Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Elena Udrea cumpara imagine pentru ea

Elena Udrea cumpara imagine pentru ea

TREI MILIOANE DE EURO DE TOCAT!

Ministerul Turismului are de tocat in an de criza economica profunda 3 milioane de euro pentru promovarea Romaniei ca destinatie turistica. Astfel, Elena Udrea a devenit, cu acte in regula, cel mai generos distribuitor de publicitate de stat din tara.

Spectacole, targuri, evenimente, deplasari interne si externe, campanii de promovare a zonelor turistice din tara, dar mai ales a imaginii personale. De cand este ministru al Turismului, Elena Udrea a mers in 12 deplasari externe si in nenumarate deplasari interne, unde a avut grija sa fie "actorul" principal.

În fiecare zi am putut-o vedea pe mi­ci­le ecrane: calare ba pe cal, ba pe bici­cle­ta sau pe bolizi auto, schimband geanta Vuiton cu o traista bucovineana, degustand sarmalute, carnaciori sau pa­lin­ca, in caruta, in costum popular sau in echipament de tenis, smerita la slujba de Paste sau cu fusta scurta la intalnirea cu investitorii din Dubai, alaturi ba de pre­se­din­tele Basescu, ba de fiica cea mica a aces­tuia, doinind din fluier sau torcand la­na ca o experta in artele populare. Iar lis­ta excentricitatilor Elenei Udrea poate continua, ele fiind fidel relatate de alaiul de jurnalisti din presa scrisa si televizi­u­ne care o insotesc peste tot.

Unde se termina promovarea turismului romanesc si unde incepe promovarea personala a Elenei Udrea? Linia de de­mar­­­catie este foarte fina, iar ministrul a avut grija sa ia toate masurile ca imaginea sa lipita de cea a turismului romanesc sa fie cat mai bine aratata de presa.


FUNCTIONARII DIN MASS MEDIA
Criza financiara nu a ajuns la Ministerul Turismului daca ne uitam la gene­rozitatea cu care cheltuieste bani Elena Udrea. Sumele alocate pentru promo­varea si dezvoltarea turismului in 2009 sunt de 13,3 milioane lei (peste 3 milioane euro).

În Hotararea de Guvern nr 314/18 martie 2009 privind aprobarea Programului anual de marketing si promovare si a Programului anual de dezvoltare a produselor turistice, Udrea stabileste clar ce cheltuieli poate finanta pentru promo­va­rea turismului. Un capitol important este alocat transportului, cazarii si diur­nei pentru reprezentantii mass-media. Adica pentru alaiul de jurnalisti care re­la­tea­za fidel tot ce face blonda de la turism. Diurna pe care o acorda cu generozitate, dar si cat se poate de legal, Ministerul Turismului ii pune pe jurnalisti in si­tu­a­tia de a putea fi considerati functionari ai statului. Ministerul Turismului nu a ras­puns inca solicitarilor Jurnalului Na­ti­o­nal referitoare la sumele totale cheltuite pentru deplasarea presei in tara si stra­i­na­tate alaturi de Elena Udrea.


IMN TURISTIC LANSAT CALARE
O imagine asupra chetuielilor ne putem face insa uitandu-ne la cifrele deja facute publice. La evenimentele organizate pe litoral cu ocazia lansarii Imnului Turistic "Romania - land of choice", mi­nisterul a cheltuit circa 4.400 de euro pentru deplasarea, cazarea si masa celor 17 jurnalisti adusi din Bucuresti. Desi potrivit caietului de sarcini cazarea trebuia sa fie asigurata la hotel de patru stele, jurnalistii au fost cazati la Hotelul Ambasador, de trei stele, din statiunea Mamaia. Jurnalistilor li s-a asigurat si micul dejun, si cina, fiecare dintre acestea in limita sumei de 30 de lei pe zi si au beneficiat de transport cu autocarul de la Bucuresti la Mamaia si inapoi si la obiectivele incluse in program.

În multimea stransa pe plaja din zona Castel, unde a fost lansat imnul, s-au "amestecat" si presedintele Traian Basescu, fostul ministru al Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, precum si fiica cea mica a presedintelui, Elena Basescu, aflata in campanie electorala pentru Parlamentul European. Programul ministrului a continuat pe 2 mai cu o plimbare cu bicicleta din Neptun la Vama Veche si o vizita la Herghelia Mangalia. "Am vrut sa merg pana la vama cu Bulgaria, pentru a ma convinge ca nici o masina din Romania nu mai merge la mare la vecini de 1 Mai", declara Elena Udrea. O declaratie rupta de realitatea acelor zile, cand romanii au luat cu asalt litoralul bulgaresc.

Însotita de jurnalisti, de televiziuni si indemnata de Loredana Groza, Udrea a incalecat pe un cal pursange arab, declarand ca, desi nu a mai calarit niciodata, acum se sacrifica de dragul turismului. "Daca prin asta promovez turismul, daca schimba in bine imaginea Hergheliei de la Mangalia, atunci ma sacrific, ma urc pe cal", a spus Udrea.


