști oameni, nu mai știi unde ești, unde mergi, cum să ajungi acasă, cine sunt cei din jur, cum se numesc șamd. E o boală tare nasoală atât pentru cei afectați, cât și pentru familiile lor, și fără un tratament în acest moment.

Am vorbit cu Michael Hornberger, profesorul care a generat totul. O persoană plăcută, zâmbitoare, entuziasmată de lansarea “la apă” a jocului. L-am întrebat cum s-a desfășurat totul și-mi spunea că a avut ideea unui joc pentru a vedea cum se orientează oamenii deoarece studiile clasice sunt dificil de făcut. În aceeași perioadă, Deutsche Telekom căuta un proiect din zona medicală în care să investească și a fost ales acesta, iar ulterior cooptați cei de la Glitchers, studioul englezesc care a dezvoltat jocul.

Au avut multe de adaptat, de exemplu pentru a te lăsa să te orientezi tu cum vrei nu-ți pot da în joc hinturi sau bonusuri, nici să introducă elemente ce te-ar putea în subconștient ghida într-o anumită direcție (apă mișcătoare șamd), dar ideea unei bărcuțe ce se strecoară printre ghețuri (și apoi prin mlaștini) de la ei a venit. Un an mai târziu și după o investiție de “single figure millions” (adică între 1 și 9) din partea Deutsche Telekom, jocul a fost lansat și va fi popularizat cu hashtagul #gameforgood.Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000