Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Golanie electorala pedelista

Golanie electorala pedelista

Cei care au trecut luni prin dreptul Teatrului National "I.L. Caragiale” au putut vedea ca la institutia patronata de Ministerul Culturii si condusa de Ion Caramitru se pune in scenna un nou spectacol: "PD-L: La Bine si la Greu”.
Nu, nu zambiti. Acela este locul unde Teatrul National isi promoveaza piesele de la Sala Mare. Ultima oara, duminica, a fost spectacolul "Eduard al III-lea", de William Shakespeare, in regia lui Alexandru Tocilescu. Asa ca, va dati seama frisoanele oamenilor de cultura cand au observat, ca peste noapte batranul Will a fost in locuit cu mai tanarul Boc.
Cum totul pe lumea asta are o explicatie- cu o singura exceptie, dosarul Flota - am dat un telefon nu la Cotroceni, asa cum ar fi fost logic, ci conducerii Teatrului National.
Domnul Nicolae Scarlat, Director General Adjunct, a raspuns uimirii noastre precizandu-ne ca nu este vorba de o reclama electorala permanenta, ci doar de una conjuncturala determinata de prezenta la Sala Mare a unei intruniri PD-L. Mai mult, domnia sa ne-a asigurat ca probabil dupa ce actiunea politica se va termina, mash-ul va fi dat jos.
Lucru perfect adevarat. In ziua de luni Sala Mare a gazduit lansarea candidatilor democrati-liberali pentru euroalegeri, prilej cu care toti iubitorii de teatru impreuna cu doamna Elena Udrea si-au reafirmat intentia de a scoate tarisoara din mlastina economica pe care neiubitorii de teatru din celelalte partide au aruncat-o. Pe ea, pe tarisoara, in mlastina, nu pe ea, pe doamna Udrea - asta ca sa fim clari si sa nu ne pomenim cu vreun proces pe cap.

LEGEA BUNULUI SIMT
Ca sa punem punctul pe I, ceea ce s-a intamplat luni a fost un caz tipic de golanie electorala. Nu poti sa pui pe o institutie de cultura un banner politic. In primul rand din bun simt. Legea bunului simt este prima care a fost incalcata. Maine-poimaine ne vom pomeni cu reclama la vodka (sau hai sa zicem la rom) pe Ateneu. Sau ne vom pomeni - in cadrul campaniei de promovare a turismului ecumenic - ca pe peretele de la Voronet atarna un imens mash pe care scrie "Pepsi".
Mai mult decat atat nici nu este vorba de o reclama pur comerciala, ci de una electorala. In ultima vreme Ministerul Culturii lasa (si chiar incurajeaza) institutiile din subordine sa obtina bani din inchirieri de sali, de spectacole etc. O atitudine normala. Bannerele portocalii ( sau rosii cu trandafirasi, sau galbene cu sageti) deasupra intrarii principale a Teatrului National inseamna insa altceva. In primul rand o golanie. In al doilea rand...o incalcare a legii.
Pentru ca, da, avem de-a face nu numai cu un obraz gros ci si cu un off-side clar.
Articolul 15 din hotararea 22/1997 a Consiliului General al Municipiului Bucuresti privind aprobarea "Regulamentului local pentru construirea si amplasarea firmelor si reclamelor publicitare" stipuleaza clar: "Se admite amplasarea de reclame publicitare pe cladirile institutiilor de invatamant, cultura sau alte asemenea, numai daca reclama are legatura cu obiectul de activitate a institutiei respective si cu obtinerea acordului forului tutelar."
Din cate stim noi reclama electorala a PD-L nu are vreo legatura cu obiectul de activitate a institutiei Teatrul National. Decat ca, spre exemplu, actualul minsitru al Culturii, Theodor Paleologu, face parte din randul democrati-liberalilor. Acest lucru -in speta hotararea la care facem referire - ar fi trebuit sa-l cunoasca si directorul general al teatrului, Ion Caramitru, care - coincidenta - a functionat ca Ministru al Culturii intre 1996 - 2000, adica exact in perioada in care CGMB a votat hotararea. Cat despre "obtinerea acordului forului tutelar", reprezentantii Ministerului Culturii nu au fost de gasit, ieri dimineata, pentru lamurirea problemei.

VALOARE
Cladirea Teatrului National nu face parte din patrimonium, nu este un momenument istoric. Daca imi permiteti o opinie de neintiat in ale arhitecturii, este chiar urata. Dar are o valoare intrinseca, pentru ca este cladirea Teatrului National. Ar avea aceasta valoare si daca un nebun ar stabili ca de maine Nationalul sa se mute intr-o cladire Metro. In aceste conditii, cladirii nu i se poate aplica si articolul 28, din aceeasi hotarare care spune ca "la amplasarea firmelor si reclamelor publicitare pe imobile monument istoric cu o valoare arhitecturala si ambientala (...) este necesar intocmirea unui studiu de impact, care va fi avizat si aprobat in conditiile legii." Desi, ar fi trebuit sa i se aplice. Nu de alta, dar e cladirea Teatrului National!

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000