Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Interviu cu Alina Mungiu Pippidi

Interviu cu Alina Mungiu Pippidi

Fratilor, am zguduit-o rau. Alina Mungiu Pippidi ne arata pe ce lume traim. Si face zdrente fetele lui Basescu din politica: Ridzi, EBA, Udrea. Ca de la analist la femeie.


Ridzi – servicii familiei Basescu
Reporter: Ridzi e la pamint. E asta razbunarea pentru ca a propus-o pe Elena Basescu?
Alina Mungiu Pippidi: E o forma de plata. Dna Ridzi s-a gindit sa faca servicii familiei pe contul banilor publici, al bunului simt, al expunerii la ridicol al tuturor sustinatorilor lui Basescu care nu erau clienti de partid sau familie, ci prieteni.
Dai tribut turcului din ograda ta, daca vrei, dar nu din ograda publica, ca noi, vecinii, nu mai platim tribut, ne-am emancipat.

Rep.: A fost o conspiratie contra ei?
A.M.P.: A fost o coincidenta, pe de o parte, de vederi intre presa independenta si societatea civila, pe de alta, cu interesele presei mogulilor, care a dus practic la unanimitate contra ei. Ideea ca „familia” poate apara pe cineva care a actionat atit de la vedere si de prosteste s-a dovedit a fi o prostie, desi dna Ridzi a crezut in ea, a crezut ca va fi sustinuta pentru ca prin caderea ei ar ajunge altii la rind. Sa fie invatatura de minte si altora. Si soldatul credincios, si liderul necredincios trebuie sa fie limitati de anumite reguli. Le calci, loialitatea nu te mai poate apara.


Udrea. Elena.

Rep.: Cine urmeaza?
A.M.P.: Cine a mai facut ca ea. Chiar ea s-a aparat aratind la Elena Udrea, care si ea face favoruri presei, desi ministerul ei nici nu ar trebui sa existe. Dar nu numai asta. Într-o tara normala se facea o ancheta privitoare la dezvaluirile de la Hotnews cu zece voturi pe sectie pentru „independenta” Elena Basescu. Asta e o forma de frauda electorala.

Rep.: Elena Basescu a cistigat?
A.M.P.: Cum cistiga intotdeauna beizadelele, cu cost mare. Prietenii zac prin pulbere si praf, aliatii sint discreditati de nu pot scoate capul din casa, dar s-a dovedit ca familia e invicibila. Ma rog, asa cred ei. Pretul de imagine externa si interna e enorm.


S-a facut de ris tata-sau

Rep.: Fapt e ca nu ati reusit sa o opriti.
A.M.P.: Nu, desi acesta era scopul meu de baza. Poate pentru ca lasitatea a fost asa de mare la ceilalti, care au tacut milc? A fost o serie neagra, ca sa o scuze pe ea, s-a facut de ris tata-sau, partidul, pentru ca nu o voia a trebuit sa isi faca mea culpa si sa faca lucruri mult mai rele decit sa o fi pus pe lista cum era vorba initial, au trebuit sa transfere voturi si dupa cum se vede si bani de publicitate din fonduri publice. A iesit PSD-ul primul la europarlamentare, iar Basescu e obiect doar de bancuri pe afara. E greu de crezut ca ambitiile unei fetiscare a carei lipsa de cultura se vede si dupa cum arata pot ruina atitea lucruri, dar iata ca se poate.

Rep.: Basescu zice insa ca presa e de vina.
A.M.P.: Basescu e parasit de inspiratie. Mare noroc are cu contracandidatii lui, care spun pe fata ca se vor amesteca in justitie si astfel se fac de nevotat. Chiar si asa, discursul asta cu copiii care nu ma asculta desi eu le spun, sau ca toata lumea e de vina, numai familia nu, e penibil. Familia nu are ce cauta in politica, dupa cum am spus de la inceput, e doar sursa de slabiciuni si scuze permanente. Basescu s-a incapatinat, vrea sa ne transmita ca vrea un al doilea mandat fara conditii, unul in care face ce vor muschii lui. Or, acesta e un semnal gresit, exact un asemenea mandat devine indezirabil. Cu linia asta a lui ii face pe fostii lui sustinatori sa stea acasa in ziua votului.


