Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Un presedinte distrugator

Un presedinte distrugator

Traian Basescu, alti cinci ani la Cotroceni? De ce nu? Unde merg cinci, merg si zece! Traian Basescu s-a autodefinit memorabil ca presedinte-jucator. S-ar putea ca posteritatea, in masura in care-si va mai aminti de el, sa-l retina ca presedinte-sabotor sau ca presedinte-distrugator - in orice caz, ca presedinte securist.

Securitatea e singura explicatie a ascensiunii misterioase a acestui personaj de tot mediocru. Daca Ion Iliescu a fost omul nomenclaturii de partid, daca Emil Constantinescu a fost propulsat de societatea civila in conditii de grava prabusire economica, Traian Basescu este, fara indoiala, fructul tarziu si scelerat al Securitatii. Daca agenda ascunsa a celor care-l sustin e distrugerea Romaniei, Traian Basescu e cea mai buna alegere. Poate doar Sorin Oprescu sa-i faca o palida concurenta. Prin comparatie, atat Crin Antonescu, cat si Mircea Geoana lasa o impresie de crasa normalitate.

Desigur, multi oameni sanatosi la cap isi fac deja socotelile, isi pregatesc valizele, renunta la o lupta fara nici o sansa.

Nu-i nimic, vor veni altii: bursieri, ONG-isti, oameni cu diferite treburi. Sa incercam cateva proiectii. Ce ziceti de Vladimir Tismaneanu ministru al Educatiei si al Culturii? Dar Horia-Roman Patapievici ministru al Internelor? Pentru ca nu reusesc sa mai convinga pe nimeni cu pixul (transformat intr-o bata) li se vor oferi mijloacele adecvate. Deocamdata, un mare semn de intrebare se pune la Elena Udrea. Îi vom vedea sau nu, pret de inca un mandat prezidential, baletul dizgratios pe toate ecranele? Si in ce postura: prim-ministru, ministrul Justitiei sau seful tuturor serviciilor secrete? Cat priveste programul de guvernare, nu cred ca - exceptand unitatea cu pixuri (bate) pusa sa-l apere pe Marele Om - mai are cineva vreo curiozitate.

În cei cinci ani care se incheie penibil, el si-a ales drept adversari calitatile sale principale: coruptia si comunismul. Pentru ca Traian Basescu poate fi definit cel mai bine drept corupt si comunist. Securistul - esentiala sa identitate - e bine ascuns. Comunismul s-a prabusit cu ani in urma, daca a existat vreodata, iar coruptia e mai performanta ca oricand. Personajul pervers, mistificator, resentimentar care e Basescu a pacalit de minune. Dar presedintele-distrugator a reusit, luptandu-se cu fictiunea statului comunist, sa subrezeasca semnificativ statul roman. Statul de drept n-a renascut inca. Daca acestea sunt comandamentele, de ce sa-l opresti dintr-o asa grozava lucrare? Descentralizare, dezvoltare, scoala si justitie? Niste vorbe de dansii inventate.

Primii patru ani, cei petrecuti impreuna cu premierul liberal Tariceanu, pot fi rezumati extrem de usor: repetate amenintari la adresa civililor cu atotputernicele servicii secrete; boicotarea sistematica, dementiala a primului-ministru pe care l-a numit el insusi de bunavoie si nesilit de nimeni; rezultate aproape de zero in politica externa, domeniu nu numai rezervat presedintelui, dar care si obliga la rezultate palpabile, presedintele fiind in mod natural primul agent comercial al tarii; respectarea unor angajamente militare costisitoare si fara contrapartide concrete, demonstrabile. Ultimul an, anul Boc, e un succes pe toata linia. Obiectivul e clar: realegerea istorica a lui Traian Basescu. La pachet, tara a fost livrata pe termen lung FMI-ului. În rest, i se mai poate atribui presedintelui in functie concubinajul costisitor cu o camarila de presupusi intelectuali si de „acoperiti“ in toata presa. Rezultatele le poate vedea oricine: razboiul romano-roman a atins culmi greu de imaginat altadata.

Traian Basescu din nou la Cotroceni? Eu am de facut doar o „modesta“ propunere: sa schimbam numele tarii, sa-i spunem Republica Geografica Romania. Pentru orice eventualitate


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000