Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Elena Udrea, contract vicios la Paris

Elena Udrea, contract vicios la Paris

Contractul pentru publicitate outdoor la Paris incheiat de Ministerul Turismului este viciat in forma si in fond, avand pre­vederi care il arunca in fals si ile­ga­li­ta­te. Si contractul incheiat cu Le Figaro platit din bani publici nu stabileste tirajul publicatiei, iar cifrele anun­tate de "beneficiar" se bat cap in cap.
Ministerul Turismului a postat acum doua seri pe site-ul institutiei contractele incheiate cu JC Decaux pentru publicitatea outdoor de la Paris si contractul incheiat cu publicatia franceza Le Figaro pentru editarea unui numar special al suplimentului sapta­ma­nal Figaroscope dedicat Romaniei. Dupa modelul cu care ne-a obisnuit deja, func­tionarii din Turism au postat contractele la date false, ca si cand ar fi zacut pe site-ul ministerului din 29 mai (cel pentru pu­blicitate outdoor) si 10 iunie (cel pentru suplimentul Figaroscope). Desi MT este o institutie publica romaneasca si limba care a guvernat incheierea contrac­telor este limba romana, angajatii ministerului au postat pe site contractele in limba franceza. Poate daca angajatii Elenei Udrea ar fi facut publica varianta in limba romana a contractelor nu am fi ajuns sa descoperim toate neclaritatile si viciile de fond care urmeaza.

VICII DE FOND
Cea mai mare problema a contractului incheiat cu JC Decaux, care reprezinta un alt viciu de fond, este data chiar de partile care au incheiat contractul. Astfel, potri­vit documentului redactat in limba fran­ce­za, contractul se incheie "intre Ministerul Turismului, reprezentat de Oficiul de Turism al Romaniei la Paris (...) re­pre­zentat de doamna Mihaela Mihet, directoare, in calitate de cumparator, pe de o parte, si JC Decaux (...) reprezentat de dl Romain Raffard, responsabil comercial al Oficiului de Turism pentru realizarea publicitatii de tip outdoor din 2 pana in 9 iunie 2009 in calitate de prestator de servicii". Cum poate un responsabil comercial al Oficiului de Turism sa incheie un contract, in numele unei firme private? Si tocmai cu Oficiul de Turism? "Cred ca este o eroare, s-ar putea sa fi fost o greseala de redactare. Romain Raffard este reprezentantul legal al firmei JC Decaux, nu are nici o legatura cu Oficiul de Turism", ne-a declarat Adrian Radu, sef birou la Oficiul de Turism al Romaniei la Paris. Radu a precizat ca nu el s-a ocupat de acest contract, ci directoarea Ofi­ciului, Mihaela Mihet, aflata insa in concediu. Contactata telefonic, Mihaela Mihet ne-a spus ca nu a stiut cum sa traduca exact functia respectivului domn, care lucreaza pentru JC Decaux, si nu pentru Oficiul de Turism, asa cum reiese din contract. "JC Decaux are reprezentanti pentru Asia, pentru Africa etc. Domnul Romain Raffard este responsabil JC Decaux pentru oficiile de turism din Europa de Est. Care este formularea exacta in franceza? Cum sa spun?", ne-a explicat si intrebat in acelasi timp Mihet. O astfel de nestiinta din partea directorului Oficiului de la Paris, care si-a facut si studiile in Franta, este impardonabila. Daca s-ar fi apelat la un translator, poate s-ar fi evitat situatii penibile in care in contract apar cuvinte romanesti amestecate cu limba franceza.

Alte lucruri inadmisibile din contract: executia incepe la 26 mai 2009, cu trei zile inainte de semnarea actului din 29 mai!!! Mi­hae­l­a Mihet ne-a cerut sa-i tri­mitem pe mail toate nelamuririle legate de acest contract, dar si de contractul cu Fi­garo Medias. Cu pro­misiunea ca ne va raspunde imediat. As­teptam si acum raspunsul. O sursa bine informata din interiorul Ministerului Turismului sustine ca Mihaela Mihet a fost adusa val-vartej de la Paris pentru a pregati apararea Elenei Udrea in fata Comisiei de Ancheta care investigheaza evenimentele finantate de la buget derulate la Paris asupra carora Jurnalul National a atras atentia in ultimele doua saptamani.