Ce i-a spus Alina lui Base

Rep.: O s-o lase pe dna Udrea sa pice?
A.M.P.: Data trecuta cind dna Udrea a demisionat, nu a fost de bunavoie. Eu cind i-am spus presedintelui ca ea nu are ce cauta in viata politica – trebuie sa avem separarari clare intre public si privat, e un test al modernitatii – m-am trezit ca a doua zi ma cauta intermediari din partea ei, sa ne vedem, sa ne cunoastem. Dna Udrea e, ca toate fetele astea, o creatura care nu gindeste decit in termeni de interes personal si nu poate concepe ca in societate exista si etaje superioare, unde oamenii au altfel de motivatii. Daca ne intilneam, despre ce am fi vorbit oare? Îi faceam un desen? Din pacate, nici problema asta nu s-a putut rezolva in privat, cum nu s-a rezolvat nici cealalta. O sa avem alt circ costisitor. E alegerea lor, vor asa, asa o sa fie. Ca altfel primul ministru restructura urgentissim ministerele astea redundante, plus vreo doua la fel de redundante de la PSD, si stateam toti linistiti. Asa cum Basescu da vina pe oricine, dar nu pe copila lui prost crescuta, Boc restructureaza demnitarii dind afara niste soferi. Care nu au fost inca nici macar identificati, totul ca sa salvam ministri de nivel dama de companie; sintem in plin „Senatorul melcilor”.

Rep.: Udrea a zis ca aveti ceva personal cu ea. Invidie?
A.M.P.: Exact, atita o duce capul, ea nu are orizont dincolo de persoane. Da, visul meu e sa conduc Ministerului Turismului, a carui desfiintare am pus-o din anul 1996 in programul CDR.


Am diploma de instalator

Rep.: Tinichigii sau filozofi?
A.M.P.: Eu am pe undeva o diploma de instalator. Dar altfel, in politica publica e greu sa le separi. Orice ai face, esti impregat de o anumita filozofie despre stat, despre cum se comporta oamenii, nimeni nu e un expert suta la suta liber de ideologie, desi eu predau pragmatismul la studentii mei, anything which works! Desigur, discutia asta e de la un anumit nivel in sus, care e probabil mai putin frecvent la noi. Ca, din nou, daca eroii politicii publice sint de nivel Ridzi sau Udrea discutia devine comica si distinctia inoperanta. Mare parte din cei promovati pe canale de partid nu sint nici una, nici alta. Întreaba o lipitoare care traieste sa suga singele altora daca asta e tehnologie sau ideologie.


Androneasca

Rep.: Si atunci, doamna Andronescu o sa rastoarne muntii?
A.M.P.: Ma indoiesc ca vrea. Dar ma indoiesc si ca Basescu poate face ceva. Comisiile astea si multele lor legi sint destul de redundante. Oamenii conteaza, si daca pretuiesti educatia asa de mult incit o Udrea iti poate fi sefa de cabinet nu mai are nici o importanta ce spui, lumea se uita la ce faci. Solutia pentru educatia romaneasca nu vine din noi reforme, cind astea cu Bologna au fost oricum nedigerate si negindite, un fel de hai sa facem mai mult pe resurse mai putine. De ani de zile se schimba ministrii si ministerul e la fel. Miclea, care era reformator, se inchidea cu sfatuitorii lui intr-o debara si ieseau de acolo cu proclamatii pe care nu le implementa nimeni. Alti ministri, care nu aveau intentiile lui bune, lasau de la inceput totul pe mina mafiei, ce rost are sa te prefaci ca faci? Hai sa nu mai reformam educatia vreun an, asta e sugestia mea, si in acest timp sa reformam doar Ministerul Educatiei. Poate gasim vreo citiva romani care au fost profesori titulari in tari cu sisteme performante (Scandinavia, USA, Olanda) si sa ii importam, le dam mina libera sa reorganizeze MEC. Restul va veni de la sine. Cum s-a vazut din clasamentul nostru cu universitati curate, omul face locul. Aceeasi lege peste tot, dar unii au patru stele, altii au zero stele, pina la legi noi sa copie aia de zero stele ce fac cei de patru si o sa avem imediat o crestere a calitatii. Pina la urma politica e doar un gest de discernamint, iar leadershipul e suta la suta discernamint. Nu trebuie sa le stii pe toate, dar trebuie sa gasesti pe cei care stiu si sa ii pui in situatia sa faca.


