Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Premonitie!

Premonitie!

costintanasescu blog

 Premonitie!
Imediat dupa Craciunul insangerat din decembrie 1989, un tanar a alergat in munti, la o manastire, sa-i spuna unui monah cu parul nins de credinta lui curata ca : tara-i libera, comunismul a cazut! Batranul monah nu s-a bucurat. A ridicat incet capul din pamant, l-a privit in ochi si i-a spus: Abia acum incepe iadul. S-a taiat capul viperei, iar veninul se imprastie acum in tot corpul!
Sfintii sunt inainte-vazatori.

Batranul nu era altul decat Paisie Olaru, duhovnicul parintelui Cleopa.

Anii au trecut si batranul a avut dreptate. Tara s-a transformat intr-un ogor, in care a crescut o planta ciudata: neghina-grau. De necules, aceasta planta, si, mai ales, de neales. Cum sa mai separi binele de rau, cand in inima graului a crescut neghina? Comunismul isi nascuse in sfarsit copilul mutilat. Oamenii Romaniei de azi nu mai au curajul de a fi grau curat, caci i-au pierdut memoria. Traim zapaciti intre noi, cu sperante ucise inainte de a se naste, ca spicele de grau ce mai rasar aiurea, inghitite apoi de trupul vartos al neghinei. Fragmente de omenie, cioburi de lumina, ce se retrag de indata ce ne apropiem de ele…De cand a aparut neghina-grau a aparut si speranta fara de speranta, avortul continuu al nadejdii in om.

Nu noi am ales sa fim asa, ci am fost alesi, ca sa devenim acest sinistru hibrid. Mutantii unui laborator criminal, am ajuns…tarandu-ne in orasele cenusii, construite de noi. In marsuri patriotice ne-am cladit singuri locuintelele-puscarii in care traim. Am fost alesi sa ne dezicem de graul din noi. Cand? Atunci cand domnii cei mari ai lumii incheiasera de recoltat mortii razboiului. Pe biet ogorul acesta numit Romania se stabilise, cu creionul in mana, pe o harta, sa se planteze o ciuma. O ciuma rosie. Ce vina am avut noi? Si cand?...
-Asumati-va istoria!, ni se striga azi, de la difuzorul satesc al noii cooperativizari. Sunteti vinovati! Da, sunteti vinovati!
Si neghina-grau nu raspunde, caci nu mai are vocatia graului, aceea de a straluci in soare, salutand cerul cu varful spicelor sale. Buruiana crescuta in inima lui-neghina-il tine prizionier. Vinovat fara vina se zbate graul din noi, infasurat in plasa perversa, cu ochiuri mici, a buruienii venita de aiurea peste sufletul lui.

Suflet curat de roman, lamurit in nedreptatile istoriei si cazut pe buzele noastre in stropi de balada, de ce taci?
Ciuma cea rosie(stalinista) a zdrobit graul si a ales neghina sa vorbeasca despre grau, apoi le-a amestecat, pentru ca seceratorul asteptat sa nu mai stie. Neghina-grau e painea otravita pe care o mancam noi astazi, dupa mai bine de 65 de ani. Ni s-a ales aceasta paine pentru dejunul vietii noastre amarate.

Dar unele spice de grau nu s-au lasat alese de ciuma rosie si au fugit in munti, sa cresca printre brazi sau, nefiresc, pe un varf de stanca, ca o floare de colt a sufletului nostru, crescuta in aceasta asprime continua a istoriei de aici. Ei s-au numit partizani.
Alte spice, multe, mii, zeci de mii, sute de mii, au fost culese si inchise in hambare-temnita, fara de apa si lumina, in frig cumplit, zdrobite apoi de piatra de moara a fratelui sau, devenit intre timp neghina. Si, ce ciudat!, vlaguite, distruse, s-au apucat sa-ncolteasca prin colturile de piatra rece ale temnitei, sa-si scrie viata scurta cu varf de ac pe bucatele de sapun si sa vorbeasca unele cu altele prin batai scurte in zid, ca de toaca, ca sa nu fie intelese decat de Dumnezeu. Si dincolo de toate acestea s-au apucat sa rasara din groapa comuna unde au fost aruncate si sa faca dimpreuna un lan invizibil.

Noi suntem memoria graului curat!, ne sopteste parca, in adierea de vant, lanul invizibil.

Voi sunteti painea noastra, cea spre fiinta!, murmuram ingenuncheati in fata lanului, noi. Graul fara ploaie si lumina suntem noi, ne striga lanul invizibil, intinzandu-si bratele nevazute spre noi.

Nu te teme, ii raspunde Dumnezeu, ai sa fii udat! Si o ploaie ciudata tasni din lacrimile acestui neam.

Lacrima sparsese zidul uitarii si graul crestea. O parte din graul ramas in afara alesese si el sa nu fie neghina. Alesese sa fie ploaie pentru graul inchis, alesese sa fie memoria lui. Furios, noul semanator isi arunca samanta lui otravita peste tot. Am sa schimb si pamantul! Am sa-ntorc brazda peste brazda, urla semanatorul ciumei, pana o sa deveniti toti buruiana! Si buruiana crescu furioasa peste tot, nu numai in locul graului, dar si cu el laolalta.

“S-a taiat capul viperei, dar acum otrava se-ntinde in tot corpul!”, se auzira din nou cuvintele batranului parinte.
-Unde sa ne ducem?...strigau innebunite spicele de grau ramase. Fratii nostri au fost inchisi, altii secerati, iar noi, otraviti, ce sa facem?
-Sa faceti ce faceati si-nainte, SA CRESTETI CU FATA SPRE CER! Si astfel puteti spera chiar si acum cand nu mai e nimic de sperat!, sopti batranul, iar vocea lui se duse, purtata de vant, inapoi, de unde venise, din lanul nevazut de grau curat al neamului romanesc.

Să ne rugăm pentru pacea în ţară, pace în casă şi în sufletele noastre.
Vă doresc toată pacea sufletească şi un colţisor de Rai.
Cu dragoste.
Paisie
(1897-1990)


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000