PLIMBARI EXTERNE
Udrea a participat, personal, la 12 de­plasari in delegatii externe, in state precum Rusia, Austria, Franta, Germania sau Spania, in afara celor in care l-a insotit pe presedintele statului, Traian Basescu. Presa a insotit-o la Targul International de Turism de la Berlin si in deplasarea la Paris, unde a debutat campania de promovare a Romaniei ca destinatie turistica. Udrea nu a ratat nici acum ocazia de a face spectacol: a dansat cu turistii la Targul International de la Stuttgart pe muzica lui Gheorghe Zamfir si a jucat tenis cu Ilie Nastase in fata primariei din Paris. Totul in lumina reflectoarelor televiziunilor. Potrivit informatiilor transmise de reprezen­tan­tii ministerului, cheltuielile cu cazarea, transportul, asi­gurarile de calatorie si diur­na ziaristilor care au insotit-o pe Udrea la Paris s-au ridicat la 8.850 de eu­ro. Ministerul Turismului nu a precizat cat a fost diurna acordata jurnali­s­ti­lor. Deja Realitatea TV a luat decizia de a desface contractele de munca a camerama­nului si reporterului care au participat la deplasarea de la Paris si au primit diur­na atat de la minister, cat si de la statie.


BILANTUL DEPLASARILOR
De la infiintarea Ministerului Turismului, Ro­mania a participat la 49 de targuri internationale de turism, tara noastra fiind coorganizator la Targul de la Stuttgart, la Targul culinar de la Strasbourg, la Targul de turism de la Bucuresti, invitat de onoare la Targul de turism din Cipru, potrivit bilantului transmis de MT.

"Pentru prima oara, Romania a fost prezenta la Targul de turism din Dubai, cel mai mare de pe piata araba", afirma mandra Elena Udrea. "Din delegatiile externe efectuate de ministrul Turismului, Elena Udrea, nu a facut parte nici un jurnalist. Pentru a reduce cheltuielile am fost nevoiti sa trimitem strict persoanele din cadrul ministerului care se ocupau de problemele ce urmau a fi dezbatute in deplasare.

Mai mult, in Dubai, chiar a fost nevoie ca ministrul sa achite o parte din bani din buzunarul propriu, deoarece suma alocata prin buget pentru astfel de deplasari nu era suficienta pentru a achita costurile totale. Cu banii de la bugetul ministerului nu putea plati nici macar cazarea la un hotel din Dubai", ne-a explicat Luminita Kohalmi, consiliera ministrului Turismului.
Pe turism intern, ministerul a avut doua campanii de promovare a litoralului si Bucovinei ca destinatii pentru Paste si 1 Mai.


INDICATOARE DE 500.000 €
În plina criza economica si in ciuda tuturor materialelor aparute in presa cu privire la risipirea banilor publici, Udrea plateste circa 500.000 de euro pentru a achizitiona 3.750 de indicatoare de informare in zone turistice si in destinatii care includ monumente din patrimoniul mondial UNESCO. Pentru achizitio­na­rea si montarea indicatoarelor, Ministerul Turismului va organiza o licitatie, doritorii putand de­pune oferte pana la data de 28 august. Finantarea este asigurata din fonduri de la bugetul de stat, proiectul urmand sa fie finalizat la trei luni de la semnarea contractului, potrivit anuntului de participare la licitatie. Ministerul a prevazut cateva conditii pentru firmele interesate, printre care depunerea unei garantii de participare de 9.000 de euro, precum si una de buna executie in valoare de 10% din valoarea contractului. În Romania exista peste 800 de zone cu resurse turistice in cele 41 de judete ale tarii si in municipiul Bucuresti, potrivit OUG 142/2008. Din Romania, pe lista UNESCO se afla Rezer­vatia Biosferei Delta Dunarii, Manastirea Horezu, cetatile dacice de la Orastie, bisericile maramuresene din lemn si centrul istoric al orasului Sighisoara, manastirile Voronet, Arbore, Moldovita, Patrauti, Probota, "Adormirea Maicii Domnului si Sfantului Gheorghe" a fostei Manastiri Humor.


CHELTUIELI PENTRU IMAGINE
Generozitatea cheltuielilor nu se opreste insa la diurna si cheltuieli de deplasare ale presei. Potrivit site-ului paginademedia.ro, trustul PRO este un client constant al banilor de la Ministerul Turismului, urmand sa primeasca bani si pentru promovarea programului "Turist in Romania".

Desi ministerul nu mentioneaza numele posturilor vizate, se vorbeste despre "primul canal de televi­ziune generalist", "primul canal de televiziune de stiri" si "al doilea canal de stiri". Cu alte cuvinte, Pro TV, Realitatea TV si Antena 3. Din bugetul total alocat pentru promovarea programului "Turist in Romania" in valoa­re de 924.000 de euro (fara TVA), Pro TV va primi 415.000 de euro, Realitatea TV - 323.000 de euro si Antena 3 - 184.000 de euro. Pe langa acest contract, Realitatea TV a mai incasat de la Turism 200.000 de euro pentru a realiza emisiunea "All Inclusive" si alti 50.000 de euro pentru difuzarea spoturilor Paste in Bucovina si Paste la mare.

Dupa incheierea acestor contracte, suma alocata de MT catre Realitatea TV va ajunge la 600.000 de euro, mai putin decat va contabiliza cei de la trustul PRO, care din contractele incheiate in primavara si acesta pentru promovarea programului Turist in Romania vor incasa in total 765.000 de euro.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000