Clientelism

Rep.: Oricine ar fi ei?
A.M.P.: Oricine, sau totul e clientelism daca ii alegi doar pe relatia cu tine. Partidele noastre sint inca in acel stadiu primitiv de inceput de democratie, eu le compar cu armatele dinainte de profesionalizarea moderna. Tatarul nu avea solda, el traia prin jaf. Si cum sint tatari multi, si obiectul jafului trebuie sa fie mare, rezulta multe functii publice (deci coborind nivelul politizarii pana la directori de scoala) si multe cheltuieli publice (care se distribuie prin reteaua de patronaj). Obiectul guvernarii nu e problema de politica publica, pe care trebuie sa o rezolvi (criza, energia etc.), ci reteaua clientelara, pe care trebuie sa o satisfaci, ea e problema ta de baza. Aici e tensiunea dintre partide si societatea noastra.


Geoana, Crin, Duda

Rep.: Sint adversarii lui Basescu capabili sa schimbe asta?
A.M.P.: Nu cred. Geoana da impresia ca e orientat mai tehnocratic, are cunostinte, citeste, dar pe urma apare cu Nastase la brat si strica tot. Crin Antonescu e uimitor, are aerul ca nu s-a prins nimic de el in atitia ani de politica, ma intreb daca ar trece un test de cunostinte elementare, daca stie care sint institutiile de la Bretton Woods sau din cine e format boardul Bancii Europene Centrale. Radu Duda e mai presus de orice comentariu, pentru el viata e un cenaclu.

Rep.: Intelectualii pro-Basescieni?
A.M.P.: Categorie in curs de disparitie, la cei dezinteresati. Restul, sa nu ne luam de ei, ca vor fi pedepsiti pe unde au pacatuit, TRU a ajuns in aceeasi comisie cu copila, de exemplu. Cel mai bine o duc cei care nu au fost niciodata fani, il folosesc cu singe rece pe Basescu ca sa ajunga undeva, prin ambasade cu jacuzzi, PE, sau oriunde se poate, in strainatate sa fie. Intelectualul e din punctul asta de vedere sub nivelul tinichigiului, si ca sa traiasca afara tot statul roman trebuie sa-i plateasca drumul si sa-l tina; om fi devenit noi europeni, dar curajul pietei nu il avem, ca unde nu e valoare nu e nici curaj. Noroc cu tinerii intelectuali, ei umplu doctoratele si mai nou si slujbele pe afara. Fereasca Dumnezeu sa vrem sa ne intoarcem in tara insa, atunci sa vezi testul deschiderii universitatilor.


Societatea civila

Rep.: Mai exista societate civila?
A.M.P.: Absolut. Gazeta Sporturilor a fost virful ei recent si noi toti ne-am solidarizat cu ei. Si chiar exista; oamenii care ies in strada sa apere Sf. Iosif, oamenii care scriu pe www.romaniacurata.ro ca sa denunte pe corupti sint in crestere. Sintem insa sufocati de pseudosocietatea civila, de organizatii contra coruptiei sponsorizate de corupti, de ciuvici si alistari, e o perdea de fum din care nu totdeauna vezi ca padurea nu a ars, mai sint copaci destui in picioare.Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000