Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Elena Pagu, atleta si multipla campioana mondiala la 90 de ani!

Elena Pagu, atleta si multipla campioana mondiala la 90 de ani!

Elena Pagu

 Elena Pagu, atleta si multipla campioana mondiala la 90 de ani!
Elena Pagu, atletă și multiplă campioană mondială la 90 de ani ! Un exemplu pentru noi toți !

Elena Pagu participă în aceste zile, în Australia, la un campionat mondial pentru vârstnici. A câștigat deja o medalie de aur, la marș, la proba de 5.000 de metri.

Elena Pagu are 7 titluri de campioană mondială. A împlinit 90 de ani în această vară. Femeia s-a antrenat pentru această competiție, aleargând 10 kilometri pe zi.

Biletul de avion către Australia i-a fost plătit de Andreea Esca.

Elena Pagu are 90 de ani, vârstă pe care puțini oameni o ating. Surprinzător, o bună parte dintre nonagenari „se țin bine” și fac mișcare zilnic, în vreme ce alți vârstnici la 70 de ani abia se  mai urnesc până în fața aparatului TV, unde stau ore în șir nemișcați. Elena Pagu este o nonagenară atipică. O atletă cu vechime, care parcurge în fiecare zi și în viteză, cel puțin 10 kilometri. Și nu doar pentru a-și menține sănătatea, ci și pentru a se antrena într-un scop competițional.

Foarte recent, nonagenara și-a îmbogățit palmaresul cu încă un loc fruntaș, obținut la „World Masters Athletics Championships – 2016”, diviziunea de vârstă 75-94, categoria 90 de ani. Acolo, la Perth, bucureșteanca a obținut primul loc la proba de marș. Distanța parcursă în viteză? Cinci kilometri! Timpul obținut? 44:28.33. Un record mondial, pentru sportivii nonagenari. Dintr-o știre de ultimă oră reiese că a realizat un record mondial și la proba de marș, 10.000 metri!

Elena Pagu face parte dintre acei bătrâni cu suflet tânăr. Bătrâni al căror exemplu te energizează și te ambiționează, ca tânăr. O bătrână care prin cumpătare și prin cultivarea unor obiceiuri benefice reușește la 90 de ani ceea ce unora dintre noi le-ar fi greu și la 45. La etatea sa, nu îi lipsește umorul, nici pofta de viață. A început să alerge cu peste trei decenii în urmă.

Elena Pagu s-a născut 25 iulie 1926, în localitatea Dumbrava Roşie, lângă Piatra-Neamţ. A început să se antreneze de la 9 ani, când mergea 18 km pe zi până la şcoală. Elena Pagu a colindat lumea. Este multiplă campioană mondială şi europeană la marş. În 1983, s-a mutat în Bucureşti, unde s-a alăturat unui colectiv format din 16 foşti atleţi, ajunşi veterani.

Elena Pagu s-a apucat de alergat cu puțin timp înainte de a ieși la pensie, încercând să scape de o depresie. Locuiește într-un apartament din Vitan, în care are o vitrină plină de medalii câștigate de-a lungul anilor.

Secretele ei sunt sportul și … ardeii iuți.

”În București, o singură dată și-a mai făcut un cetățean cruce când m-a văzut alergând. Alergam desculță, prin zăpadă”;

Ninsese și era o zăpadă curată și pufoasă, așa că mi-am zis: «Eu trebuie să alerg prin zăpada asta!» Știți, competițiile sunt un stimulent, mai ales pentru noi, vârstnicii. Ai un calendar, știi că peste două luni ai o competiție, te antrenezi… ai un scop! Când îți dorești ceva și ești vârstnic, e foarte important. Că dacă nu-ți mai dorești nimic, ești bun de îngropat!“ – și râde după o asemenea concluzie…

— Dar – o întreb – când poți să simți sau să spui „gata! Am îmbătrânit!“? Când îmbătrânește un om?

— E greu de spus, iubita mea! Sunt manifestări juvenile la vârsta senectuții, și invers.

— Dar dumneavoastră nu sunteți bătrână, nu-i așa?

— Bineînțeles că nu! – și râde cu un râs viu, pentru care aproape că o invidiez. Nu sunt bătrână. Am doar 86 de ani și şapte luni!

— Aveți vreun secret?

— Am mai multe. Dar cred că cel mai important e să te mulțumești cu ce ai, cu ce poți realiza prin forțele tale, fără să-i stingherești prea mult pe alții, fără să depinzi prea mult de alții. Altfel… mișcarea și iubirea mă țin vie, dinamică, cu chef de viață. Dar să știi că sunt rațională. Știu că n-am eternitatea în fața mea! Și am trecut prin multe. Dar sunt încă dreaptă, sunt în picioare și pot să fac un marș de zece kilometri și acum! Mai primesc câte o musafiră… mai bârfim, că ăsta e sufletul conversației… Sunt un om normal. Aproape. Când alerg, mă simt liberă, mă bucur de natură și de locurile prin care alerg.

Peste câteva zile, ne întâlnim să alergăm împreună. De fapt, să facem marș.

Doamna Pagu îmi dă primele lecții: „Uite, coatele trebuie ținute pe lângă corp și miști brațele, iubita! Iar pașii… uite, ca la armată aproape!“ Îmi arată și curând prinde viteză. Eu – pe lângă ea, încerc să țin pasul.

— Ei, cum e? Cum e?

— Hmm… Rapid! – zic eu.

– Rapid?! O lăsăm mai ușor atunci.

— Nu, nu! Că mă descurc!

— La competiții e foarte important cum faci pașii. Dacă nu-i faci corect, ești descalificat. Mie nu mi s-a întâmplat niciodată. Și nici n-am abandonat vreodată vreo cursă. Ei, cum e? Cum e?

”Cel mai important e să te mulțumești cu ce ai, cu ce poți realiza prin forțele tale, fără să-i stingherești prea mult pe alții, fără să depinzi prea mult de alții”

”Mișcarea și iubirea mă țin vie, dinamică, cu chef de viață. Dar să știi că sunt rațională. Știu că n-am eternitatea în fața mea! Și am trecut prin multe. Dar sunt încă dreaptă, sunt în picioare și pot să fac un marș de zece kilometri și acum!”

”Când alerg, mă simt liberă, mă bucur de natură și de locurile prin care alerg”


O viață întreagă a avut mult de mers prin natura împrejurărilor și a profesiei, dar s-a apucat de sport și a început să alerge abia după pensionare, spre a alunga duhul depresiei ce îi dădea târcoale. Pentru un om vârstnic, nimic nu e mai nimicitor decât să se simtă uitat de lume și inutil. De fapt, și pentru unul mai tânăr este tot la fel. De aceea e necesar ca tot omul să aibă cel puțin un obiectiv major, o cauză pentru care să lupte. Scopurile ne țin vii. Dispar țelurile? Sufletul și trupul se ofilesc, indiferent de vârstă.

Poate că beneficiind de pilda Elenei Pagu ne vom mobiliza și noi, cei tineri, într-o mai mare măsură și vom atinge țelurile pe care ni le-am propus. Elena Pagu s-ar putea lăuda, deși se pare că nu îi stă în fire, cu mulțimea de medalii și cu deținerea calității de multiplă campioană la proba de marș. O campioană continentală și mondială!

La 90 de ani, Elena Pagu socializează, călătorește, zâmbește, se antrenează, concurează și… câștigă. Rețeta ei de succes și de longevitate, simplă și ușor de aplicat, te motivează mai mult decât o duzină de cărți dedicate gândirii pozitive.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000