FIGAROSCOPE
Contractul incheiat de MT cu Figaro Media pentru publicarea suplimentului cultural Figaroscope dedicat Romaniei ridica si el multe semne de intrebare. Co­ti­dianul francez Le Figaro a castigat la 3 noiembrie 2008 30.000 de euro de la Institutul Cultural Roman (ICR), prin programul de finantare Publishing Romania derulat de Centrul National al Cartii, pentru publicarea, in 2009, a unui supliment cultural Figaroscope dedicat Romaniei. Ministerul Turismului a intrat si el in joc, incheind la 10 iunie un contract de 15.000 de euro cu Figaro Media pentru aparitia aceluiasi supliment dedicat Ro­maniei. Supliment care a aparut deja la 17 iunie sub titlul "Bucuresti si alte minuni romanesti" si a prezentat principalele atractii turistice din Romania. Cele 12 pa­gini color au avut menirea de a orienta vizitatorul spre cele mai frumoase locuri din Romania, respectiv capitala tarii - Bu­curesti, Sinaia si cetatile din Transilvania. Cea de-a 12 pagina este dedicata unei reclame la o marca de masini ce nu are nici in clin, nici in maneca cu Romania - alti bani pentru Le Figaro deci. Bravo lor! Problema este insa alta. În contractul pu­blicat pe site-ul Ministerului Turismului nu se precizeaza care este tirajul respectivului supliment. Adrian Radu, sef de birou la Oficiul de Turism al Romaniei la Paris, ne-a declarat ca tirajul a fost de 199.000 de exemplare, "plus cateva zeci de mii de exemplare date oficiului si Institutului Cultural Roman". Oficiul de Turism de la Paris a primit maximum 10.000 de exemplare suplimentare, a spus el. Aceasta declaratie este in contra­dic­tie cu cele facute de re­pre­zentantii Ins­titutului Cultural Roman. ICR a vehiculat un tiraj de 350.000 de exemplare. Mag­da Carneci, directoarea ICR de la Paris, ne-a declarat ca ICR Paris a primit 5.000 de exemplare suplimentare din Figaroscope. "Probabil si Oficiul de Tu­rism a primit tot 5.000 de exemplare si cred ca tot atatea au fost trimise in tara", a declarat Magda Carneci. Nici de la Centrul National al Cartii nu am reusit sa pri­mim cifre exacte.
Contractul incheiat de Oficiul de Tu­rism de la Paris cu reprezentantul comercial al Oficiului de Turism a marcat inceputul campaniei Elenei Udrea - "Romania, Land of Choice"

65.000 DE EURO PENTRU O SCENA
Documentele Ministerului Turismului demonstreaza ca si Elena Udrea are de dat socoteala pentru pretul urias platit pe inchirierea scenei la concertele de Pasti de la mare. Din procesul-verbal de receptie nr. 512/22.04.2009 al contractului dintre Ministerul Turismului si MediaPro Pictures rezulta ca, pentru concertele din zilele de 18 si 19 aprilie a.c. de la Mamaia, ministerul a platit suma de 64.468 de euro (inclusiv TVA), potrivit datelor publicate miercuri de un ziar central. Suma este defalcata pe patru capitole de cheltuieli: amenajarea scenei de 12 X 10 X 7 metri - 19.736 de euro, echipament sunet - 15.061 de euro, echipament lumini - 17.636 de euro si echipament videoproiectie - 12.035 de euro. Preturile de la cele patru capitole includ si transportul plus cazarea tehnicienilor care au lucrat la montarea scenei si la functionarea aparaturii.

Cazul scenei Elenei Udrea pare copie la indigo dupa cel patentat de fostul ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi. Desi a avut o oferta de 1.400 de euro, ministrul Ridzi a platit 50.000 de euro pentru scena din Parcul IOR - Bucuresti. Jurnalul National a dezvalut ca MTS detinea deja in patrimoniu o scena in valoare de 129.000 de euro, luata in leasing acum doi ani pentru Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti si pentru care ministerul mai avea inca de platit rate. Chiar daca avea o scena in ograda proprie, ministrul a preferat sa dea 75.000 de euro Companiei Mark pentru scena de la Costinesti, cu spectacolul si mediatizarea aferente.

Astfel, sumele platite de Ministerul Turismului pentru scena de la Mamaia pentru concertele de la 18 si 19 aprilie sunt de-a dreptul fabuloase si se inscriu in modelul patentat de Ridzi pentru tocatul banilor publici. "Costurile sunt supraevaluate cu 60%. Spre exemplu, costurile amenajarii scenei de la Cerbul de Aur din 2008 au fost de 30.000 de euro. Dar dimensiuni­le sce­nei de la Brasov nu se compara cu cele ale scenei de la Ma­maia; din cate tin eu minte, scena avea la Cerb o deschidere de 34-36 de metri, iar scena a stat in piata cel putin trei saptamani, nu doua sau trei zile, cat cea de la Mamaia", spune deputatul PSD Victor Socaciu. Udrea a avut grija sa nu semneze personal contractele sau procesele-verbale de receptie a serviciilor, de­legand aceasta sarcina subalternilor sai.


COMISIA DE ANCHETA SE ÎNTRUNESTE MARTI
Comisia parlamentara de ancheta pentru verificarea sumelor cheltuite de ministrul Turismului pentru promovarea imaginii Romaniei se va intruni pentru prima data saptamana viitoare. "Comisia parlamentara de ancheta in cazul Elena Udrea va fi convocata martea viitoare, la ora 11:00", a declarat presedintele comisiei, deputatul PNL Ludovic Orban. În prima sedinta se vor stabili re­gulamentul de functionare, programul de lucru si documentele care vor fi solicitate Ministerului Turismului. Comisia va verifica modul de cheltuire a banului public pentru campania "Romania, Land of Choice", legalitatea contractelor cu Eurosport si CNN, legalitatea finantarii evenimentelor "Paste in Bucovina", "Lumina la malul marii", concertul sustinut de Bregovic, potrivit hotararii de constituire a comisiei publicata ieri in Monitorul Oficial. Comisia verifica legalitatea asigurarii finantarii unor proiecte turistice din localitatile cu primari PD-L, oportunitatea achizitiilor facute in cadrul Planului de achizitii pe 2009, cheltuirea banului public cu transportul, cazarea si diurna pentru jurnalistii care au insotit-o pe Udrea in deplasarile interne si externe si modul in care a incheiat parteneriatul cu BRD Société Générale pentru clipurile publicitare "Romania - Land of Choice", dupa ce Udrea a beneficiat de o reesalonare a creditului pe care il are la BRD.
Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000