Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Profesorul ilegal Adrian Paunescu si garda fostilor predau la Spiru

Profesorul ilegal Adrian Paunescu si garda fostilor predau la Spiru

Unde dai si cine sare? Cam asa ar suna concluzia zilei de ieri in privinta scandalului „Spiru Haret”. Tinuti pe coridoarele universitatii de catre cei care ar fi trebuit sa le puna la dispozitie baza de date, inspectorii Corpului de Control al Ministerului s-au intors cu lista celor care predau la facultatile institutiei-mamut.
Cap de lista: pesedistul Adrian Paunescu, uns profesor universitar in mod ilegal, intrucat senatul Universitatii „Spiru Haret” nu a mai trimis Consiliului de Atestare a Titlurilor Universitare dosarul cu activitatea stiintifica a fostului senator. Drept urmare, fostul senator a fost promovat fara sa fi fost evaluat si de comisiile speciale ale MECI, neavand astfel confirmarea legala. „Nu va pot spune nimic. Nu am ce sa explic. Nu eu m-am ocupat de dosar. Pai ce, eu trimit texte literare la minister? Din cate stiu, titlul de profesor a fost publicat si in Monitorul Oficial”, a fost raspunsul eliptic pe care ni l-a dat domnul Paunescu, punand capat dialogului: „Ma deranjeaza intrebarile dumneavoastra. Parca eu as fi liderul unei faradelegi. Este o scarboasa fabrica de etichete ceea ce se intampla. Domnu’ Raul, va rog eu, lasati-ma in pace!”.
Pe langa Adrian Paunescu, randul profesorilor USH e ingrosat de galeria fostilor: fostul procuror general al Romaniei, Gheorghe Mocuta, fostul sef CNSAS, Gheorghe Onisoru, Razvan Teodorescu, fost ministru al Culturii, Costica Voicu, fost rector al Academiei de Politie, Gheorghe Uglean, fost presedinte al Înaltei Curti de Casatie. În timp ce Corpul de Control lua la puricat dosarele USH, iar Ecaterina Andronescu era motiv de disputa politica intre PSD si presedintele Basescu, studentii asteptau raspunsul la singura intrebare care conteaza: trebuie sau nu sa dea licenta?
Diplomele „Spiru” raman deocamdata valabile. Îsi dau cu parerea Geoana si Basescu

Cazul diplomelor emise de Universitatea „Spiru Haret” ramane in suspensie, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, precizand ca pana la clarificarea situatiei toate diplomele sunt valide. Conform sefei invatamantului, Ministerul Educatiei (MECI) nu-si va schimba, insa, punctul de vedere in privinta necesitatii ca absolventii USH inmatriculati la programe de studiu ce nu au aviz legal sa sustina din nou licenta, precizand ca masurile concrete vor fi luate dupa ce inspectorii vor finaliza controlul pe care il desfasoara la sediul universitatii: „Diplomele lor raman valabile, sunt valabile, pentru toate programele in toate formele aprobate prin lege. Toate diplomele sunt valide pana la clarificarea situatiei urmand ca printr-un act normativ sa reglementam revalidarea diplomelor”.
Declaratiile ministrului vin dupa ce Corpul de Control al MECI a stabilit primele concluzii in privinta situatiei oglindite de registrele USH. Procedura pe care a folosit-o universitatea in incercarea de a acoperi legal zecile de mii de inmatriculari prin centrele de invatamant la distanta pentru care nu avea aviz legal a fost foarte simpla: candidatii erau inscrisi fara a se preciza forma cursurilor pe care urmau sa le parcurga, figurand in evidente ca fiind inmatriculati la facultatea-mama. Astfel s-a ajuns la situatia ca o singura facultate sa figureze ca avand intre trei si sapte mii de studenti.
Geoana o sustine pe Andronescu dar nu vrea revalidarea diplomelor
Lucrurile s-au cristalizat ieri si in privinta pozitiilor politice pe care si le asuma restul actorilor pe linie de partid. Presedintele PSD, Mircea Geoana, si-a exprimat intregul sau sprijin pentru continuarea anchetei subliniind ca „acest veritabil Caritas al diplomelor trebuie sa inceteze”. Cu toate acestea, liderul social-democrat pare sa fi ramas la ideea cum ca diplomele celor care si-au finalizat studiile trebuie considerate valabile, argumentul fiind ca studentii si familiile acestora nu trebuie penalizati din cauza unui sistem nesanctionat prin „complicitate vinovata” a ministrilor Educatiei. Daca in viziunea sefului pe linie de partid al Ecaterinei Andronescu situatia universitatii ce si-a umflat cifra de scolarizare de la 29000 de studenti in anul 2001 la 311000 de studenti in 2009 este „complet inacceptabila”, lucrurile sunt vazute ceva mai nuantat de catre presedintele Traian Basescu.
În prima sa iesire publica de la izbucnirea scandalului „Spiru”, seful statului a luat partea universitatilor private punand incercarea Ministerului Educatiei de a restabili ordinea in sistem pe seama intereselor universitatilor de stat:”Este vorba despre o lupta dusa de cei care vor sa diminueze invatamantul privat, pentru ca painea si cutitul se afla in mana celor de la stat, iar pe de alta parte, o lupta pentru blocarea modernizarii sistemului de invatamant dusa in tandem de sindicate si Ministerul Educatiei. Învatamantul de stat are aceleasi hibe ca cel privat. Ceea ce vedem este rezultatul luptei unor interese ale invatamantului de stat in detrimentul invatamantului privat”. Cu atat mai ciudata este pozitia presedintelui cu cat seful comisiei de Educatie de la Cotroceni si-a exprimat sprijinul fata de Andronescu declarand pentru Gandul ca: „Nu este vorba despre nicio divergenta de interese intre particular si stat. Aceasta este o falsa problema, e vorba doar de problema intrarii in legalitate si de calitatea invatamantului superior romanesc”.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000